Deodorant

Zie ook: Parfumerie, Transpireren, Zweten,

Deodorant is een cosmetisch product dat op de huid aangebracht wordt om zweten tegen te gaan of de geur van zweet te verdoezelen.

Inhoud

Bijbel

In de Bijbel lezen we in Hooglied 1:13 "Een bundel mirre is mijn liefste dat tussen mijn borsten rust". Om de nare luchtjes van het zweten te verbergen, gebruikte men in de oudheid geurkegels of poreuze kruikjes met daarin mirreolie of andere fris ruikende parfumerieën. Wat de dame in dit vers dan ook bedoelt is dat ze haar geliefde vergelijkt met een kruikje waarin deze mirreolie zich bevindt en door de warmte van haar borsten het over haar lichaam verspreidt. We kunnen dit zien als een soort deodorant uit de oudheid tegen het zweten.


Geschiedenis

Soortgelijke vermeldingen als in de Bijbel vinden we bij de Egyptische Nefertiti, de vrouw van farao Echnaton (1350 v.C.) die haar gasten een zalfkegel op hun hoofd of borst liet dragen, gevuld met een mengsel van mirrehars en andere geurende kruiden. Door de lichaamswarmte druppelde deze over de lichamen, waardoor de gasten heerlijk roken. Verschillende van deze kegels zijn later door archeologen teruggevonden.


Koop nu