Leo (sterrenbeeld)

Zie ook: Beeldbank, Astronomie, Dierenriem, Zodiak, Leeuw, Sterrenbeelden,

Leeuw (Leo, afkorting Leo), is een sterrenbeeld aan de hemelequator en maakt deel uit van de zodiak (dierenriem).

Inhoud

Bijbel

In de Bijbel wordt dit sterrenbeeld niet genoemd.


Jodendom

Het sterrenbeeld wordt voor het eerst genoemd in de "Sefer Yeẓirah" (200 v.C. - 200 n.C.) als onderdeel van de Dierenriem (Sefer Yeẓirah, v. 4).

Christendom

In het christendom komen krijgt het vanaf de Middeleeuwen aandacht.


Astronomie

Leeuw is een sterrenbeeld aan de hemelequator en maakt deel uit van de zodiak (dierenriem), liggende tussen rechte klimming 9u18m en 11u56m en tussen declinatie -6º en +33º. De zon staat hier van 10 augustus tot 16 september. In de periode januari – juni is het sterrenbeeld zichtbaar voor waarnemers tussen de 90ste en de 65stebreedtegraad. Nabijgelegen sterrenbeelden zijn: Ursa Major, Leo Minor, Cancer, Hydra, Sextans, Crater, Virgo en Coma Berenice.

De helderste sterren zijn:

Er zijn 5 Messier objecten en 409 NGC-objecten in het sterrenbeeld.


Astrologie

In de christelijke astrologie heeft dit sterrenbeeld een zeer belangrijke rol in de eindtijd. Met name David Matson heeft dit aan het begin van de 21ste eeuw flink gepromoot en ziet een connectie met de eerste verzen van Openbaring 12 (zie blogartikelen Openbaring 12 teken (23 september 2017) en David Matson “Israël: Het Handschrift aan de hemel”). Een belangrijk onderdeel in deze hypothese is dat het sterrenbeeld maar 9 sterren zou hebben (D. Matson, p. 23, 47), dit omdat in het softwareprogramma Stellarium slechts negen sterren via lijnen met elkaar verbind. Dat dit een keuze is van de maker van het programma zien we als we andere kaarten bekijken (zie oa. de oude kaarten hieronder), in werkelijkheid heeft het sterrenbeeld Leo honderden, zo niet duizenden sterren, waarvan de meeste erg zwak zijn. Op Wikipedia (niet de meest betrouwbare bron) is een lijst te vinden met de meest bekende sterren.


Geschiedenis

Enkele oude kaarten van het sterrenbeeld:


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!