Nijl
יְאֹר H2975 "Nijlwater, gangen, Nijlarmen, vloeden, stromen, kanaal, Nijl, rivier",

Zie ook: Beeldbank, Artikelen Blog, Egypte, Rivieren,

NijlNijl (Hebreeuws יְאֹר H2975), een van de langste rivieren ter wereld. Vooral bekend in de Bijbel als de belangrijkste rivier van Egypte.

Inhoud

Bijbel

In de Bijbel vaak de "rivier van Egypte" (Gen. 15:18; Am. 8:8; 9:5), of gewoon "rivier" (Gen. 41:1; Ex. 1:22; 4:9; 7:15) genoemd.


Beschrijving

De Nijl is een samenvloeiing van de Blauwe Nijl, die in Ethiopië ontspringt, en de Witte Nijl. Haar lengte (afhankelijk waar men de bron neemt) varieert van 5499 tot 6695 km en is daarmee een van de langste (zo niet de langste) rivier ter wereld.

De bron van de Nijl is lange tijd onbekend gebleven. In de 19de eeuw werd voor het eerst het Victoriameer, dat op het verloop van de rivier ligt, door John Hanning Speke geïdentificeerd als bron van de Nijl. Uit onderzoek is gebleken dat het verderop gelegen kleinere Tanameer verantwoordelijk is voor meer dan 72% van het water dat door de Nijl stroomt. Voor die tijd hebben diverse ontdekkingsreizigers getracht de bron te vinden, onder wie David Livingstone en de Nederlandse avonturierster Alexandrine Tinne. Sinds 2005 wordt echter aangenomen dat de bron ligt in het Nationaal park Nyungwe Forest in Rwanda en via de rivier de Rukarara en de rivier Kagera naar het Victoriameer loopt. De nieuwe gegevens maken de rivier 107 km langer dan voorheen geschat.


Koop nu