Tu B'Shebat, bomenfeest

Zie ook: Bomen, Feesten en rouwdagen, Jaar (Nieuw),

Tu B'Shebat (Hebreeuws ט״ו בשבט‎), het Joodse nieuwjaar van de bomen (Hebreeuws ראש השנה לאילנות‎; S. Ph. de Vries, p. 111), welke op de 15de Shebat (januari/februari) wordt gevierd..

Inhoud

Bijbel

Dit feest wordt niet in de Bijbel genoemd, maar vaak wordt verwezen naar Lev. 19:23-25 als aanleiding om dit feest te vieren.


Jodendom

Het feest wordt genoemd in Misjna (Tractaat Rosh Hashanah) als een van de vier nieuwjaarsfeesten (Mishna Rosh Hashanah 1, 1; S. Ph. de Vries, p. 111).

Dit feest kenmerkt zich door een uitgebreide maaltijd, waar allerlei verse vruchten (liefst vanuit Israël) worden gegeten en door het planten van bomen. Regelmatig gaan jongelui de huizen langs om amandelen, sinaasappelen en dergelijke te verkopen, waarbij de opbrengst voor een fonds is waarmee in Israël nieuwe bomen geplant kunnen worden.

Oorspronkelijk was dit feest van de bomen belangrijk bij de toepassing van de wetten over het afdragen van oogst aan de Tempel. In Lev. 19:23 wordt verboden het fruit te eten dat bomen produceren gedurende de eerste drie jaar sinds ze geplant werden, terwijl in vers 24 wordt opgedragen om vruchten uit het vierde jaar van de boom naar de Tempel te brengen.


Geschiedenis

Op Tu BiShvat 1890 nam Rabbi Ze'ev Yavetz, een van de grondleggers van de Mizrachi-beweging, zijn studenten mee om bomen te planten in de landbouwkolonie Zichron Yaakov. Deze gewoonte werd in 1908 overgenomen door de Joodse Teachers Union en later door het Joods Nationaal Fonds (Keren HaKayemet L'Israel), opgericht in 1901 om toezicht te houden op landaanwinning en (her)bebossing van het land van Israël.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!