Orgaandonatie

Zie ook: Bijna-doodervaringen, Dood, Lichaam (mens),

Orgaandonatie is het afstaan van weefsel of organen uit het lichaam van een mens aan iemand die dat nodig heeft.

Inhoud

Bijbel

De medische kennis ten tijde van de Bijbel was niet zover dat er sprake kon zijn van orgaandonatie en daarom is hier niet over geschreven. Wil men het Bijbels onderbouwen dan kan dit alleen via indirecte stellingen, zoals:


Beschrijving

Van een levend persoon

Een aantal organen kunnen worden weggenomen van een levend persoon (meestal een familielid) zonder dat dit al te veel schade toebrengt bij deze persoon. Dit betreft bv. de nieren (waarvan iedereen er twee heeft), weefsel, bloed, melk, of sperma.

Van een hersendood persoon

Als een persoon hersendood is verklaard kunnen in principe alle organen en weefsel worden gebruikt. Is iemand klinisch of biologisch dood dan is de tijd na overlijden voor gebruik van veel organen zeer beperkt en in veel gevallen niet meer mogelijk. Het is om deze reden dat vooral van mensen die hersendood zijn verklaard organen worden geoogst. Voor een beschrijving van de terminologie klinisch, biologisch en hersendood → dood.


Argumenten

In discussies beperken de argumenten zich meestal tot het feit of iemand organen mag afstaan na zijn overlijden. Hierbij is vooral belangrijk wat onder dood wordt verstaan.

De hieronder genoemde argumenten zijn gebaseerd op reacties welke op diverse fora zijn verschenen. Onderbouwde aanvullingen zijn welkom.

Voor

Tegen


Wetgeving

Per 2020 is in Nederland iedereen donor tenzij een persoon uitdrukkelijk te kennen heeft gegeven dit niet te willen.


Aangemaakt op 2 maart 2018, laatst gewijzigd 24 november 2019


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!