Castratie
ἀποκόπτω G609 "afhouwen, afkappen", εὐνουχίζω G2134 "castreren", εὐνοῦχος G2135 "eunuch, kamerdienaar, ontmande", כָּתַת H3807 "slaan, verpulveren, verbrijzelen, fijnstampen, verpletteren, stukhameren, castreren",

Zie ook: Eunuch,

Castratie, ook wel ontmannen genoemd, is het verwijderen van de gonaden (teelballen of eierstokken) bij een mens of een dier.

Castraten zijn mannen die voor de puberteit gecastreerd zijn. Eunuchen (mannen die gecastreerd zijn om politieke redenen) kunnen ook op latere leeftijd gecastreerd zijn.

Inhoud

Bijbel

In de Pentateuch lezen we dat als tijdens een gevecht tussen twee mannen de vrouw van één van hen zich er mee bemoeid en deze de ander bewust aan zijn penis trekt (een poging tot castratie) dat als straf haar hand waarmee ze dat heeft gedaan afgehakt moet worden (Deut. 25:11-12).

Een offer dat aan God werd gebracht moest volmaakt zijn, waarbij uitdrukkelijk wordt vermeld dat die niet gecastreerd mocht zijn (Lev. 22:24).


Gevolgen

Castratie heeft naast de onvruchtbaarheid ook andere ingrijpende gevolgen voor de gecastreerde, door het stoppen van de productie van geslachtscellen vallen ook een aantal hormonen weg. Bij mannen het testosteron, bij vrouwen oestrogeen en progesteron. Een gevolg is dat bij mannen onder andere het libido en de agressie afneemt. Als castratie voor de pubertijd wordt uitgevoerd, zullen ook veranderingen welke horend bij de puberteit uitblijven, doordat deze afhankelijk zijn van de aanwezigheid van geslachtshormonen. Een menselijke castraat heeft dus alleen een hoge stem als hij voor de puberteit is gecastreerd.Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!