Jatthir
יַתִּיר H3492 "Jather, Jattir, Jatthir, Jattir",

Zie ook: Beeldbank, Plaatsen,

Jatthir

Jatthir, Jather, Jattir of Yatir (Hebreeuws יַתִּיר H3492), plaats in het gebergte van Juda, tussen Beersheba en Hebron.

Inhoud

Bijbel

Een levietenstad in het gebergte van Juda (Joz. 15:48; 21:14; 1 Kron. 6:57). Nadat David de Amalekieten had verslagen brengt hij en deel van de buit hiernaartoe (1 Sam. 30:27).


Geschiedenis

Het Bijbelse Jatthir is geïdentificeerd met Khirbet Attir (Conder, C.R.; Kitchener, H.H. (1881). The Survey of Western Palestine: Memoirs of the Topography, Orography, Hydrography, and Archaeology, p. 404, 408), ook wel Hurvat Yatir genoemd (J. Bimson, p. 203) op 21 km van Hebron. Uit opgravingen blijkt dat het reeds in de 10de eeuw v.C. was bewoond. In de 6de eeuw v.C. werd het stadje verwoest door de binnenvallende Babyloniërs. Op de Madaba mozaïek (6de eeuw n.C.) wordt de plaats vermeld.

In de buurt ligt de hedendaagse moshav Beit Yatir (Ivriet בית יתיר) met een populatie van 500 (Wikipedia, Beit Yatir).

Het Yatir woud

In 1964 begon het Joods Nationaal Fonds (JNF) hier met het planten van olijfbomen en was een van hun eerste bebossingsprojecten. Vanwege de weinige neerslag (300–350 mm per jaar) en de woestijnachtige omgeving met haar harde ondoordringbare kalkrotsen werd het voor onmogelijk gehouden dat de bomen zouden aanslaan. Het schijnt toen adviseurs van Ben Gurion mededeelden dat wetenschappers wereldwijd hadden geconcludeerd dat groei van bomen en gewassen op deze plek simpelweg niet mogelijk was, hij antwoordde met ‘dan nemen wij andere wetenschappers!’ (JNF, Yatir woud). Door de ontwikkeling van een speciaal waterdruppel irrigatiesysteem bleek dat de bomen aansloegen. Diverse soorten bomen werden aangeplant zoals de cipres, aleppo-den, terebint, acacia, jujube en de johannesbroodboom, naast verschillende wijngaarden. Hierdoor groeide het uit tot een bos met een oppervlakte van 30 km2 en waar ruim 4 miljoen bomen zijn geplant.

Het heeft een belangrijke ecologische functie gekregen, door het terugdringen van de Negev woestijn en het tegengaan van woestijnvorming.

Een gedeelte van dit bos is in maart 1995 door het JNF het "Gerrit Pieter van Arkel Park" genoemd, naar ds. Van Arkel (1914-1944) vanwege zijn rol in de Tweede Wereldoorlog (Drs. G.V. Hovingh, Overzicht van predikanten die Joden hielpen, p. 12; JNF, Volledige lijst met JNF parken & wouden). In 1944 was ds. Van Arkel op weg naar Schiedam om een joods kind op te halen voor onderduik, tijdens deze reis kwam hij bij een treinbeschieting op de Veluwe om.

Desniettemin is er ook kritiek en zijn er die geen noodzaak zien in deze herbebossing en terugdringen van de verwoestijning omdat daar plotseling bedoeïenen zouden wonen (Adalah, Cancel the Yatir Forest Plan in the Naqab).


Aangemaakt 24 mei 2018, laatst gewijzigd 18 november 2019


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!