Gezer
גֶּזֶר H1507 "Gezer",

Zie ook: Beeldbank, Plaatsen,

Gezer

Gezer (Hebreeuws גֶּזֶר H1507), plaats in de Bijbel.

Inhoud

Bijbel

Oude Testament

In de Bijbel komen we de plaats Gezer voor het eerst tegen als de Kanaänitische koning Horam optrok naar Lachis om ze te helpen tegen de aanvallen van Jozua, welke in een nederlaag resulteerde voor Horam (Joz 10:33). Later lezen we in Richteren 1:29 dat de stad niet volledig is verwoest maar dat de stam Efraïm samen met de oorspronkelijke bewoners in de stad bleven wonen.

Nadat koning David de stad Jeruzalem had veroverd en tot zijn hoofdstad had gemaakt, probeerden de Filistijnen de macht te houden over het bergachtige gebied, en zo de hoofdroutes naar Jeruzalem in bezit te houden. Echter David verjoeg en achtervolgde hen tot Gezer toe (2 Sam 5:25; 1 Kron 14:16). Toen Salomo aan de macht kwam werd Gezer ingenomen door de Egyptenaren en volledig verbrand (1 Kon 9:15-17), later werd de stad als bruiloftsgeschenk aan Salomo gegeven, omdat hij met een Egyptische prinses trouwde. Hierna werd de stad herbouwd en kreeg het een strategische functie.

Later, in het vijfde regeringsjaar van koning Rehobeam, viel de Egyptische farao Shishak Israël aan en veroverde Gezer (2 Kon 14:25-28; 2 Kron 12:1-12)


Kalender van Gezer

Zie Hebreeuwse Kalender. voor meer informatie over deze boerenkalender.

In 1908 is er op de locatie Tell el-Jazari (het oude Gezer, (30km NW van Jeruzalem) de boerenkalender van Gezer gevonden. Op deze kalender, vermoedelijk geschreven in 925 v.C. staan de zaai- een oogstmaanden. Dit kalkstenen tablet is een van de oudste overblijfselen waar het noordelijk dialect in Paleo-Hebreeuws schrift op staat (J.P. Lettinga, Inl. d).

    ירחואספ ירחוז‎
    רע ירחולקש‎
    ירחעצדפשת‎
    ירחקצרשערמ‎
    ירחקצרוכל‎
    ירחוזמר‎
    ירחקצ‎

        אבי[ה]‎
    ירחואספ ירחוז‎
    רע ירחולקש‎
    ירחעצדפשת‎
    ירחקצרשערמ‎
    ירחקצרוכל‎
    ירחוזמר‎
    ירחקצ‎

        אבי[ה]‎
Twee maanden inhalen (van de vruchten)
twee maanden zaaiing
twee maanden laat-zaaisel (?)
een maan uithakken van het vlas
een maand gerste-oogst
een maand van alles
twee maanden krenten
een maand ooftoogst
August-September
Oktober-November
December-Januari
Februari
Maart
April
Mei-Juni
Juli

Aangemaakt 27 maart 2005, laatst gewijzigd 26 februari 2018


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!