Jan Zijlstra

Zie ook: Lijst bekende christenen, Pinksterbeweging,

Jan Zijlstra (19 september 1938 – 9 september 2021), een Nederlandse evangelist binnen de Pinksterbeweging. Oprichter van De Levensstroom te Leiderdorp en van de stichting Wings of Healing.

Inhoud

Levensbeschrijving

Zijlstra werd geboren in een hervormde slagersfamilie. In 1956 bekeerde hij zich tot Jezus Christus. In oktober 1957 begon Zijlstra samen met zijn vrouw Herma het evangelie te prediken. Na een opleiding tot voorganger sloot Zijlstra zich aan bij de pinkstergemeente van Johan Maasbach en werd nadien een van zijn naaste medewerkers.

In 1992 kwam het tot een breuk tussen Maasbach en Zijlstra, waarbij de laatste opstapte en zijn eigen gemeente De Levensstroom te Leiderdorp oprichtte. Hij richtte zich in het bijzonder op bekerings- en genezingsdiensten.

In april 2007 kwam hij in het nieuws door de gebedsgenezing van Janneke Vlot uit Bleskensgraaf. Zij zat achttien jaar in een rolstoel, maar nadat er voor haar gebeden werd, waren de ziekteverschijnselen verdwenen. Haar huisarts die haar ziekteverschijnselen van nabij had meegemaakt, verklaarde dat zij inderdaad na haar bezoek aan Jan Zijlstra gelijk en helemaal was genezen (Trouw, De dokter wil wonderen gaan toetsen, 30 oktober 2009).

Per 28 maart 2010 stopte Zijlstra als voorganger bij De Levensstroom om, volgens eigen zeggen, zich geheel te richten op genezingsdiensten voor volwassenen en kindergenezingsdiensten (Friesch Dagblad, 11 februari 2010).

In 2011 kwamen er conflicten tussen Zijlstra en het bestuur van De Levensstroom. waarbij het bestuur opstapte en Zijlstra hen verving door Rolph en Hyona Hendriks. Niet veel later werd De Levensstroom omgedoopt tot Power City. De conflicten met de gemeente bleven en in 2013 stapte Zijlstra naar de rechter, die hem in het ongelijk stelde (Trouw, 25 april 2013). Een maand later was de breuk definitief en richtte Zijlstra een nieuwe stichting op, Wings of Healing, om via deze zijn gebedsdiensten te kunnen voortzetten (ND, 11 mei 2013). Begin 2018 gaf Zijlstra in een telefonisch gesprek met de schrijver van dit artikel aan dat hij het zeer jammer vond dat het zo was gelopen en het niet in de liefde besproken was en dat hij hoopte dat ze hem vergaven.

Op 9 september 2021 overleed hij in het ziekenhuis, waarin hij was opgenomen met een coronabesmetting (RD, 9 sept. 2021; Trouw, 9 sept. 2021; ND, 10 sept. 2021).


Bibliografie


Externe links


Aangemaakt 15 juni 2018, laatst bijgewerkt 10 september 2021


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!