Elim (zendingsorganisatie)

Zie ook: Beeldbank, Christelijke organisaties, Messiasbelijdende Joden, Zending,

Elim, of meer volledig "Nederlandse Vereeniging tot zending onder Israël, genaamd Elim" was een zendingsorganisatie te Rotterdam welke in 1901 is opgericht door Joseph Zalman (1860–1924).

Inhoud

Beschrijving

De naam is afgeleid van de oase Elim met zijn twaalf waterbronnen en zeventig palmbomen. De vereniging werd opgericht in 1901 in navolging van de Zionskapel (1847) en de Schotse Zendingskerk (1856) in Amsterdam. Het doel was de Joden te bekeren tot het christendom, waarbij in eerste instantie ze zich richten op de reeds in Rotterdam woonachtige Joden, later op de vele Oost-Europese Joden die vanwege de vervolging uit hun land waren gevlucht en nu via de havenstad een weg zochten naar het veilige Amerika.

Vanwege de grote toevloed van mensen, in 1902 had het gebouw al tijdelijk onderdak geboden aan 7000 Joden terwijl dit zelfde aantal al in de eerste maanden van 1903 kwam, werd via fondsen in 1904 een groter gebouw naast het bestaande in de Tulpstraat aangekocht. In 1911 werd het een officiële organisatie: "Nederlandse Vereeniging tot zending onder Israël, genaamd Elim". In deze periode kwamen onder andere ds. J. Rottenberg en Philipp Trostianetzky in contact met de organisatie.

In 1932 besloot Elim haar activiteiten uit te breiden naar Antwerpen, waar veel Joden woonden. Trostianetzky en zijn vrouw verhuisden naar Antwerpen. Een kerkgebouw werd ter beschikking gesteld voor Elim. In 1938 besloot Elim om diverse redenen haar activiteiten in Antwerpen te staken.

Na de dood van Zalman lijkt het erop dat het zendingshuis ophoudt met bestaan, daar het niet meer genoemd wordt in het adressenboek. De bedrijvigheid in de andere gebouwen wordt minder en in 1940 wordt de uitgeverij als laatste waarschijnlijk ontruimd door de Duitsers.

Herstart

Aan het begin van de 21ste eeuw vindt er een herstart plaats en op 3 december 2005 wordt 'Elim' Huis van Gebed voor Rotterdam aan de Tulpstraat 58 geopend.


Externe links


Aangemaakt 26 september 2018


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!