Uranus
οὐρανός G3772 "uitspansel, heelal, sterrenhemel, universum",

Zie ook: Astronomie, Planeten,

Uranus (symbool ⛢), een planeet en vanaf de Zon gezien de zevende planeet van ons zonnestelsel. Het is de twee na grootste planeet en is vernoemd naar de god Uranus.

Inhoud

Bijbel

De planeet wordt niet in de Bijbel genoemd.

Ster van Bethlehem

Een van de vreemdere hypotheses is dat de Ster van Bethlehem Uranus zou zijn geweest. Zover bekend was George Banos de eerste die deze theorie naar voren bracht.

Als eerste wordt in deze hypothese beargumenteerd dat Uranus in het sterrenbeeld Pisces was in 6 v.C. en met een magnitude van 5.7 tot 6.1 nog net zichtbaar was voor het blote oog. Daarnaast was Uranus dicht bij het Zenith en stond dus recht boven de magoi.

Het verdwijnen van de 'ster' kon veroorzaakt zijn door:

  1. Het slechte zicht, daar Uranus op de grens van de zichtbaarheid was,
  2. Het felle schijnsel van de Maan, of
  3. Zeer waarschijnlijk, vanwege de beweging van de Aarde en daardoor de beweging van Uranus naar de Zon.

De 'magoi' waren dan overstelpt door vreugde toen ze de planeet opnieuw zagen en daardoor hun eerdere observaties bevestigd zagen.

De conclusie wordt getrokken dat de ster van Bethlehem de planeet Uranus zou zijn geweest en ruim 1800 jaar voor Herschel zou zijn ontdekt. De vraag die door Banos wordt gesteld: "Why has the discovery been forgotten? Many answers could have been given to this question: the difficulty of the observation in association with the decline of Babylonian astrology is, I think, the most evident reason." lijkt mij vergezocht, is Uranus al moeilijk met het blote oog waar te nemen, storende factoren als de Maan en later de Zon (punt 3) maken het al geheel onmogelijk.

Prikkel Dit gedeelte maakt onderdeel uit van een reeks artikelen over kerst.
Zie de pagina "vragen en antwoorden over kerst" voor een totaal overzicht.


Geschiedenis

Mogelijk de vroegste observatie is die van Hipparchus in 128 v.C. die de planeet als een ster in zijn Stercatalogus opnam en welke later in de Almagest van Claudius Ptolemaeus (2de eeuw n.C.) werd opgenomen.

De planeet werd in 1690 door de astronoom John Flamsteed waargenomen in het sterrenbeeld Stier. Omdat hij meende dat het een ster was gaf hij het de naam 34 Tauri. Op 14 december 1714 werd door Flamsteed of zijn assistent J. Crosthwaite de planeet opnieuw geobserveerd (D. Rawlings, A long lost observation of Uranus, Flamsteed 1714).

De Franse astronoom Pierre Charles Le Monnier observeerde de planeet op zijn minst twaalfmaal in de periode 1750-1769.

Op 13 maart 1781 nam Sir William Herschel de planeet waar en rapporteerde het (op 26 april 1781) als een komeet. In 1783 werd erkend dat het om een planeet ging en noemde Herschel deze eerst Georgium Sidus naar zijn beschermheer koning George III, echter dit was niet populair buiten Engeland. In maart 1782 had Bode al voorgesteld om de planeet Uranus te noemen en deze naam werd steeds populairder. Pas in 1850 werd de naam internationaal erkend toen Her Majesty's Nautical Almanac Office (HMNAO) de naam wijzigde naar Uranus (M. Littmann, p. 10-11).

Uranus heeft twee astronomische symbolen, de eerste ♅ werd door Lalande in 1784. In een brief aan Herschel beschreef hij het symbool als "een globe met daarboven de eerste letter van je achternaam" (Francisca Herschel, "The meaning of the symbol H+o for the planet Uranus" in The Observatory (1917) 40:306-307). Later werd ⛢ voorgesteld, een combinatie van de symbolen van de Zon en Mars omdat Uranus (Οὐρανός G3772 Ouranos) in de Griekse mythologie de hemel was en daarvan werd gedacht dat die werd gedomineerd door de gecombineerde krachten van de Zon en de planeet Mars.


Aangemaakt op 1 december 2005, laatst bijgewerkt op 3 december 2018


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!