In de Ruimte

Zie ook: Beeldbank, Christelijke organisaties,

In de Ruimte was een evangelisch centrum in Soest. Het centrum werd opgericht in 1960 door evangelist Herman ter Welle en ging in 1998 ten gronde vanwege een faillissement.

Inhoud

Beschrijving

De organisatie kwam voort uit het kinderwerk van Herman ter Welle. Deze hield vanaf begin jaren ’60 kinderkampen. In 1965 werd in Soest een pand onder de naam In de Ruimte betrokken. Samen met het gebouw werd ook een terrein van enkele hectares aangekocht. In 1969 werd een evangelische gemeente begonnen onder dezelfde naam. Op haar hoogtepunt zou zij 500 leden hebben. In 1974 besloot Ter Welle, na het horen van een preek van de Amerikaan George Verwer, om een Bijbelschool te beginnen. Op het terrein kwamen verschillende barakken te staan waarin de verschillende medewerkers en studenten van de Bijbelschool waren gehuisvest.

In 1998 moest de organisatie zichzelf opheffen vanwege een faillissement. Daar lag onder andere een te optimistische budgettering aan ten grondslag. Het einde van In de Ruimte ging met veel persoonlijk leed gepaard. Er volgden onder andere tuchtmaatregelen tegen oprichter Herman ter Welle en zijn vrouw Els. Deze werden in juli 2006 ongedaan gemaakt tijdens een speciale dienst, waarin verschillende voormalige leiders zich met elkaar verzoenden.

Activiteiten

In de Ruimte stond binnen de evangelische wereld onder andere bekend vanwege haar Bijbelschool, het rehabilitatiecentrum De Palz en de kinderkampen waar jaarlijks in de zomer duizenden kinderen op af kwamen. De organisatie was ook verantwoordelijk voor de uitgave van het blad De Goede Herder en de Studiebijbel, een Bijbelcommentaar vanuit een evangelisch orthodoxe achtergrond. Aan het trainingscentrum was ook een evangelische gemeente verbonden die dezelfde naam droeg.

Na faillissement

Na het faillissement gingen diverse activiteiten op in andere stichtingen of organisaties. De evangelische gemeente ging verder onder de naam Evangeliegemeente Soest. Het kinderblad De Goeder Herder ging op in Zeggus, een uitgave van de Evangelische Omroep, maar ook dit blad bestaat inmiddels niet meer. De uitgave van de Studiebijbel valt sinds de opheffing van In de Ruimte onder de nieuw opgerichte stichting Centrum voor Bijbelonderzoek.


Aangemaakt 10 augustus 2007, laatst gewijzigd 15 september 2019Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!