Beloning, Loon, Salaris
ἀμοιβή G287 "vergelding, beloning", βραβεῖον G1017 "prijs, beloning", μισθός G3408 "beloning, loon, soldij", ὀψώνιον G3800 "soldij, beloning", τίνω G5099 "betalen, belonen, straffen", שָׂכָר H7939 "reward, fare, wages, price, worth, hire",

Zie ook: Geld, Munten,

Arbeidsloon (ook vaak loon, salaris, maandgeld of traktement) is de tegenprestatie voor arbeid. Meestal is dit een financiële beloning in de vorm van geld, soms ook in de vorm van ruilhandel.

Inhoud

Bijbel

In de Bijbel lezen we dat een dagloon, voor een dag werken in een wijngaard, een Denarius was (Mat. 20:2).


Geschiedenis

Omdat zout in vroegere tijden vrij zeldzaam was, werd het vaak gebruikt als betaalmiddel. Zo kregen Romeinse soldaten vaak ook een deel van hun loon in de vorm van zout. Deze portie zout noemden ze ‘Salarium’ waar ons woord salaris vandaan komt.

In de hoogtijdagen van de trans-Saharahandel was zout zijn gewicht in goud waard. Het werd gewonnen in zoutmijnen in het uiterste noorden van Mali. Op de markt van de Malinese stad Djenné (een belangrijk handelscentrum) werden kolanoten, goud, ivoor en slaven uit het zuiden verhandeld tegen zout, boeken, sieraden, koper en textiel uit het noorden.


Aangemaakt 27 augustus 2005


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!