Hala-'l Badr

Zie ook: Beeldbank, Sinaï (berg), Vulkaan,

Hala-'l Badr

Hala-'l Badr (Arabisch حلا البدر‎), een vulkaan in het Midian gebergte in het hedendaagse Saoedi-Arabië en behoort tot het vulkanische veld Harrat 'Uwayrid.

→ Voor andere alternatieven voor de berg Sinaï.

Inhoud

Berg Sinaï

Reeds in de 19de eeuw hebben enkele geleerden zich uitgesproken voor de berg Hala-'l Bedr of Hala-'l Badr in Midian als de berg Sinaï. J. Negenman noemt in zijn Geografische gids ook deze mogelijkheid. Hij wijst op de teksten die verwijzen naar een gebied ten zuiden van Kanaän. De berg van God wordt in verband gebracht met Seïr, Paran, Edom en Theman (Deut. 33:2; Richt. 5:4; Hab. 3:3). Al deze namen wijzen naar het bergachtige gebied ten westen en vooral ten oosten van de Wadi Araba, maar niet naar zuidelijker streken. Daarnaast is er het gegeven dat Mozes speciale banden bezat met Midian. Ongeveer 140 km ten zuidoosten van het stadje Tabuk in noordwest-Arabië ligt op een vruchtbaar plateau de vulkaan Hala 'l-Badr (= krater van de volle maan). Het is een indrukwekkende berg, die door de vruchtbaarheid van zijn omgeving en door de nabijheid van de belangrijke handelsweg naar Zuid-Arabië een voorname rol gespeeld heeft op religieus terrein. Exodus 19:16-18 wekt de indruk van vulkanische activiteit en zou goed passen bij de genoemde krater.

Delen van dit artikel zijn gebaseerd op de Studiebijbel van het Centrum voor Bijbelonderzoek.


Kritiek

Het volk zou dit gedeelte van de Rode Zee hebben moeten oversteken. Dit zou dan ter hoogte van Tiran zijn. Echter het water is daar tot 290 meter diep. Daarnaast is het een probleem dat nadat het leger van Farao is verslagen (Ex. 15) ze naar de woestijn Sur gaan (Ex. 15:22). Echter deze bevindt zich in de Sinaï woestijn (cf. Gen. 25:18; 1 Sam. 15:7; 27:8) en zou inhouden dat ze daarna nog een keer de Rode Zee zijn overgestoken. Het is om die reden onlogisch dat de Sinaï in het hedendaagse gebied van Saudi-Arabië zou liggen.

In Deuteronomium 1:2 lezen dat de afstand tussen Kades-Barnea en de berg Horeb elf dagreizen is. Nu liggen deze plaatsen ruim 430 km (in een rechte lijn) van elkaar en het is dan ook onmogelijk dat deze afstand binnen elf dagreizen is af te leggen. Een ander probleem is dat als in Exodus 19:16-18 sprake is van de eruptie van een vulkaan, deze Mozes zeker zou hebben gedood als die de berg opklom (Ex. 19:20) en niet zonder gevaar was voor de overige Israëlieten die in de nabijheid waren. De suggestie dat de lava (voornamelijk) slechts aan één kant naar beneden stroomde en daarom geen gevaar was (DTRF, Hala-'l Badr, Saudi Arabia) komt niet erg aannemelijk over, daar dan genegeerd wordt dat bij een eruptie rotsblokken gewoonlijk naar alle kanten worden weggeslingerd en dit minstens zo'n belangrijke factor is. Ook is het de vraag waarom het juist deze specifieke vulkaan zou zijn, daar in dit vulkanisch gebied vele actieve vulkanen zijn en het niet zeker is wanneer welke tot eruptie kwamen (Károly Németh, p. 29).


Aangemaakt 14 februari 2020


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!