Julius Wellhausen

Zie ook: Beeldbank, Documentaire hypothese, bronnentheorie, Theologen,

Julius Wellhausen (Hamelen, 17 mei 1844 – Göttingen, 7 januari 1918) was een Duitse protestantse theoloog en oriëntalist, die bekend is geworden naar zijn zeer kritisch onderzoek naar het Oude Testament en vroeg-islamitische geschiedenis.

Inhoud

Biografie

Wellhausen werd geboren in Hamelen in het koninkrijk Hannover. De zoon van een protestantse pastor, studeerde hij later theologie aan de Universiteit van Göttingen onder Georg Heinrich August Ewald en werd daar in 1870 privatdozent voor de geschiedenis van het Oude Testament. In 1872 werd hij benoemd tot professor ordinarius van theologie aan de Universiteit van Greifswald. Hij nam echter ontslag uit de faculteit in 1882 vanwege gewetensproblemen, nl. dat geloof en wetenschap (naar zijn mening) niet samen konden gaan, en verklaarde in zijn ontslagbrief:

I became a theologian because the scientific treatment of the Bible interested me; only gradually did I come to understand that a professor of theology also has the practical task of preparing the students for service in the Protestant Church, and that I am not adequate to this practical task, but that instead despite all caution on my own part I make my hearers unfit for their office. Since then my theological professorship has been weighing heavily on my conscience (Robert J. Oden Jr., p. 20).

Hierna werd hij professor extraordinarius van oosterse talen aan de faculteit filologie in Halle en werd in 1885 gekozen tot professor ordinarius in Marburg en werd in 1892 overgeplaatst naar Göttingen, waar hij bleef tot zijn dood.

Documentaire hypothese

Het meest bekend geworden is Wellhausen vanwege zijn boek Prolegomena zur Geschichte Israels (1883, eerder uitgegeven in 1878 als Geschichte Israels) waarin hij zijn hypothese poneert dat de Thora niet is geschreven door Mozes, maar is ontstaan in een redactie van vier oorspronkelijk onafhankelijke teksten uit verschillende eeuwen na de tijd van Mozes. Deze documentaire hypothese, ook wel bekend als bronnentheorie, is in de hogere tekstkritiek een belangrijke pijler geworden.


Aangemaakt 4 maart 2020


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!