Abraham Trommius

Zie ook: Beeldbank, Concordantie, Lijst bekende christenen,

Abrahamus Trommius (Groningen, 23 augustus 1633 – Groningen, 29 mei 1719), ook bekend als Abraham Trom, was een Nederlandse predikant en gereformeerd theoloog. Hij behoorde tot de Nederlands Hervormde Kerk. Hij is bekend vanwege zijn concordantie op de Bijbel, bijgenaamd 'de Trommius'.

Inhoud

Biografie

Abraham Trommius werd op 23 augustus 1633 (3 september volgens de Gregoriaanse kalender) geboren en was de zoon van Jan Jansen Trom (1600-1670) en Magdalena Martersteck (1604-1653), het is onbekend of hij broers of zusters had (S.D. van Veen, p. 3).

Trommius studeerde filosofie, literatuur en theologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na het afronden van zijn studie in Groningen maakte hij diverse studiereizen naar het buitenland; hij kwam terecht op verschillende locaties zoals Londen, Genève, Basel en Montauban. Na zijn academische studies begon hij in 1657 als predikant in Haren (Groningen; S.D. van Veen, p. 28). In 1671 verliet hij Haren voor de stad Groningen (S.D. van Veen, p. 31).

Naast prediking legde hij zich ook toe op het schrijven van een groot aantal theologische werken. De bekendste hiervan was zijn overeenstemming met de Statenvertaling uit 1637, waarmee hij bij publicatie onmiddellijk bekendheid verwierf. In 1662 begon hij met zijn schoonvader Johannes Martinus, met een begin van dit werk waarin de verschillende Bijbelplaatsen per woord zijn aangegeven waarin het betreffende woord voorkomt.

Na de dood van zijn schoonvader in 1665 zette hij dit grootschalige werk alleen voort. In de periode 1672–1691 zag de volledige overeenstemming van zowel het Oude als het Nieuwe Testament het licht. Dit standaardwerk in drie delen werd een concept en verscheen tot op heden vele malen in herdruk. In 1717 ontving hij daarvoor een eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Groningen.

Naast deze concordantie maakte hij er ook een voor de Septuagint in 1717, de Concordantiae Graecae Versionis Vulgo Dictae LXX Interpretum.

In 1718 schreef de Franse oriëntalist John Gagnier ‘Vindiciæ Kircherianæ, sive Animadversiones in novas Abrahami Trommii Concordantias Græcas versionis vulgo dictæ LXX. Interpretum', dat werd beschouwd als een oneerlijke aanval op Trommius, die toen al een oude man was.


Fabels en anekdotes

Een van de verhalen die de rondte doen is dat de vrouw van Trommius het op een gegeven moment zo ontzettend zat was geworden dat haar man constant bezig was met woorden te verzamelen dat ze een stapel papier van zijn werktafel rukte en in het haardvuur wierp (RD, 18 nov. 2009; Geschiedenis,eu, 31 mei 2019). In de diverse biografieën is hier echter niets van terug te vinden en het is dan ook zeer waarschijnlijk niets meer dan een prachtige anekdote om het monnikenwerk van Trommius te illustreren.


Bibliografie


Aangemaakt 30 maart 2020


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!