Kerk van Zion

Zie ook: Lijst bekende sekten, Sekte,

De Kerk van Zion (Engels Zion Christian Church of ZCC) is een van de grootste door Afrika geïnitieerde kerk in heel Zuid-Afrika. De kerk werd in 1910 gesticht door Ignatius Lekganyane. Het hoofdkantoor van de kerk bevindt zich in Zion City Moria in de provincie Limpopo, Zuid-Afrika (Noord-Transvaal).

Inhoud

Kenmerken en leringen

De kerk combineert Afrikaanse tradities en waarden met het christelijk geloof. In tegenstelling tot de reguliere Europese kerken heeft de kerk naar onafhankelijkheid en autonomie gezocht in termen van theologische en dogmatische benadering. Volgens de ZCC begrepen geleerden als EK Lukhaimane, Hanekom, Kruger, Sundkler en Daneel de benadering van het ZCC tot het christendom niet. Vanwege de apartheidsonderwijssysteem waarin Afrikanen en hun overtuigingen werden afgewezen en bespot, zagen ze ZCC als een sekte. Deze situatie werd verergerd door het beleid van de kerk inzake geheimhouding, dat haar bekwaamheid om haar activiteiten bekend te maken, beperkte. Als gevolg hiervan beweert de ZCC dat veel hierover geschreven niet correct is.

De kerk gelooft nog steeds in profetie, de kracht van genezing en spirituele counseling, die niet resoneerde met de wetenschappelijke perspectieven van deze academici. In plaats van te proberen enige therapeutische waarde te begrijpen die deze praktijken zouden kunnen hebben, verwierpen ze ze als louter bijgelovige rituelen. Het gebruik van verschillende mechanismen voor geloofsgenezing omvat het opleggen van handen, het gebruik van wijwater, het drinken van gezegende thee en koffie tot het punt van braken in de overtuiging dat het de drinkers reinigt van de slechte geesten die in hun maag verblijven en het dragen van gezegende koorden of stoffen.

Leden van de ZCC zijn over het algemeen van mening dat:

Deze alinea is gebaseerd op delen van Wikipedia, Zion Christian Church


Geschiedenis

In februari 2005 verdronken, in de buurt van de Zuid-Afrikaanse stad Durban, vijf mensen van dit genootschap tijdens een doopdienst in zee (ND, 1 maart 2005; Trouw, 3 maart 2005; News24, 27 februari 2005).


Aangemaakt 1 mei 2020


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!