Honing
μέλι G3192 "honing", דְּבַשׁ H1706 "honigraat, honigkoek, honigvloed, honigraat, honigkoeken, honig",

Zie ook: Artikelen Blog, Bijen, Honingraat,

Honing (Honig) is een natuurlijke zoetstof die door bijen wordt gemaakt, met de door hen verzamelde nectar als hoofdingrediënt. Nectar is afkomstig van bloemen en bevat diverse suikers, mineralen en sporenelementen. De bijen veranderen de nectar in honing door er enzymen (diastase, invertase, katalase) aan toe te voegen en door het overtollige vocht van de nectar te laten verdampen.

Honing
Inhoud

Bijbel

Honing was de voornaamste lekkernij van vroeger, daarom wordt honing verschillende malen in de Bijbel genoemd als lekkernij om het land van de belofte aantrekkelijk te maken (Ex. 3:8; Jer. 11:5; Ezech. 20:6). Van Johannes de Doper lezen we dat hij sprinkhanen at met wilde honing (meli agrion is honing van wilde bijen; Mat. 3:4; Mark. 1:6).


Geschiedenis

Onderzoekers van het Instituut voor Archeologie van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem hebben tijdens de zomer van 2007 de eerste bijenkorven ontdekt van de Bijbelse periode (9de of 10de eeuw v.C.), tijdens de opgravingen van Tel Rehov in de vallei van Beth She’an. Volgens professor Amihai Mazar gaat het om één van de oudste korven die ooit ontdekt werden in het Nabije Oosten. Naar schatting zouden er een honderdtal bijenkorven met cilindrische vorm geweest zijn op deze plek, en deze konden een halve ton honing per jaar produceren.


Koop nu