Likoed Nederland

Zie ook: Joodse organisaties,

Likoed Nederland is een politieke vereniging die het propageren en verwezenlijken van de doelstellingen van de Likoed wereldorganisatie (Likud Olami; Hebreeuws הליכוד העולמי) voorstaat.

Inhoud

Ontstaan en geschiedenis

Voorlopers van Likoed Nederland maakten sinds 1930 onderdeel uit van de Nederlandse Zionistenbond (NZB). In 1992 werd de NZB omgevormd naar de Federatie Nederlandse Zionisten en wordt Likoed Nederland een zelfstandige vereniging.

Sindsdien zijn hun activiteiten onder andere het publiceren in de Nederlandse pers, op radio en televisie. Waarbij vooral geageerd wordt tegen foutieve berichtgeving over Israël en de Likoed in de media en elders. Dit resulteerde in de uitgave van het boek "150 Palestijnse fabels" (2015) door de toenmalige voorzitter Tom Struick van Bemmelen en welke meerdere herdrukken had en tevens in het Engels (2016) is verschenen.

Bekende woordvoerders van de vereniging waren Gideon (Gidi) Markuszower (van 1999 tot 2005) en Tom Struick van Bemmelen (van 2002 tot 2021) die tevens een tijdlang voorzitter was.

Doelstellingen

Haar doelstellingen zijn (Likoed.nl, Over Likoed):

 1. Het propageren en verwezenlijken van de doelstellingen van de Likoed wereldorganisatie (Likud Olami).
  De belangrijkste is: vrede én veiligheid voor Israël.
 2. Het verwezenlijken van de doelstellingen van het zionisme. Op het oprichtingscongres van de Wereld Zionisten Organisatie in 1897 te Bazel is dat als volgt gedefinieerd: “Het zionisme streeft naar een publiekrechtelijke gewaarborgde eigen woonplaats voor het Joodse volk in Palestina.”
  Later is dat uitgewerkt in het zogenaamde ‘Jeruzalemmer Programma’ van zionisme, dat stelt dat het zionisme streeft naar:
  • de eenheid van het joodse volk en het centraal stellen van Israël in het Joodse leven,
  • het verzamelen van het Joodse volk in zijn historisch vaderland – Erets Jisraeel – door aliah (immigratie) uit alle landen,
  • het versterken van de staat Israël, welke gegrondvest is op de profetische visie van rechtvaardigheid en vrede,
  • het bewaren van de identiteit van het joodse volk door het bevorderen van Joodse en Hebreeuwse opvoeding en van Joodse geestelijke en culturele waarden,
  • de bescherming van Joodse rechten waar ook ter wereld.

Externe links


Aangemaakt 8 mei 2021


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!