Pogrom van Tripoli (1945)

Zie ook: Pogrom, Pogrom van Tripoli (1948),

De pogrom van Tripoli van 1945 vond plaats tussen 5 en 7 november 1945 in het toen nog Italiaanse Libië. Deze pogrom behoort tot een van de bloedigste na afloop van de Tweede Wereldoorlog, waarbij 140 Joden – waaronder 36 kinderen – werden vermoord.

Inhoud

Geschiedenis

Eind jaren dertig van de 20ste eeuw begon het fascistische Italiaanse regime in het Italiaanse Libië antisemitische wetten aan te nemen. Als gevolg van deze wetten werden Joden ontslagen bij overheidsbanen, sommigen werden ontslagen van overheidsscholen en werden op hun identiteitspapieren de woorden "Joods ras" gestempeld.

Ondanks deze repressie, waartegen gouverneur Italo Balbo zich gedeeltelijk verzette, was in 1941 ongeveer 25% van de bevolking van Tripoli nog joods en werden 44 synagogen in de stad onderhouden. Maar in februari 1942 bezetten Duitse troepen die tegen de geallieerden in Noord-Afrika vochten de Joodse wijk Benghazi, plunderden winkels en deporteerden meer dan 2000 Joden door de woestijn en werden geïnterneerd in werkkampen. Daar kwam meer dan een vijfde van deze groep joden om.

Ondanks de bevrijding van de fascistische Italiaanse en nazi-Duitse invloed in 1943, bleven Noord-Afrikaanse joden talloze aanvallen ondergaan. Arabische nationalisten namen effectieve propaganda-inspanningen op en op 2 november 1945 (de dag dat in 1917 de Balfour-verklaring kwam) trof een wijdverspreide golf van anti-joodse rellen de steden in Aleppo (Syrië), Caïro (Egypte) en de meest ernstige, in Tripoli (Libië).

Van 5 november tot 7 november 1945 werden meer dan 140 Joden (waaronder 36 kinderen) gedood en honderden anderen raakten gewond bij de Tripoli-pogrom. De relschoppers plunderden bijna alle synagogen van de stad en vernietigden er vijf, samen met honderden huizen en bedrijven. In de nasleep werden ongeveer 4.000 Joden dakloos, en 2.400 werden teruggebracht tot armoede. Vijf synagogen in Tripoli en vier in provinciesteden werden verwoest, en alleen al in Tripoli werden meer dan 1.000 joodse woningen en commerciële gebouwen geplunderd.

Na deze pogrom verbeterde de situatie niet en in 1948 na de oprichting van de staat Israël volgde er een nieuwe pogrom.


Aangemaakt 23 mei 2021


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!