Shavei Israel

Zie ook: Joodse organisaties, Tien verloren stammen,

Shavei Israel (Hebreeuws שבי ישראל "Terugkeerders van Israël") is een in Israël gevestigde Joodse organisatie die mensen van Joodse afkomst aanmoedigt om hun band met Israël en het Joodse volk te versterken. Shavei Israel werd in 2002 opgericht door Michael Freund en spoort verloren Joden en verborgen Joodse gemeenschappen op en helpt hen bij de terugkeer naar hun wortels en, soms, bij aliyah (immigratie naar Israël). Het team van de organisatie bestaat uit academici, onderwijzers en rabbijnen.

Inhoud

Doelstellingen

De organisatie Shavei Israel werd opgericht om mensen te helpen wier voorouders van het Jodendom waren afgescheiden (met inbegrip van vermeende afstammelingen van de verloren stammen van Israël, crypto-Joden, verborgen Joden, en Joden die onder communistische heerschappij onder dwang werden geassimileerd) zich opnieuw met het Joodse volk te verbinden, en werd in het tweede decennium van deze eeuw ook actief in het helpen van individuen en groepen bekeerlingen om deel uit te maken van de reguliere Joodse en Israëlische gemeenschappen. Shavei Israel sponsort rabbijnen en leraren om met groepen "verloren Joden" te werken, hen Joods onderwijs te geven en hen te helpen bij aliyah als zij daarvoor kiezen. De aangesloten rabbijnen zijn in diverse landen gestationeerd.


Bnei Menashe

Bnei Menashe

De organisatie is vooral bekend geworden vanwege hun ondersteuning van de Bnei Menashe uit India om in Israël officieel erkend te worden als "afstammelingen van Israël".

In maart 2005 kondigde Rabbi Shlomo Amar de erkenning van de Bnei Menashe door Israël aan en wat hun de mogelijkheid gaf tot immigratie onder de Wet van Terugkeer. Degenen die wilden immigreren, moesten wel eerst een formele, volledige bekering ondergaan omdat hun volk zo lang van het Jodendom gescheiden was geweest en daarom andere gewoonten hadden dan de het huidige orthodoxe Jodendom. In juni 2005 voltooiden de Bnei Menashe de bouw van een mikwa in Mizoram onder toezicht van Israëlische rabbijnen om het proces van bekering tot het Jodendom te beginnen.

Freund en zijn organisatie steunde de hervestiging van 218 Bnei Menashe in Opper-Nazareth en Karmiel in november 2005. In totaal zijn 1.700 Bnei Menashe naar Israël verhuisd.


Externe link(s)


Aangemaakt 13 september 2021


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!