Neusring
חָח H2397 "neusringen, haken", נֶזֶם H5141 "neusring, oorring",

Zie ook: Beeldbank, Juweel, Sieraad,

De נזם neusring werd door de vrouwen in de rechter neusvleugel gedragen, zoals ook tegenwoordig nog wel gebeurd bij de vrouwen van Bedoeïnen in het Midden-Oosten. De ringen werden gemaakt van goud of zilver en hadden vaak juwelen, kralen en koralen er aan hangend.

Inhoud

Bijbel

Aan Rebekka werd er één geschonken (Gen. 24:22) van ong. 7 á 8 gram goud. Terwijl de profeet Jesaja (3:21) vermeld dat de vrouwen van Jeruzalem ze droegen. God Zelf schonk aan zijn (symbolische) vrouw (Jeruzalem) een neus- en oorring (Ezech. 16:12). In Spreuken (11:22) wordt vermeld "Een schone vrouw, die van rede afwijkt, is een gouden bagge in een varkenssnuit."


Terminologie

In Ebla zijn teksten gevonden waar het woord  ni-zi-mu (nizmu) voor neusring staat, zeer waarschijnljik is het Hebreeuwse woord נזם hiervan afgeleid.


Neusringen bij dieren

In Spreuken 11:22 wordt vermeld "een gouden bagge in een varkenssnuit", de ring of bagge werd gebruikt bij varkens om te voorkomen dat ze in de grond zouden wroeten. Bij andere dieren zoals een stier werd een neusring gebruikt om dit gevaarlijke dier hanteerbaar te maken voor een begeleider. Op de Standaard van Ur zien we verschillende paarden en runderen die een neusring dragen.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!