De brede en de smalle weg

Zie ook: Beeldbank, Bergrede,

De brede en de smalle weg is een bekende metafoor welke gebaseerd is op een tekst uit de Bergrede.

Inhoud

Bijbel

De afbeelding is gebaseerd op een paar teksten uit de Bergrede "Gaat in door de enge poort; want wijd is de poort, en breed is de weg, die tot het verderf leidt, en velen zijn er, die door dezelve ingaan; Want de poort is eng, en de weg is nauw, die tot het leven leidt, en weinigen zijn er, die denzelven vinden." (Mat. 7:13-14)


Geschiedenis

De huidige afbeelding is gebaseerd op het idee van Charlotte Reihlen en door Paul Beckmann verder uitgewerkt aan het einde van de 19de eeuw. Echter reeds daarvoor komt het motief in diverse oude publicaties en schilderijen voor.


Kritiek

In moderne afbeeldingen is het 'Alwakend oog van God' (1 Petr. 3:12) verwijderd omdat veel mensen denken dat dit is overgenomen van de vrijmetselarij en wordt betoogd dat het in werkelijkheid het 'oog van Horus' zou zijn (D. Kleen, Christen zijn en vrijmetselarij). Hierbij wordt echter vergeten dat pas na een publicatie in Thomas Smith Webb's Freemasons Monitor (1797) in verband gebracht met de vrijmetselarij. Dat reeds veel eerder er de associatie van een oog met het concept van de Goddelijke Voorzienigheid aanwezig was en welke voor het eerst voorkomt in de Renaissance iconografie, waar het een expliciet beeld was van de Christelijke Drieëenheid. Wat we dan ook zien is dat het hiervan is overgenomen en niet andersom.


Aangemaakt 4 oktober 2021


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!