Hefzi-bah
חֶפְצִי בָּהּ H2657 "Mijn lust is aan haar, Hefzi-bah, Mijn Welgevallen, Chefsi-ba",

Zie ook: Personen, Namen, Vrouwen,

Hefzi-bah (Hebreeuws חֶפְצִי בָּהּ H2657), de naam van een vrouw in de Bijbel.

Inhoud

Bijbel

Hefzi-bah was de vrouw van Hizkia en de moeder van Manasse (2 Kon. 21:1 †). Daarnaast wordt de naam ook gebruikt als een symbolische naam voor Israël na haar herstel in de gunst van God (Jes. 62:4).


Terminologie

De Hebreeuwse naam חֶפְצִי בָּהּ H2657 Hefzi-bah is afgeleid van חֵפֶץ H2656 met suffix in de betekenis van "mijn welgevallen" of "mijn lust".


Overig

Kibboets

Heftziba

In Israël is de kibboets Heftziba (חֶפְצִיבָּהּ), gelegen tussen Afula en Beit She'an, genoemd naar de passage in Jesaja 62:4. De kibboets werd opgericht in 1922.

Het Beth Alpha Synagogue National Park is in de kibboets gelegen en bevat een oude synagoge uit het Byzantijnse tijdperk (6de eeuw) met een mozaïekvloer waarop de Hebreeuwse maanmaanden zijn afgebeeld zoals ze corresponderen met de tekens van de dierenriem.

Daarnaast is hier in 1960 de Hefzibah Stèle gevonden. Een kalkstenen stèle met een Griekse inscriptie uit de Hellenistische periode, rond 195 voor Christus. De stèle vermeldt acht documenten uit een briefwisseling tussen Antiochos III en de gouverneur Ptolemaeus zoon van Thrasaeus. Zes brieven worden gestuurd door Antiochus III en twee brieven door de gouverneur aan de koning. Zij handelen over het lokale bestuur en de situatie van de dorpen en boeren aan het begin van de Seleucidische heerschappij over Palestina. Het wordt tentoongesteld in het Israël Museum in Jeruzalem (Martin Hengel, « The political and social history of Palestine from Alexander to Antiochus III (333-187 B.C.E.) », dans The Cambridge History of Judaism : The Hellenistic Age, vol. 2, Cambridge University Press, 2007 (1re éd. 1989) (ISBN 978-0-521-21929-7), p. 72).


Aangemaakt 27 januari 2023


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!