Midian
Μαδιάν G3099 "Madian", מִדְיָן H4080 "Midian, Midianiet",

Zie ook: Beeldbank, Midianieten, Plaatsen,

Midian (Hebreeuws מִדְיָן H4080, Grieks Μαδιάν G3099), een gebied in het noordwesten van het Arabisch schiereiland, aan de oostkust van de Golf van Akaba aan de Rode Zee.

Zie hier voor Midian de zoon van Abraham.

Inhoud

Bijbel

Volgens de Bijbel waren ze afstammelingen van Midian, de zoon van Abraham en zijn concubine Ketura (Gen. 25:2; 1 Kron. 1:32).

Wordt in het Nieuwe Testament "het land Madiam" genoemd (Hand. 7:29) in de context als Mozes daarheen vlucht.


Beschrijving

Midian is een geografische plaats die in het noordwesten van het Arabisch schiereiland, aan de oostkust van de Golf van Akaba aan de Rode Zee ligt. Sommige geleerden hebben gesuggereerd dat 'Midian' niet verwijst naar geografische plaatsen of een specifieke stam, maar naar een confederatie of 'liga' van stammen die als een collectief zijn samengebracht voor aanbiddingsdoeleinden. Het was Paul Haupt die als eerste deze suggestie maakt (P. Haupt, "Midian und Sinai" in Zeitschrift der Deutschen Morgenländischen Gesellschaft Vol. 63, 1909, p. 56).

Religie

Het is onzeker welke goden de Midianieten aanbaden. Door hun schijnbare religieus-politieke band met de Moabieten (Num. 22:4, 7) wordt aangenomen dat ze diverse goden hebben aanbeden, waaronder Baal-Peor en de koningin van de hemel, Astoreth.

Een kleine Egyptische tempel, gewijd aan de Egyptische godin Hathor, in de Timna vallei werd in het midden van de 12de eeuw v.C. toen de Egyptenaren het gebied verlieten overgenomen door de Midianieten. We kunnen dit zien daar ze hebben geprobeerd ieder bewijs van de Egyptische cultus uit te wissen, O.a. werden de beelden van Hathor vernield en de Egyptische hiërogliefen in de nabijgelegen rotswanden werden weggehaald. In plaats daarvan plaatsten ze een rij massaboth en offertafels aan beide zijden van de ingang. Het is onduidelijk of ze hier Hathor of andere goden vereerden.

Zeer waarschijnlijk was het heiligdom overdekt met een tent (=tabernakel) en vulden deze met Midianitisch aardewerk en metalen sieraden. Dit blijkt uit enkele ringen en aardewerk welke aan de rand van het heiligdom is gevonden.


Geografie

Midian bergen

De Midian bergen (Arabisch جِبَال مَدْيَن, Jibāl Madyan) zijn een bergketen in het noordwesten van het hedendaagse Saoedi-Arabië. Ze worden beschouwd als grenzend aan het Hijaz-gebergte in het zuiden, of als een deel van het Hijaz-gebergte. De bergen Jebel el Lawz en Hala-'l Badr welke in deze bergketen liggen worden door sommigen beschouwd als kandidaten voor de berg Sinaï.


Aangemaakt 30 maart 2005, laatst bijgewerkt 15 oktober 2020


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!