Baruch
בָּרוּךְ H1263 "Baruch",

Zie ook: Boek van Baruch, Personen, Namen,

Baruch (Hebreeuws בָּרוּךְ H1263), meerdere personen in de Bijbel.

Inhoud

Bijbel

Baruch, den zoon van Nerija

De zoon van Nerija en kleinzoon van Machseja (Jer. 32:12), broer van Seraja (Jer. 51:59). Een vriend van de profeet Jeremia. Dat Baruch schrijver wordt genoemd wijst op een officieel ambt. Hij was publiek schrijver, waarschijnlijk in dienst van de rijksadministratie (Jer. 36:12) of bij de tempel (Jer. 36:10), schreef oorkonden en andere waardevolle papieren (Jer. 32:12). Uiteindelijk werd hij samen met de profeet Jeremia meegevoerd naar Egypte (Jer. 43:6-7).

Het deuterocanonieke geschrift Boek van Baruch is naar hem vernoemd en wordt een uitgebreider geslachtsregister van hem gegeven: "Baruch, de zoon van Nerija, de zoon Machseja, de zoon van Zedekia, de zoon Asadia, de zoon van Chelkia" (Baruch 1:1).

Baruch, de zoon van Zabbai

Een van de teruggekeerde ballingen (Neh. 3:20).

Baruch, de zoon van Kol-hose

Een van de teruggekeerde ballingen (Neh. 11:5).


Terminologie

De naam Baruch בָּרוּךְ H1263 is afgeleid van בָרַךְ H1288 "zegenen".


Archeologie

In 1975 dook op de antiekmarkt een kleibulla op die naar verluidt het zegel en de naam van Baruch bevatte. De koper, een vooraanstaande Israëlische verzamelaar, gaf de Israëlische archeoloog Nahman Avigad toestemming de bulla te publiceren (Nahman Avigad, Baruch the Scribe and Jerahmeel the King's Son. p. 114–118). Hoewel de herkomst niet definitief bekend is, is vastgesteld dat de bulla afkomstig is uit het "verbrande huis" dat werd opgegraven door Yigal Shiloh. De bulla bevindt zich nu in het Israel Museum. De afmetingen zijn 17 bij 16 millimeter, en het zegel is ovaal, 13 bij 11 millimeter.

In 1996 dook een tweede bulla van klei op met een identieke inscriptie; vermoedelijk gestempeld met hetzelfde zegel. Ook deze bulla was bedrukt met een vingerafdruk; o.a. Hershel Shanks speculeerde dat de vingerafdruk die van Baruch zelf zou kunnen zijn; de echtheid van deze bullae is echter betwist (Christopher Rollston, The Bullae of Baruch ben Neriah the Scribe and the Seal of Ma‘adanah Daughter of the King: Epigraphic Forgeries of the 20th Century, p. 79ev.).Aangemaakt 29 april 2005, laatst bijgewerkt op 27 oktober 2021


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!