Banieren, Vlaggen
דָּגַל H1713 "vaandelen, vlag, banier, krijgsscharen, banieren, vaandels", דֶּגֶל H1714 "vlag, banier, vaandel", נֵס H5251 "vlag, standaard, sail, ensign, sign",

Zie ook: Beeldbank, Symbool,

Inhoud

Bijbel

Banieren bij de Israëlieten

De stam Dan had de Akrabh (Schorpioen, cf. de Dode Zeerol 4Q318), wiens stamvader als ‘een slang is aan de weg’ (Gen.49:16,17).


Christendom

In sommige diensten van charismatische kerken en gemeenten wordt gezwaaid met vlaggen. Zij zien dit als een verlengstuk van voorbede en geestelijke strijd en verwijzen dan naar o.a. Psalm 20:5-6 (Evangelische Gemeente Zutphen, De Korenaar jul/aug 2005). Echter voor zover bekend werd noch in de vroege kerk als bij de priesters vlaggen of banieren gebruikt bij de eredienst.

Zij geven de volgende betekenissen aan de diverse kleuren van de vlaggen (Evangelische Gemeente Zutphen, De Korenaar jul/aug 2005), echter ook hier niet altijd duidelijk waarop deze betekenissen zijn gebaseerd:

KleurBetekenis(sen)
Rood Vergeving, genezing (bevrijding), vrede met God, overwinning.
Groen Leven, genezing, hoop, herstel, bevrijding.
Wit Reiniging, heiliging, vrede (door overgave), lichaam van Christus.
Geel Vreugde, blijdschap, roeping, Gods Woord.
Paars, Purper Offer van Jezus, macht en autoriteit, overwinning (koningschap).
Blauw Geestelijke kracht, De Heilige Geest.
Goud Gods aanwezigheid, loutering, zuivering, lofprijzing.
Zilver Gods voorziening, loutering, zuivering, verlossing, onze gaven aan Hem.
Koper, Brons Bekering, verootmoediging, vergeving, reiniging.

Geschiedenis

Reeds de Egyptenaren voerden vlaggen aan een soort speer. De Romeinen waren de eersten, die oorlog voerden met een vlag of banier aan een stok.

Legerveldteken

Bij het leger werd een banier gebruikt als veldteken, waarom men zich schaarde. Onder het veldteken verenigden de manschappen zich, trokken zij op en streden zij. O.a. bij de Romeinen had ieder legeronderdeel zijn eigen teken. De eerste legioenen kenden vijf standaarden: adelaar, wolf, minotaurus, paard en everzwijn. In 104 v.C. werd het aantal veldtekens teruggebracht tot die van de adelaar, het symbool van Jupiter.

Omgekeerde vlag

Volgens de traditie geeft een nationale vlag die ondersteboven wordt gevoerd aan dat er sprake is van een noodgeval. We zien dit o.a. terug in het schilderij uit 1846 van Louis Meijer "Man overboord tijdens een eskaderreis naar de Middellandse Zee" (Historia, Storm op zee: man overboord!; Het Scheepvaartmuseum, 29 november 2017) en werd reeds in de 16de eeuw voor het eerst gebruikt (Waldnet, 4 juli 2022). Ook in de Tweede Wereldoorlog waren er verzetsgroepen die deze omgekeerde vlag droegen als ze optraden tegen de bezetting en als teken dat Nederland in nood was.

Sinds de boerenprotesten vanaf 2019 wordt regelmatig de omgekeerde vlag gebruikt, met name in 2022 toen bekend werd dat de overheid plannen heeft om een groot deel van de boeren te onteigenen of gedwongen worden om flink te krimpen. Sindsdien zijn er ook, met name uit linkse hoek, protesten dat het disrespectvol is om de vlag hiervoor te gebruiken (De Stentor, 12 juli 2022; MetroNieuws, 13 juli 2022; BNNVara, 14 juli 2022).


Aangemaakt 29 april 2005, laatst bijgewerkt op 24 juli 2022


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!