Melkweg
נְהַר H5103 "rivier, stroom, melkweg",

De Melkweg of het Melkwegstelsel (van het Grieks γαλαξίας galaxias) is het balkspiraalstelsel van gemiddelde grootte, waarin het zonnestelsel zich bevindt. Vanaf de Aarde zien we de Melkweg van binnenuit als lichtende band die de hemel omspant

Inhoud

Bijbel

In de Bijbel zijn een tweetal mogelijke beschrijvingen naar de melkweg.

De נהר די נור "Nehar di Nur" "vurige rivier" of "de river van de hemel" In Daniel 7: 10 is de Melkweg. In het Egypt. NRT, Akkad. Nahru en Arab. Al Nahr genoemd.

De rivier Hiddekel; Volgens R.H. Allen: Akkad. Hid tsirra, Assyr. Nahru tsiri, = "Rivier van de Slang". Dus Hiddagal, "Rivier" + "groot" = Hiddekel (Gen. ii, 14).


Astronomie

De Melkweg ook wel het galactisch stelsel (van het Griekse: gala, melk; kyklos, cirkel) genoemd is de een spiraalvormige sterrenstelsel van gemiddelde grootte, waarin ons zonnestelsel zich bevindt. Vanaf de Aarde zien we haar van binnenuit als lichtende band die de hemel omspant. Men schat dat in het Melkwegstelsel ongeveer 50 miljard sterren zijn.


Mythologie

Volgens de Egyptenaren is de Melkweg ( NRT) ontstaan uit de melk die vloeide uit de uier van de hemelse koe. De vier poten van de koe steunden op de vier hoeken van de aarde.

Volgens de oude Grieken zou de god Zeus de baby Herakles aan zijn vrouw Hera hebben gegeven om te zogen. Toen Hera zich realiseerde dat de baby niet haar eigen kind was, maar het zoveelste kind dat haar brave echtgenoot bij een andere vrouw had verwekt, duwde ze het verontwaardigd van zich af. De daarbij gemorste melk vormde de Melkweg, in het Grieks genaamd "Galaxia" Γαλαξια, afgeleid van het Griekse woord Γαλα, (melk).


Aangemaakt 22 mei 2005


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!