Heelal, Universum
αἰών G165 "werelden, heelal, universum, eeuw, tijdsperiode, eeuwigheid", ἐπουράνιος G2032 "hemelse gebieden, hemel, sterrenhemel, universum", κόσμος G2889 "versiering, wereld, heelal, mensheid, wereldaangelegenheden", רָקִיעַ H7549 "firmament", שָׁמַֽיִם H8064 "Hemel",

Zie ook: Hemel, Kosmologie,

Het heelal of universum in de astronomie, ofwel de kosmos in de kosmologie, zijn synoniemen voor alle materie en energie binnen het gehele ruimtetijd-continuüm waarin wij bestaan. Minder specifiek (en in dit artikel gehanteerd) de sterrenhemel, dit ter onderscheid van de hemel waar God zetelt.

Inhoud

Bijbel

In Genesis wordt gesteld dat God het heelal samen met de Aarde als eerste schiep (Gen. 1:1), echter pas op de vierde scheppingsdag vulde met de Zon, Maan en sterren (Gen. 1:14-19).

In de Bijbel wordt geen duidelijk onderscheid gemaakt en moet onder het heelal datgene worden verstaan wat zich boven de lucht bevind. Vaak wordt dit omschreven als het uitspansel (Gen. 1:6-8ev.; Ps. 19:2; 150:1; Dan. 12:3), een gordijn (Ps. 104:2), een dunne doek of een tent (Jes. 40:22). Soms wordt ook de lucht zelf nog meegenomen, zoals "het gevogelte vliege boven de aarde, in het uitspansel des hemels" (Gen. 1:20), waarbij dan wel sprake is dat er meerdere hemels zijn.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!