Absalom (gedenkteken)

Zie ook: Beeldbank, Absalom, Gedenkteken, Monument, Tombe,

Een tombe in Jeruzalem.

Inhoud

Bijbel

In 2 Samuel 18:18 wordt vermeld dat Absalom in het Koningsdal een monument voor zichzelf had laten bouwen, want hij had geen zonen die zijn naam zouden dragen. Deze pilaar werd daarom 'Absaloms hand genoemd. Volgens het volksgeloof zou het gaan om de tombe van Absalom.

Tombe van Absalom

De tombe van Absalom is een van de indrukwekkendste van de graftombes van Jeruzalem. Het is na 2000 jaar nog steeds in uitstekende staat. De basis van het monument is vierkant en de vier zijden zijn verfraaid met zuilen. Het bovenste gedeelte is rond met daarop het trechtervormige dak.

Het volksgeloof dat dit het graf van Absalom is had eigenaardige gevolgen. Omdat Absalom, zoon van koning David, in opstand was gekomen tegen zijn vader, plachten gelovige Joden en Christenen stenen naar het monument te gooien als ze er langs liepen. Vooral voor de kinderen was het leuk om te proberen de steen door het gat in het midden te gooien.

In werkelijkheid was de tombe zeer waarschijnlijk van rijke Joden uit de eerste eeuw, Flavius Josephus maakt al melding van deze tombe. Enige jaren geleden is een inscriptie gevonden (vermoedelijke datum 350 n.C.), waaruit zou blijken dat dit het graf was van Zacharias de vader van Johannes de Doper.


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!