Judea (woestijn v.)
יְהוּדָה H3063 "Juda (persoon), Juda (koninkrijk), Juda (Leviet), Juda (musicus), Juda (priester), Juda (stam), Juda",

Zie ook: Beeldbank, Judea, Woestijn,

Judea woestijn

De woestijn van Judea, of woestijn van Juda (Hebreeuws מִדְבַּ֥ר יְהוּדָֽה, Grieks ερημω της ιουδαιας) is een rotswoestijn direct ten westen van de Dode Zee en ten noordoosten van de Zif woestijn. Bekende plaatsen die in deze woestijn liggen zijn Jericho, Masada en Ein Gedi. Jeruzalem ligt nog net aan de westelijke grens.

Inhoud

Bijbel

In de Judea woestijn preekte Johannes de Doper (Mat. 3:1) en vond de verzoeking van Jezus plaats (Mat. 4:1ev). In het Oude Testament wordt deze woestijn alleen in de Psalmen (Ps. 63:1) genoemd, als David op advies van de profeet Gad was gevlucht voor Saul (cf. 1 Sam. 22:5).


Geologie

Kalkrotsen

Hoewel minder ruig als de andere woestijnen, is het een zeer interessant gebied. Grote delen worden ook vandaag de dag nog bewoond door bedoeïenen, waaruit blijkt dat er voldoende voedsel aanwezig is. Het grootste gedeelte bestaat uit een kalkachtig gebied, waar ze via verschillende methoden relatief gemakkelijk water kunnen verzamelen.
Zoutrotsen

Meer naar het oosten is het een stuk troostelozer en men kan daar rotsformaties vinden die (bijna) geheel uit zout bestaan. Door wegstromend water ontstaan er grotten die zeer koud aanvoelen (zout heeft een hydrologische werking), het is beslist de moeite om in zo’n grot te kruipen om even af te koelen nadat je een tijd in de hitte hebt gelopen.


Natuur

Aan de westkant, bij de Dode Zee zijn een aantal oases, waarvan de bekendste zijn Jericho, Masada en Ein Gedi. Tegenwoordig zijn alleen Jericho en Ein Gedi bewoont en waarbij de laatste geldt als een van de mooiste oases van Israël, vanwege de vele flora en fauna. Vanwege het vele toerisme en ook vanwege de daling van de Dode Zee en de grotere droogte van de laatste tijd staat de natuur hier onder druk.

Flora

Qua flora zijn er veel verschillende soorten, in de “vruchtbare” gebieden kun je in het regenseizoen gras vinden, cyclamen, lelies, vogelmelk, verschillende soorten papavers en klaprozen. Terwijl in het wat ruigere gedeelte met name allerlei soorten distels, en natuurlijk het kappertje te vinden is. Als je hiervan wilt genieten dan moet je in maart dit terrein bezoeken, want dan staat alles in bloei. Een paar weken later is alles uitgebloeid en is het een troosteloze aanblik.

Fauna

De wolf komt nog sporadisch voor, andere zoogdieren zijn de Dorcas-gazelle, de bruine haas en de vos. Vogels als de duif, bonte kraai, griel, gevlekt zandhoen, de beschermde kraagtrap en de kuifleeuwerik komen vooral voor in de buurt van de oases en de wadi's. Terwijl ook de woestijntapuit, waaierstaartraaf, Sinaï-roodmus en Tristram-spreeuw regelmatig worden gesignaleerd.


Aangemaakt 11 juni 2005, laatst bijgewerkt 12 januari 2020


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!