Pleiaden
βότρυς G1009 "druiven (tros)", כִּימָה H3598 "Zevengesternte, Pleiaden, sterrenbeeld (Pleiaden)",

Zie ook: Artikelen Blog, Astronomie, Sterren, Stier (sterrenbeeld),

De Pleïaden (sinds 2005 geschreven als Plejaden), ook wel Zevengesternte genoemd, is een open sterrenhoop (M45) in het sterrenbeeld Stier.

Inhoud

Bijbel

De sterrengroep wordt driemaal genoemd in de Bijbel (Job 9:9; 38:31; Amos 5:8).

De banden van de Pleiaden

Kunt gij de banden der Pleiaden binden, of de boeien van de Orion slaken? (Job 38:31)

De Pleïaden is een sterrengroep in het sterrenbeeld Stier (Taurus), bestaande uit meer dan 3000 sterren die relatief dicht bij elkaar staan en omringd zijn met allerlei reflectienevels. Dat wil zeggen dat de ruimte tussen de sterren vol is met materie welke zichtbaar is door het licht van de sterren. Hierdoor lijkt het alsof ze met elkaar verbonden zijn door nevelige draden of koorden.

(c) Jim Deli


Nu zijn de Pleïaden goed met het blote oog te zien, echter de nevels zijn te vaag om zonder hulpmiddelen waar te nemen. Met het blote oog zijn slechts een 6-tal sterren te zien, of als je zeer goede ogen hebt meteen een stuk of 12. De vraag is of in onze Bijbeltekst deze reflectienevels worden bedoeld die de sterren bij elkaar lijken te houden zoals sommigen beweren. Nu is het inderdaad zo dat de sterren, doordat ze dicht bij elkaar staan, de invloed van de zwaartekracht te merken groot genoeg is, we kunnen dit zien in de structuur van de nevels.

Echter ook hier is het logischer dat er sprake is van poëtisch taalgebruik en dat de banden alleen maar een aanduiding is omdat de sterren zo dicht bij elkaar staan.


Terminologie

In de Bijbel bekend als כִּימָה H3598 ḵîmâ, Syrisch ܟܝܡܐxḵîmâ (Peshitta Job 38:31).

De naam Pleïaden komt via het Latijn Pleiades van het Grieks Πλειάδες. Over de betekenis is enige onzekerheid, de meesten geleerden gaan ervanuit dat het afgeleid is van πλέω G4126 "zeilen", omdat bij hun heliacale opkomst het zeilseizoen in de Middellandse Zee begint. In de Griekse mythologie wordt de naam gebruikt voor de zeven dochters van Pleione en is dan afgeleid van de naam van hun moeder. Volgens anderen zou het afgeleid zijn van peleiades de meervoudsvorm voor "duif" en zou dan "sterrenbeeld van de duiven" betekenen (Online Etymology Dictionary, lemma pleiades).

Een andere naam welke de Grieken gebruikten voor deze sterrengroep is βότρυς G1009 "druiven(tros)" (Homer, Iliad, 18.486).

In Babylonië stond de groep bekend als MULMUL wat "sterren" (lett. "ster ster") betekent.


Koop nu