Sterren
ἀνατολή G395 "oosten (het), opgaan (vd zon en sterren), zonsopgang", ἀστήρ G792 "ster", כּוֹכָב H3556 "morgenster, stergod, ster",

Zie ook: Astronomie, Sterrenbeelden,

De bestudering van sterren wordt Astronomie genoemd.

Inhoud

Bijbel

In de Bijbel wordt meermalen in verschillende contexten sterren genoemd. Van sommige groepen van deze sterren (=sterrenbeelden), worden zelfs de namen genoemd.


Astronomie

Hoewel er vele duizenden sterren zijn, hebben in verschillende culturen honderden een naam gekregen. Omdat hierdoor soms verwarring kan optreden het het IAU besloten om deze namen te formaliseren (IAU, Naming Stars)


Aantal sterren

Het aantal sterren is onmogelijk om te bepalen. Met het blote oog zijn er bijvoorbeeld maar een kleine 3500 te zien. Met een goede verrekijker worden dat er al gauw velen meer en met een gewone telescoop zijn dat er in de 100 duizenden, terwijl met grote telescopen het aantal niet meer is te tellen. Er zijn de afgelopen jaren verschillende schattingen gedaan en iedere keer wordt het aantal omhoog bijgesteld. Op dit moment schat men het aantal op 1021. In de Bijbel wordt dan ook gesproken over "Gelijk het heir des hemels niet geteld, en het zand der zee niet gemeten kan worden" (Jer 33:22). Ook Johannes Kepler kwam tot een zelfde slotsom in zijn The Cosmic Mystery (1596) "...Before the universe was created, there were no numbers except the Trinity, which is God himself ... For, the line and the plane imply no numbers: here infinitude itself reigns..."


Helderheid der sterren

De helderheid van de sterren (magnitude) wordt genoemd in 1 Corinthiers 15:41; Duidelijk zijn de verschillende lichtsterktes van de sterren te zien in het sterrenbeeld Orion. Met het blote oog zijn er bijvoorbeeld maar een klein 3500 te zien. Met een goede verrekijker worden dat er al gauw velen meer en met een telescoop zijn dat er in de 100 duizenden.


Aangemaakt 19 februari 2005


Koop nu

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!