‹ Oorlog en VredeDe Aalscholver (Lev. 11:17; Deut. 14:17) ›
StudieBijbel: Waar ligt de berg Sinai?
Gepubliceerd op 07-02-2006

Naast de uitgebreide woordstudies, zijn woord voor woord vertalingen en zijn diepgaande commentaren is de StudieBijbel van het Centrum voor Bijbelonderzoek zo waardevol vanwege zijn excurses. Hierbij als voorbeeld de behandeling van de vraag: Waar ligt de berg Sinai?

Waar ligt de berg Sinai?

Het zal voor veel lezers een verrassing zijn dat we de ligging van de berg Sinai niet kennen en dat in de loop der tijden dertien verschillende bergen zijn aangewezen als de mogelijke berg waar Mozes God ontmoette. Voor de eerste lezers en hoorders moeten veel gegevens vanzelfsprekend zijn geweest, terwijl wij allerlei aanwijzingen niet meer kunnen plaatsen. Tevens moeten we beseffen dat de Bijbel in de eerste plaats geloofsinhoud wil geven. Ook de geografische details en bijzonderheden tijdens de woestijnreis gaan vooral over de relatie met God en daarom is het moeilijk een compleet geografisch beeld te krijgen. Maar anderzijds moet beseft worden dat de reis in een concrete regio heeft plaats gevonden en dat er toch heel wat aanwijzingen zijn die wij kunnen gebruiken voor een reconstructie. Er werd theologische geschiedenis geschreven en daarom mogen we ook op zoek gaan naar historische aanknopingspunten, terwijl veel commentatoren uitgaan van een vervormde overlevering en daarom geen moeite meer doen de historische omstandigheden te achterhalen.

1) Jebel Musa in het Sinaïtisch schiereiland

De traditie dat de berg Sinai in dit schiereiland ligt en gelijkgesteld moet worden met de indrukwekkende Jebel Musa (Arabisch voor: berg van Mozes), is pas afkomstig uit de derde eeuw na Christus, toen christelijke monniken zich daar vestigden. De kerkhistoricus Eusebius nam deze traditie over in de vroege vierde eeuw. In de reisbeschrijving van Egeria wordt deze berg ook genoemd (in de periode tussen 381 en 384). Op grond van die traditie liet keizer Justinianus het St. Catharineklooster bouwen, halverwege de zesde eeuw. G.I. Davies verdedigt deze plaats, maar M. Har-El (wiens Hebreeuwse naam ‘Berg Gods’ betekent!) noemt in zijn boek veel bezwaren, zoals de Egyptische invloed op het schiereiland en de grote problemen om aan voedsel en water te komen. (…)

2) Een locatie in het noorden van de Sinai

M. Har-El neemt aan dat de berg Jebel Sin Bishr bedoeld is, in het noordwesten van het schiereiland, terwijl Anati een pleidooi voert voor Har Karkom in de Negev. (…)

3) De berg Jebel el Lawz in Midjan

De auteurs Ron Wyatt, Dave Fasold, Larry Williams en Bob Cornuke zijn in recente tijd op zoek gegaan naar de Sinai en menen dat een berg in Midjan bedoeld is. Op een avontuurlijke manier zijn ze doorgedrongen tot het militair beveiligde gebied. Howard Blum heeft hun opvattingen samengevat in een spannend boek, waarin hij aangeeft het goud van de Israëlieten, dat ze bij de berg Sinai achtergelaten hebben, op het spoor te zijn. Deze auteurs baseren zich o.a. op Gal.4:25, waar de berg Sinai in Arabië gelokaliseerd wordt. (…)

4) De berg Bedr / Badr in Midjan

Reeds in de 19e eeuw hebben enkele geleerden zich uitgesproken voor de berg Bedr of Badr in Midjan. J. Negenman noemt in zijn Geografische gids ook deze mogelijkheid. Hij wijst op de teksten die verwijzen naar een gebied ten zuiden van Kanaän. De berg van God wordt in verband gebracht met Seïr, Paran, Edom en Teman (Deut.33:2; Ri.5:4; Hab.3:3). Al deze namen wijzen naar het bergachtige gebied ten westen en vooral ten oosten van de Wadi Araba, maar niet naar zuidelijker streken. Daarnaast is er het gegeven dat Mozes speciale banden bezat met Midjan. Ongeveer 140 km ten zuidoosten van het stadje Tabuk in noordwest-Arabië ligt op een vruchtbaar plateau de vulkaan Hala al-Badr (= krater van de volle maan). Het is een indrukwekkende berg, die door de vruchtbaarheid van zijn omgeving en door de nabijheid van de belangrijke handelsweg naar Zuid-Arabië een voorname rol gespeeld heeft op religieus terrein. Ex.19:16-18 wekt de indruk van vulkanische activiteit. Dit zou goed passen bij de genoemde krater, maar niet bij de huidige Mozesberg in het schiereiland die immers uit graniet bestaat.

Bij deze wil ik nogmaals het Centrum voor Bijbelonderzoek bedanken voor het mogen publiceren van deze reeks artikelen.


Tags: Plaatsen, Studiebijbel
Gerelateerde onderwerpen: Plaatsen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin