Vandaag is een nieuw project afgesloten, alle verschillen van de Samaritaanse Pentateuch ten opzichte van de Masoretische tekst verwerkt in onze website. Dit is, zeker voor de Nederlandse christelijke websites, een uniek iets daar bijna geen enkele website dit soort tekstkritische informatie geeft.

De Samaritaanse Pentateuch bestaat uit de eerste vijf boeken van de Bijbel, zoals deze zijn overgeleverd door de Samaritanen en is gescheiden verlopen van de Masoretische tekst en is om die reden interessant voor de tekstkritiek van de Bijbel. In totaal zijn meer dan 9500 varianten opgenomen die bij de desbetreffende verzen onder “Vertaalnotities” gevonden kunnen worden.

Ook een ander project hopen we binnenkort af te ronden, op de evangeliën na is namelijk ook het Nieuwe Testament voorzien van tekstkritische notities. Op dit moment zijn we dan ook druk bezig om ook het resterende toe te voegen.

Tags:

Dit is een aan de zaterdag beginnende Romeinenweek gewijde aflevering van de Livius Nieuwsbrief. Bijna 6500 abonnees ontvangen de nieuwsbrief elke maand gratis; voor adreswijzigingen en afmeldingen volstaan uitsluitend mailtjes naar nieuwsbrief@livius.nl

Jona Lendering (redactie)

======================================

ROMEINENWEEK

In de jaarlijkse Romeinenweek wordt de geschiedenis, het erfgoed en de archeologie van Nederland in de Romeinse tijd in het zonnetje gezet. Het doel is een zo breed mogelijk publiek én het onderwijs in aanraking te laten komen met de eerste eeuwen van onze geschiedenis. De week begint op zaterdag 29 april – dus dat is het komende weekend! – en duurt tot en met zondag 7 mei.

Het thema, “100% Romeins?”, vestigt de aandacht op het feit dat de Romeinse identiteit nooit een vaststaand gegeven was. Een en dezelfde bewoner van de Lage Landen kon zowel een vijand en barbaar zijn als een Romein en beschaafd. Met alle gradaties daartussen. Negen voorbeelden: de slaaf Carus, de piraat Gannascus, generaal Cerialis, diens geliefde Claudia, soldaat Dardanus, een gladiator, de dame van Simpelveld, de priesteres Rufia Materna en de Frankische vorst Clovis.

Meer informatie over de Romeinenweek (inclusief de persmap) is hier te vinden en alle activiteiten staan daar.

======================================

ADRIAN GOLDSWORTHY IN NEDERLAND

Adrian Goldsworthy spreekt over Pax Romana en gaat daarover in gesprek met Hendrik Spiering (NRC Handelsblad).

Op zaterdag 29 april, Independent Bookstore Day, om 13.30 bij Athenaeum Boekhandel zal de bekende oudhistoricus Adrian Goldsworthy spreken over zijn nieuwe boek Pax Romana. Oorlog en vrede in de Romeinse tijd. Hij zal daarover ook in gesprek gaan met Hendrik Spiering, chef wetenschap van NRC Handelsblad. Het belooft een interessant uur te worden waarin zal worden gesproken over het hoe en waarom van de Romeinse oorlogvoering en natuurlijk over hoe de Pax Romana, of de Romeinse vrede, zo succesvol heeft kunnen zijn.

Toegang is gratis, aanmelding gewenst via klassiek@athenaeum.nl.

Meer informatie hier en een fragment uit het boek daar.

======================================

LIVIUS’ EIGEN ROMEINENNIEUWS

We werken verder aan de migratie van de website: het Romeinse heiligdom in Baalbek bijvoorbeeld. Op de blog: de stichting van Rome, het bloedig moordverhaal van Pyramus en Thisbe, Paulus ontmoet een Romeinse gouverneur, een Romeinse tempel in een Egyptische oase en een kameel aan de Rijn.

Ook op de in Hoorn en Bussum aangeboden cursus over Mesopotamië komen de Romeinen langs (helemaal aan het einde dan). En we maken een reis langs het Romeinse erfgoed langs Dalmatische kust.

======================================

HET MOOISTE VAN DE MAAND

In onze erkend subjectief “het mooiste van de maand” genoemde rubriek dit keer het bericht dat de financiering van Pompeii drastisch lijkt te verbeteren.

======================================

ROME EN ZIJN RIJK

Sprekend over Pompeii: er was een hoop gedoe rond twee skeletten, die gay zouden zijn geweest, en dat vertelt vooral veel over hedendaagse obsessies.

Twee gestolen Romeinse portretten gaan retour Italië, zo meldt Toebosch’ Onvolprezen Eigen Tijdschrift.

Om helemaal blij van te worden: een artikel over Peter Brown.

In de stad zelf: een aquaduct langs de Via Prenestina.

En verder: de allerberoemdste ingezetene van het Romeinse Rijk, Burdur, Caesarea, de schepen van Caligula, Ucetia, Uzès, vrouwelijke gladiatoren, Zeugma. En Hatra, dat weliswaar altijd buiten het imperium lag, maar we dit keer niet buiten beschouwing willen laten.

======================================

EN TOT SLOT

En als u het allemaal niet meer helemaal paraat hebt met die Romeinen, dan zingen de “history teachers” het u nog eens toe.

Toota witharsechwanoo!

======================================

Oude nieuwsbrieven zijn te raadplegen via de nieuwspagina van het Rijksmuseum van Oudheden en bij Aantekeningen bij de Bijbel.

Tags: ,

De Erasmus Universiteit heeft jullie hulp nodig. Yes, de hulp van jullie, christenen! We zijn onlangs begonnen met een onderzoek naar hoe christenen apps gebruiken zoals de Bijbel, Bible in One Year, Dagelijks Brood. Ik ben hier zelf ontzettend enthousiast over; hoe tof dat er nu academische aandacht is voor hoe wij ons geloof beleven en vormgeven.

Het onderzoek is gestart door Jason Pridmore (P.h.D.) en Michelle Tuk. Help alsjeblieft door de vragenlijst in te vullen. Het kost je ongeveer tien minuten van je tijd. De vragenlijst is beschikbaar in vijf talen (Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans), dus kies vooral de taal waar jij je fijn bij voelt. Niet alleen ben ik je dan eeuwig dankbaar, maar je zal ook iets hebben toegevoegd aan de academische wereld Alvast hartstikke bedankt!

De link naar de vragen is: https://erasmushcc.qualtrics.com/jfe2/form/SV_6Ral0TkXoU0nvCd

Tags:


Dit is de 140e aflevering van de Livius Nieuwsbrief met nieuws over de Oudheid. Een kleine 6500 abonnees ontvangen de nieuwsbrief elke maand gratis; voor adreswijzigingen en afmeldingen volstaan uitsluitend mailtjes naar nieuwsbrief@livius.nl.

Jona Lendering (redactie)

======================================

LIVIUS’ EIGEN NIEUWS

Een greep uit het Liviusaanbod: dit najaar maken we een leuke reis langs het (rijke) Romeinse erfgoed in Slovenië en Kroatië en in mei is er in Bussum en Hoorn een boeiende cursus over de geschiedenis van het antieke Mesopotamië.

En verder: erg veel eigen teksten! We hadden een achtdelige reeks over de ondergang van het Romeinse Rijk in West-Europa: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. In de reeks “methode op maandag”: wat is waarheid?, causaliteit 1 en 2, eliminatie, de Eerste Hoofdwet van de Archeologie en de zinloosheid van vergelijkingen tussen antiek en modern. Verder hadden we een vijfdelige reeks over antieke historiografie: Herodotos en Thoukydides, de latere Griekse en republikeins-Romeinse historici, de historici van het Keizerrijk en die van de Late Oudheid en tot slot een speciale vermelding voor de (pas vertaalde) Appianus van Alexandrië.

Daarnaast waren er stukjes over Nubische vorsten, over de Hangende Tuinen van Babylon, over het Atheense ostracisme, over Alexander de Grote, over Antiochos III, over vissen in de woestijn en over de positie van vrouwen in het christendom.

======================================

HET MOOISTE VAN DE MAAND

In onze erkend subjectief “het mooiste van de maand” genoemde rubriek dit keer het bericht dat bij Tiel spectaculair veel Romeinse vondsten zijn opgegraven.

======================================

EGYPTE

In Cairo is een standbeeld gevonden van een koning. Aanvankelijk dacht men aan Ramses II, maar het was Psamtek I.

Het is leuk te zien hoe de media hetzelfde bericht weergeven: waar de NOS de (op zich leuke) vondst van een piramide kritiekloos brengt, is De Volkskrant wat sceptischer.

Het maandelijkse gesleep met mummies: 1, 2.

En verder: onderwaterarcheologie in Egypte – zoals altijd met foto’s waarop geen enkel meetlint, geen jalon of ander wetenschappelijk instrument is te zien.

En verder: oeroude rotsinscripties, Qubbet al-Hawa, Luxor, Yeha.

======================================

HET OUDE NABIJE OOSTEN

Het Gilgamesj-epos, gezongen.

En verder: een fascinerend reliëf uit de Bronstijd, gevonden te Harput (tussen Eufraat en Tigris in Oost-Turkije), Assyrische graven in Erbil en Babylon.

======================================

BLOED-OUDHEDEN

Waarom heeft een wetenschapper geheel niets, noppes, nada, niente aan een voorwerp dat afkomstig is van de zwarte markt? Omdat het een vervalsing zou kunnen zijn. Een voorbeeld.

Hoeveel geld heeft de zogenaamde Islamitische Staat nou verdiend dankzij de handel in oudheden? Zo te zien nog niet zo veel – en dat zal niemand verbazen. ISIS kwam immers vooral in het nieuws met vandalisme. Voor zover we het de laatste jaren hebben kunnen traceren, waren de voorwerpen in de zwarte handel vooral afkomstig uit Egypte en het door de regering gecontroleerde deel van Syrië.

======================================

DE OUDE GRIEKEN

Hoe een Cypriotisch hoofd op de TEFAF kwam – een stuk in Toebosch’ onvolprezen Eigen Tijdschrift.

Wat aten die Grieken en Romeinen nou eigenlijk? Een lijstje.

Een nieuwe aflevering in de Elgin-soap: Griekenland speelt met de gedachte niet in te stemmen met een akkoord over de Brexit als de Parthenon-sculpturen niet worden teruggegeven.

En verder: Salamis, Paestum en een aardige column over krokussen en de Leidse classicus Den Boer.

======================================

ROME EN ZIJN RIJK

De gemiddelde levensduurverwachting (bij geboorte) in het antieke Rome was twintig jaar. Een artikel dat daar om onduidelijke redenen tien jaar bij optelt biedt uitleg.

Opnieuw in het nieuws: de Torlonia-collectie. Want waarom zou je immers, om het oudheidkundige spreekwoord aan te halen, nieuws maar één keer naar buiten brengen als je ook twee keer naar aandacht kunt hengelen?

Interessant: als Romeinen sculptuur meenamen uit bijvoorbeeld Egypte, selecteerden ze op materiaal.

Mocht u ooit de ambitie hebben als gladiator tegen leeuwen te gaan vechten, dan is dit misschien nuttig.

De Hunnen waren niet zulke barbaren als gedacht – maar dat dacht dan ook bijna niemand.

Mensen die lachen om de these van Pirenne, weten in de regel niet hoe onvoorstelbaar invloedrijk de Gentse historicus eigenlijk is geweest.

En verder: Bayeux, de boten in het meer van Nemi (negeer de hijgerige kop), Thessaloniki, Munigua, Alexandrië, Apollonia. En in de stad zelf: de triomfboog van Titus maar weer eens (zie opgemeld oudheidkundig spreekwoord) en een gaaf filmpje over de ereboog van Titus.

======================================

BENOORDEN DE ALPEN

De Kasteel van Amstel-prijs voor het nieuwsbericht waarmee op de schandaligste wijze naar aandacht wordt gehengeld, gaat naar dit artikel. Seks verkoopt immers beter dan archeologie of oude geschiedenis. Dit is het soort gezwam waarmee de oudheidkunde zichzelf voor schut zet bij iedereen die kan lezen.

Het maandelijkse lijstje uit Groot-Brittannië is na het bovenstaande kort en bestaat alleen uit een berichtje over een Romeinse sarcofaag waarvan je vermoedt dat niemand ooit niet geweten kan hebben wat het was. Ofwel: het verhaal kán niet kloppen.

En verder: Kanne-Caestert. een gave muntvondst uit Kalkriese, archeologische vondsten uit Alphen online en – om helemaal blij van te worden – Merovingisch Paderborn.

======================================

ISRAËL, JODENDOM EN CHRISTENDOM

Wie had dat nou gedacht? De Jordaanse loden nep-codex is nep.

In Jeruzalem is de Grafbasiliek opgeknapt voor vier miljoen dollar. Dat is erg weinig. Je zou zelfs zeggen: verdacht weinig.

Ook in Jeruzalem: het project om zand van de Tempelberg te zeven, loopt ten einde. En dit kapiteel zou nergens méér zijn dan een berichtje op pagina zes of acht in de krant, maar ja, het is Jeruzalem. En nu we het toch hebben over de beladen Oudheid in die stad: een vernietigend commentaar op archeoloog David Be’eri.

En verder: de joodse catacomben in Rome, en daar zijn de Mijnen van Koning Salomo weer eens een keer.

======================================

OVERIG

Hoe zit het nou met dat DNA-onderzoek? Uw redacteur harkte informatie bij elkaar: de eerste mensen, de eerste boeren, de Indo-Europeanen en hun migraties – en latere migraties.

In het verlengde hiervan: het schaap werd zo’n 10.000 jaar geleden gedomesticeerd. DNA-onderzoekers stelden nu vast dat het dier langs de Zijderoute China bereikte én dat daar nieuwe soorten kwamen te ontstaan die weer naar het westen kwamen.

In het verlengde daarvan: de Skythen lijken Indo-Europese genen te hebben gecombineerd met Siberische. Niet helemaal onverwacht, maar “the ancient Scythian populations from the eastern and western part of the Eurasian Steppe are genetically closer to each other than are the modern populations of the respective regions”.

Hoe ga je als oudheidkundige om met de pers? Vijf dingen om wel te doen, vijf dingen om niet te doen en een bonus-tip.

Dit kan interessant worden: zoals er systematische milieu-effect-rapportages zijn, zo wordt er gewerkt aan rapportages over culturele schade die te verwachten zijn bij grote infrastructurele projecten.

======================================

BOEKEN

De boekenrubriek in de Livius Nieuwsbrief wordt verzorgd door Roel Salemink van de Amsterdamse Athenaeumboekhandel, die u de boeken snel zal leveren als u gebruik maakt van de onderstaande links.

John Nagelkerken heeft lang gewerkt aan de vertaling van De Burgeroorlogen 133-35 v.Chr. van de vaak ondergewaardeerde Romeinse historicus Appianus, en is deze maand verschenen in de Baskervilleserie van uitgeverij Athenaeum, Polak en Van Gennep. Tot 9 april te koop voor de introductieprijs van €29,99 (ipv €35).

Athene in oorlog.  Athens Burning: The Persian Invasion of Greece and the Evacuation of Attica van Robert Garland beschrijft de invasie van het Griekse vasteland door de Perzen en The Plague of War. Athens, Sparta, and the Struggle for Ancient Greece gaat over de Peloponnesische Oorlog.

Over het ontstaan van het christendom en waarom de mensen gevoelig waren voor deze cultus gaat The Dawn of Christianity. People and Gods in a Time of Magic and Miracles van Robert Knapp.

De ondergang van het Sasanidenrijk wordt beschreven in Decline and Fall of the Sasanian Empire: The Sasanian-Parthian Confederacy and the Arab Conquest of Iran door de Amerikaanse historica Parvaneh Pourshariati.

Eric Cline, bekend van zijn uitstekende boek 1177 B.C., schreef een nieuw boek over de geschiedenis van de archeologie: Three Stones make a Wall. The Story of Archaeology.

In het kader van de Romeinenweek is op zaterdag 29 april vanaf 13.30 uur de bekende Britse oudhistoricus Adrian Goldsworthy te gast bij Athenaeum Boekhandel op het Spui. Naast dat hij de vertaling van zijn laatste boek Pax Romana. War, Peace and Conquest in the Roman World zal presenteren (en signeren) wordt hij geïnterviewd door Hendrik Spiering, chef wetenschappen van NRC Handelsblad. Bij mooi weer vindt dit alles buiten voor de winkel plaats. Graag aanmelden bij klassiek@athenaeum.nl.

======================================

DWAASHEID

Het is volgende week pasen en de traditionele paashoax, waarbij een wetenschapper of een kwakwetenschapper ongestraft kletskoek over het vroege christendom kan uitslaan, ontbreekt ook dit jaar niet.

Een pijnlijk slecht stuk over Mithras in Trouw. De misschien wel slechtste krant van Nederland slaagde erin nog een tweede keer nat te gaan met een publiek-minachtend stuk, dit keer over de erfzonde. Want de mensen serieus nemen, dat is blijkbaar niet nodig.

======================================

OVERLEDEN

Classica Simone Mooij is overleden. Ze vertaalde onder meer Marcus Aurelius, Arrianus, Musonius Rufus, Diogenes van Oinoanda en het Droomboek van Artemidoros.

======================================

EN TOT SLOT

Het was 1 april.

Toota witharsechwanoo!

======================================

Oude nieuwsbrieven zijn te raadplegen via de nieuwspagina van het Rijksmuseum van Oudheden en bij Aantekeningen bij de Bijbel.

Tags: ,

Dit is de 139e aflevering van de Livius Nieuwsbrief met nieuws over de Oudheid. Ruim 6400 abonnees ontvangen de nieuwsbrief elke maand gratis; voor adreswijzigingen en afmeldingen volstaan uitsluitend mailtjes naar nieuwsbrief@livius.nl.

Jona Lendering (redactie)

======================================

LIVIUS’ EIGEN NIEUWS

Een greep uit het Liviusaanbod: we gaan een leuke reis maken door het Rijnland!

We gaan verder met het omzetten van de Livius.org-website en inmiddels zijn Naqš-e Rustam en Constantinopel beschikbaar in de nieuwe stijl. We blogden over een Egyptisch nijlpaardje, over Fenicisch ivoor, over klassiek toneel en over een boek over datzelfde onderwerp, over Antinoös en over Valentijnsdag.

En verder: omdat niemand uitlegt wat er wetenschappelijk is aan de geesteswetenschappen, is het logisch dat de media kwakgeschiedenis niet herkennen. Dus komen de humaniora vaak met onzin in het nieuws en neemt niemand ze nog serieus. De nieuwe rubriek “Methode op Maandag” kan deze zelfmoord niet verhinderen maar kan wel documenteren wat verloren gaat. Eerst wat achtergronden en de vraag waarom er verschillende oudheidkundige disciplines zijn. Dan: de oudheidkunde is geen louter empirisch vakgebied. En als u dit na maandag leest: wat is waarheid? Volgende week begint de reeks echt, maar er is al meer beschikbaar.

======================================

HET MOOISTE VAN DE MAAND

In onze erkend subjectief “het mooiste van de maand” genoemde rubriek dit keer een leuk artikel over Griekse kruidengeneeskunde.

======================================

EGYPTE

Het Allard Piersonmuseum heeft een bijzonder Egyptisch beeld gekocht en Toebosch’ Onvolprezen Eigen Tijdschrift legt uit welke afwegingen werden gemaakt voordat werd besloten dat het voorwerp authentiek was.

Het graf van Toetanchamon maakte vorig jaar de hype niet waar dat koningin Nefertiti er in een nog niet ontdekt vertrek zou liggen begraven. Men zoekt verder.

Een heel leuke promotie: de Egyptische tempelcultuur, waarvan werd aangenomen dat die in de Ptolemaïsche tijd in verval raakte, blijkt springlevend te zijn geweest.

En verder: Dashur, Luxor, meer Luxor, Qantir (Pi-Ramesse).

======================================

HET OUDE NABIJE OOSTEN

Interessant: een Perzisch schip dat in de zesde eeuw v.Chr. is vergaan voor de kust van Israël.

Daan Nijssen schrijft over het Epos van Gilgameš: 1, 2, 3, 4.

======================================

BLOED-OUDHEDEN

De zogenaamde Islamitische Staat heeft in het theater van Palmyra springladingen laten afgaan, waarmee de bühne is beschadigd. Voor zover uw redacteur kan nagaan, is dat een gedeeltelijk moderne reconstructie, dus de schade zou kunnen meevallen. Overigens werd Palmyra vorige week heroverd.

In Nineveh is in een van de twee westelijke heuvels, waar IS het graf van Jona wilde vernietigen, een Laat-Assyrisch paleis ontdekt.

De schade, de situatie in Nimrud en (opnieuw) de opleiding van erfgoedspecialisten.

======================================

DE OUDE GRIEKEN

Overwoog Griekenland werkelijk om de klassieke tragedies van het lesprogramma te halen en te vervangen door genderstudies? Dat bleek een hoax.

Er zijn elke maand berichten over kunstvoorwerpen die via de zwarte markt in handen van bewuste helers nietsvermoedende verzamelaars zijn gekomen. Meestal besteedt uw redacteur er geen aandacht aan, maar dit reliëf is wel erg fraai.

En verder: Aigai en een lief stukje over Griekse vazen.

======================================

ROME EN ZIJN RIJK

Om helemaal blij van te worden: een prachtig mozaïek bij Nicosia.

Die irritante nep-Romeinen bij het Colosseum zijn nog altijd niet weg. En als het sleazy is, gedragen mensen zich sleazy.

En verder: Driebes, Frattocchie, Mariana, Pompeii, Prusa.

======================================

BENOORDEN DE ALPEN

Bij de VPRO heeft iemand aan de leutigheidsknop gezeten. Desondanks moet u verder lezen voor een verhaal over de Gundestrup-ketel.

Wham! Vijftig IJzertijdgraven in Dieren.

Het maandelijkse lijstje uit Groot-Brittannië: een spectaculaire Bronstijd-wapenvondst in Schotland, Leicester, gezichtsreconstructie van een Pict, en het multi-etnische karakter van noordelijk Engeland.

======================================

ISRAËL, JODENDOM EN CHRISTENDOM

Een beetje een hype, maar toch: een van de grotten waar de Dode Zee-rollen ooit werden bewaard, is geïdentificeerd. Er zijn geen teksten gevonden maar misschien kunnen snippers die op de zwarte markt zijn verschenen en wetenschappelijk geen waarde hebben, alsnog worden geauthentiseerd, terwijl misschien ook vervalsingen kunnen worden ontmaskerd.

Uw redacteur schreef over joodse en vroegchristelijke ideeën over geweld. En besprak een boek over dat onderwerp.

Een overzicht van de discussies over Jeruzalem: “an effort to increase the Jewish presence in a Palestinian neighborhood lying just below the Al-Aqsa mosque,” schrijft men eufemistisch, “and to assert religious influence over archaeological finds.” Iets dergelijks valt te zeggen over de westelijke Jordaanoever. En nog meer Jeruzalem, even politiek beladen.

En verder: Beit She’arim, Omrit, Peki’in en de twijfels over Masada.

======================================

OVERIG

De DNA-revolutie belooft al jaren een antwoord op de vraag of er een Anatolisch element is in de Etruskische cultuur. Het probleem is dat het meeste Italiaanse DNA een Anatolische oorsprong heeft: het is meegekomen met de verspreiding van de akkerbouw. Maar nu lijkt er dan toch iets te zijn gevonden. “The DNA samples … are much more highly correlated to those of the eastern peoples than to those of the other inhabitants of Italy.”

Nog meer DNA-nieuws: de Indo-Europese migratie lijkt vooral te hebben bestaan uit mannen en de verrassende DNA-overeenkomsten van de Skythen.

Dankzij de bestudering van antiek aardewerk kan een verandering in het aardmagnetisch veld worden gedocumenteerd.

Het nut van computersimulaties staat buiten kijf. En ook computer games zijn de moeite waard.

======================================

BOEKEN

De boekenrubriek in de Livius Nieuwsbrief wordt verzorgd door Roel Salemink van de Amsterdamse Athenaeumboekhandel, die u de boeken snel zal leveren als u gebruik maakt van de onderstaande links.

The Atlas of Ancient Rome. Biography and Portraits of the City van de Italiaanse archeoloog Andrea Carandini is een allesomvattende, enorm gedetailleerde en rijk geïllustreerde studie van het oude Rome, en wordt geleverd in twee delen in cassette. Het is een waardevolle nieuwe uitgave die in 1280 pagina’s, met fullcolour kaarten, lijntekeningen, foto’s en 3D-reconstructies de stad Rome van het begin tot de zesde eeuw, en meer dan vijfhonderd monumenten in haar volle glorie beschrijft en toont. Zie hier een voorproef van dit prachtige werk en een interview met de auteur.

Historicus Guy de la Bédoyère schreef Praetorian. The Rise and Fall of Rome’s Imperial Bodyguard, een toegankelijke geschiedenis van de Praetoriaanse Garde, waarin de grote (politieke) invloed van deze eenheid elitetroepen en lijfwachten van de keizer wordt benadrukt. Als onderdeel van een actie met titels van Yale University Press krijgt u bij aanschaf van dit boek in onze winkel 20% kassakorting. Andere titels in de actie zijn Pergamon and the Hellenistic kingdoms, Europe between the Oceans van Barry Cunliffe, The Lost world of Byzantium van Jonathan Harris en Civil Wars van David Armitage.

Tijdens de Week van de Klassieken (9-19 maart) organiseert Athenaeum Boekhandel verscheidene evenementen.

Tijdens de Week van de Klassieken krijgt u bovendien kassakorting op 10 titels uit de reeks van Cambridge Companions: Archaic Greece, The Age of Pericles, The Hellenistic World, The Roman Republic, Ancient Rome, The Age of Constantine, The Age of Attila,The Age of Justinian, Ancient Mediterranean Religions en Greek Mythology. Kom langs of mail naar klassiek@athenaeum.nl.

Wilt u zich abonneren op de maandelijkse Oudheid-nieuwsbrief van Athenaeum Boekhandel? Stuur dan een e-mail naar klassiek@athenaeum.nl.

======================================

DWAASHEID

Oude Egyptenaren in… Australië!

Er gaat geen maand voorbij of er is weet een kwakhistoricus die parallellen trekt tussen de Oudheid en nu zonder het comparandum te verantwoorden. De Gentse historicus Jeroen Wijnendaele rekent af.

======================================

EN TOT SLOT

Voor de oudheidkundige die werk zoekt is deze baan misschien de moeite waard.

Toota witharsechwanoo!

======================================

Oude nieuwsbrieven zijn te raadplegen via de nieuwspagina van het Rijksmuseum van Oudheden en bij Aantekeningen bij de Bijbel.

Tags: ,

Muziek: Genesis 43:23

Het is al weer een tijdje geleden dat we voor het laatst een Bijbelgedeelte op muziek hebben geplaatst. Vandaag het vrolijke Genesis 43:23. Zoals gewoonlijk staat onder de video de Hebreeuwse transliteratie en een vertaling. Het vers worden meermalen herhaald.

Letterlijk staat er: וַיֹּאמֶר֩ שָׁלֹ֨ום לָכֶ֜ם wayyō’mer šālwōm lāḵem En hij zeide: Vrede zij ulieden. Gezongen wordt:

Hevenu Shalom Alechem
Wij brengen vrede over u.

Tags: , , ,

Dit is de 138e (en wat korte) aflevering van de Livius Nieuwsbrief met nieuws over de Oudheid. De nieuwsbrief is gratis; voor adreswijzigingen en afmeldingen volstaan uitsluitend mailtjes naar nieuwsbrief@livius.nl.

Jona Lendering (redactie)

======================================

LIVIUS’ EIGEN NIEUWS

Over twee weken begint in Haarlem de cursus over het ontstaan van West-Europa, ofwel het verhaal over de tijd van Constantijn de Grote tot Karel de Grote. De rest van het cursusaanbod vindt u hier en let u vooral op de leuke reis naar het Romeinse Rijnland daar.

Op de blog van uw redacteur: de bijdrage van de Sovjet-archeologen aan de oudheidkunde, Ugaritische mythologie, een gedichtje over de Togatus Barberini, de Perzen van Diodorus en Possidius’ biografie van Augustinus.

In de reeks museumstukken: de Wetten van Gortyn, een schitterende kop uit Cyprus, een Achaimenidische vaas met een bijzonder verhaal, medaillons van Alexander de Grote. Plus: hoe de schaarse data, hét wezenskenmerk van de oudheidkunde, ervoor zorgen dat de gemoederen hoog oplopen.

======================================

HET MOOISTE VAN DE MAAND

In onze erkend subjectief “het mooiste van de maand” genoemde rubriek dit keer het bericht dat op Kreta een mooi portret is gevonden uit de derde eeuw n.Chr. Laat de clichés over een “priceless archaeological treasure” u niet weerhouden.

======================================

EGYPTE

Omdat deze nieuwsbrief snel volgt op de vertraagde vorige nieuwsbrief, is er niet zoveel nieuws te melden. Uit Egypte begravingen in kruiken, Giza, het graf van een baviaan en het maandelijkse gesleep met mummies.

======================================

HET OUDE NABIJE OOSTEN

De Studiedag van “Ex Oriente Lux” gaat over epiek.

En verder: Urartese vondsten in Armenië, opgravingen in de omgeving van het antieke Baktra, een twintig kilometer lange muur rond Pasargadai en wat achtergrondinformatie.

======================================

BLOED-OUDHEDEN

Hoe ISIS tekeerging in Nimrod – drie millennia doorstaan, in één dag vernield. De recentste verwoestingen in Palmyra en wat werd gevonden bij de bevrijding van Mosul.

Het Britse leger zoekt erfgoedspecialisten, wat de vraag oproept waarom die er niet al zijn.

Een gestolen Assyrische stèle duikt op in Londen. En kijk eens hier om te zien hoe satellietbeelden kunnen worden gebruikt om plundering op te sporen.

======================================

DE OUDE GRIEKEN

Laten we dit bericht het voordeel gunnen van de twijfel: een theorie dat de Alexanderroman (een geromantiseerde biografie van de veroveraar) feitelijk accuraat het testament van Alexander weergeeft.

Om helemaal blij van te worden: het standbeeld van een Cypriotische godin, opgedoken in de Turkse wateren.

En verder: Iklaina, Assos.

======================================

ROME EN ZIJN RIJK

Niet zulk best nieuws uit Pompeii, waar de laatste jaren meer problemen zijn.

Ooit deden ze met 6000 vrijwilligers onderzoek naar de verstaanbaarheid van sprekers in de Atheense volksvergadering. Die viel tegen. Iets dergelijks is nu gedaan voor het Forum Romanum. Dat kan nu digitaal, meldt Toebosch’ Onvolprezen Eigen Tijdschrift in een van de meest lezenswaardige stukken van de afgelopen maand.

De Römertopf, nu ook opgegraven in Tlos (Turkije).

Hoe bouw ik een goede wagen om te gebruiken in het circus?

En verder: Aegae, een Romeins scheepswrak bij Mallorca, een wonderlijke begraving bij Stanwick, Stratonicea, het amfitheater van Verona, de voortgaande opgravingen te Sanli Urfa (het antieke Edessa) en ondervoede kinderen (dit lijkt te gaan over het oude Egypte, maar let op de datering).

======================================

BENOORDEN DE ALPEN

De herkomst van de Friezen: uit het Noord-Hollands kustgebied?

Heel interessant: de vondst van een glasmakerij in het zuiden van Polen. Dit gaat om de Oost-Germaanse Przeworsk-cultuur, waartoe de historisch bekende Vandalen en Bourgondiërs behoren.

Het werd een tijdje geleden al aangekondigd: een nieuw tijdschrift over de archeologie van Nederland.

En verder: een algemeen stuk over de Varusslag en het museum van Kalkriese, een niet-begrepen vondst uit Schalkwijk en een Merovingisch grafveld te Koksijde.

======================================

ISRAËL

Deze maand alleen Timna en Masada.

======================================

OVERIG

Boeiend interview met Karsten Lambers over “big data” in de archeologie.

======================================

BOEKEN

De boekenrubriek in de Livius Nieuwsbrief wordt verzorgd door Roel Salemink van de Amsterdamse Athenaeumboekhandel, die u de boeken snel zal leveren als u gebruik maakt van de onderstaande links.

De joden vonden hem een zonderling, de christenen vonden hem een schismaticus, de Grieken konden zijn religieuze filosofie niet waarderen en de Romeinen vonden hem een gevaarlijke onruststoker: in An Anomalous Jew. Paul among Jews, Greeks, and Romans tracht Michael Bird een coherent beeld te creëren van de apostel Paulus, over wie iedereen een andere mening had.

Alexander de Grote en Ptolemaios I

Pierre Briant schreef The First European: A History of Alexander in the Age of Empire over Alexander de grote die tijdens de Verlichting werd opgevoerd als de eerste echte Europeaan omdat hij een succesvol wereldrijk stichtte en als verlicht heerser de ‘westerse’ civilisatie naar het achtergebleven oosten bracht.

Ian Worthington schreef een toegankelijke biografie over Alexanders generaal en vertrouweling Ptolemaios (367-283/2 BC): Ptolemy I King and Pharaoh of Egypt. Na Alexanders dood werd diens rijk opgedeeld en zou Ptolemaios in Egypte de succesvolle Hellenistische dynastie van de Ptolemaiën stichten.

Visuele Cultuur in de Romeinse Provinciën

In Beyond Boundaries: Connecting Visual Cultures in the Provinces of Ancient Rome proberen verschillende auteurs waaronder Susan Alcock de ontwikkeling van visuele cultuur en kunst in de provincies van het Romeinse Rijk een eigen gezicht te geven en tonen dat dit niet alleen werd gevormd door de afhankelijkheid van het centrum in Rome.

Literatuur in de Late Oudheid

Steeds meer waardering is er voor de literatuur en poëzie die werd geschreven in de periode van de late oudheid in de vierde en vijfde eeuw na Christus. The Poetics of Late Latin Literature door onder meer Jas Elsner is een belangrijke bijdrage aan hoe de grote veranderingen in de samenleving in deze periode van (positieve) invloed waren op de literatuur.

======================================

DWAASHEID

Als je methodisch inconsistent te werk gaat om iets wat er in het Hebreeuws niet staat zó te interpreteren dat het betrekking heeft op een gebeurtenis die in tegenspraak is met wat we uit andere bronnen weten, dan is dat weer een staaltje klinkklare wetenschap.

En jawel, je kon er de klok op gelijk zetten: mensen die de Oudheid zo nodig relevant moeten maken – wat je voor andere belangrijke zaken als een ontspannen boswandeling, een mooi concert of een spannende pot voetbal toch ook niet doet – zien parallellen tussen de te grote ego’s van Donald Trump en die van de generaals die de Romeinse republiek vernietigden. Houd toch eens op de oudheidkunde belachelijk te maken. Relevantie is de vijand van de geschiedenis.

======================================

INTERNET

Een nieuwe website om het jodendom in zijn Romeinse context te plaatsen. Kan belangrijk worden.

======================================

EN TOT SLOT

In Nijmegen is wat geld beschikbaar voor een kunstproject dat het Romeinse verleden van die stad wil benadrukken. U leest er hier meer over.

Toota witharsechwanoo!

======================================

Oude nieuwsbrieven zijn te raadplegen via de nieuwspagina van het Rijksmuseum van Oudheden en bij Aantekeningen bij de Bijbel.

Tags: ,


Dit is de 137e aflevering van de Livius Nieuwsbrief met nieuws over de Oudheid. De nieuwsbrief is gratis; voor adreswijzigingen en afmeldingen volstaan uitsluitend mailtjes naar nieuwsbrief@livius.nl.

Jona Lendering (redactie)

======================================

LIVIUS’ EIGEN NIEUWS

Een greep uit het Liviusaanbod: Sigrid van Roode verzorgt in het vernieuwde Rijksmuseum van Oudheden een leuke cursus over Egypte. En wat u op zo’n cursus mag verwachten, leest u hier.

Verder acht stukjes over het onderzoek naar de Trojaanse Oorlog, een stukje over piramiden, de lange schaduw van de negentiende eeuw en in de reeks museumstukken: de “Schat van Priamos”, een kouros, de Kritios-jongen, een Hellenistische danseres, en drie goden uit Palmyra.

Een Seleukidisch kwintet: Waarom is er zo weinig Seleukidische portretkunst? Waarom zijn de Seleukiden niet even bekend als de Ptolemaien? Hoe je als vrouw weg wordt onderhandeld: het romantische maar droevige verhaal van Stratonike. Eerherstel voor Antiochos IV Epifanes. En wat beschouwingen over de Syrische Oorlogen.

Plus: nee, er is géén bewijs dat ijs op de Rijn lag toen de Vandalen en Alanen op 31 december 406 die rivier overstaken (maar er valt meer over te zeggen).

======================================

HET MOOISTE VAN DE MAAND

In onze erkend subjectief “het allerleukste van de maand” genoemde rubriek dit keer het (veel te korte) bericht dat in Heerlen het onderzoek rond het badhuis is hervat.

======================================

EGYPTE

Aardig overzichtsartikel over het ontstaan van het alfabet.

Een slager blijkt zijn vlees te snijden op een zuiltrommel uit de tijd van de Dertigste Dynastie, dus vierde eeuw v.Chr.

En verder: Kom el-Hettan (Luxor), Qubbet el-HawaGebel el-Silsila.

======================================

HET OUDE NABIJE OOSTEN

Daan Nijssen vervolgde zijn reeks “Verloren Oudheid” met de Oxusbeschaving en de opkomst van het Perzische Rijk (1234). Hij geeft adviseert u ook bij het plegen van een staatsgreep.

En verder: algemeen artikel over opgravingen in zuidelijk Irak, een graf in Irak uit de Achaimenidische tijd, Tel Zurghul, creatief hergebruik van antieke tichels bij Babylon.

======================================

BLOED-OUDHEDEN

Alle aandacht voor de strijd tegen de zogenaamde Islamitische Staat zou de aandacht haast afleiden van de min of meer reguliere plunderingen in Libië, Egypte, Syrië en Irak: zoals bekend duiken er van tijd tot tijd al kunstvoorwerpen, papyri, kleitabletten en wat dies meer zij op via de illegale handel. De rest zal nog komen, als het wat minder opvallend gebeurt. Ondertussen zijn de mensen rond de opgravingen hun leven niet zeker. Vorige winter werden vier beveiligers van Saqqara en twee bewakers van een Belgische opgraving in Egypte vermoord, deze winter zijn drie archeologen in het tot nu toe rustige Iran gedood.

En dan is er dus de schade die ISIS aanricht. Een overzicht van de schade in Nimrud en Mari. Het goede nieuws is echter dat het Iraakse leger probeert de ruïnes van Nineveh te ontzien.

Het Amerikaanse leger heeft een wetenschappelijk rapport uitgebracht dat u hier kunt downloaden: wat bekend is over de illegale handel in oudheden, de problemen vóór 2010, de situatie in Syrië, de grootschalige plunderingen, erfgoed als strategische factor en aanbevelingen. U kunt even vooruit.

In het verlengde: een poging het inventaris te reconstrueren van het vrijwel zeker compleet vernietigde museum in Raqqa.

Plus: het opiniestuk die je wist dat zou komen – is het oosterse materiaal niet veiliger in de musea in het Westen? In elk geval Egypte wil zijn spullen terug.

======================================

DE OUDE GRIEKEN

De Kasteel van Amstel-prijs voor het nieuwsbericht waarmee op de schandaligste wijze naar aandacht wordt gehengeld, gaat naar dit artikel over het toch al behoorlijk gehypete Mykeense graf in Pylos. Dit is het soort gezwam waarmee de oudheidkunde zichzelf voor schut zet bij iedereen die kan lezen. Hoe het ook kan: deze Mykeense opgraving bij Pydna.

Opgravingen in Knossos brengen “priceless treasures” aan het licht. Desondanks toch de moeite waard.

De archeologische vindplaats Vlochos was al bekend maar blijkt een complete stad te zijn uit de klassieke tijd.

Blijkbaar heeft iemand in Griekenland geld over, want anders verspil je het niet aan zoveel kitsch. Aan de overkant hebben ze in Halikarnassos ook grootste plannen.

Een leuke vondst in Pafos op Cyprus: een complete medische praktijk. En purperslakken. En meer.

En verder: Kythnos, de Riace-beelden, plus hoe de Odyssee ooit moet hebben geklonken.

======================================

ROME EN ZIJN RIJK

Leuk bericht: twee scholieren bouwen, bij wijze van profielwerkstuk-natuurkunde, een Romeinse scorpio na.

Een Romeinse inscriptie met een wat ongebruikelijke vindplaats.

En verder: de LaokoöngroepLaodiceadodecahedrons en de bescherming van Lepcis Magna.

======================================

BENOORDEN DE ALPEN

Tijdens de Bataafse Opstand belegerden de troepen van Julius Civilis Xanten toen de Romeinen vanuit Mainz een leger stuurden om de noordelijke basis te ontzetten. In december 69 probeerde Civilis dat bij Krefeld te verrassen, maar dat mislukte en hij werd verslagen. Het slagveld lijkt nu te zijn gelokaliseerd.

De gemeente Nijmegen wil huizen bouwen over de oude Romeinse stad en daarbij zal worden geheid. De provincie vroeg aanvullend archeologisch onderzoek en kreeg binnen enkele dagen te horen dat er extra beschermingsmaatregelen zouden komen. (En er is een soortgelijke kwestie uit Engeland, waar de belangen van de erfgoedlocatie Stonehenge en die van het verkeer strijdig zijn. Niet iedereen is er gelukkig mee dat men een tunnel onder het Bronstijd-monument wil aanleggen.)

Waanzinnig interessante vondst in Heuneburg: bloed met een antiek virus. En een wagengraf.

Het standaard-laagwaternieuws is dat er ergens antieke resten zichtbaar zijn. Afgelopen week in Cuijk.

Germaanse nederzettingen zijn doorgaans niet heel groot en kenden geen versterkingen. Dachten we. In Werne, aan de Lippe, is nu een wél versterkte nederzetting gevonden.

Het maandelijkse lijstje uit Groot-Brittannië: het gebruik van wierook bij begrafenissen en Angelsakische vondsten in Cambridgeshire.

En verder: Bunnik, de Romeinse Kust, en alwéér een project om een Romeins schip na te bouwen.

======================================

ISRAËL, JODENDOM EN CHRISTENDOM

Het was chanoeka en dus kregen we voorspelbare stukjes, zoals een artikel over een Hasmonese munt, over de Hasmoneeën in het algemeen, een inscriptie met de naam Hyrkanos,  Zelfs een straat wordt erbij gesleept.

Niet dat het schrijven van voorspelbare stukken een joods alleenrecht is. Uw redacteur schreef met kerstmis in het NRC Handelsblad over de historische Jezus.

En hop, daar zijn weer wat snippers van de Dode Zee-rollen. De hype is er eerst, maar als u even doorleest ziet u dat de teksten nog niet zijn gelezen en dat zelfs de taal nog niet is vastgesteld. Om het stuk op lengte te krijgen, wordt maar weer eens verteld over bedoeïenen die zestig jaar geleden de echte Dode Zee-rollen vonden, hoewel de huidige fragmenten daar niets mee hebben te maken.

Leuk stuk over het gebruik van gelijkenissen in de joods-christelijke wereld van de eerste eeuw.

En verder: de opgraving van Hippos (Grieks-Romeinse stad op de Golanhoogte) een wijnpers, plus de biografie van Kyrillos van Alexandrië.

======================================

OVERIG

De wetenschapsvoorlichting over de Oudheid is vijftien tot twintig jaar verouderd. Door het simpel te houden en te weigeren de methode uit te leggen, krijgen mensen het idee dat de oudheidkundige disciplines geen echte wetenschap zijn – lees maar hier. Langzamerhand beginnen mensen echter wakker te worden. Een stuk over de rampzalige situatie in de archeologie. Meer zelfkritiek: hier.

De verspreiding van Arabieren (de paardensoort) langs de Zijderoute – al is het bewijs wat mager.

Nu het klimaat verandert, zijn er problemen met de C14-methode. Gelukkig kunnen we met C13 iets corrigeren.

Hoe gaat het verder met het Krim-goud? Hoger beroep.

En verder: de eerste zijde, een Jemenitische inscriptie, het gebruik van robots bij onderwaterarcheologie, ruzie in het Valkhofmuseum en Toebosch’ Onvolprezen Eigen Tijdschrift blikt terug op 2016.

======================================

BOEKEN

De boekenrubriek in de Livius Nieuwsbrief wordt verzorgd door Roel Salemink van de Amsterdamse Athenaeumboekhandel, die u de boeken snel zal leveren als u gebruik maakt van de onderstaande links.

De negen nieuwe delen Loeb Classical Library 524-532 zijn geheel gewijd aan de vroege Griekse filosofen, van Pherecydes, Thales, Anaximander en Anaximenes (deel II) tot Antiphon, Lycophron en Xeniades (deel IX), in de editie en vertaling van Glenn Most en André Laks. U koopt de nieuwe Loebs Early Greek Philosophy bij Athenaeum voor de prijs van acht: €183,60 voor de set in plaats van € 16,55: stuurt u bij interesse een email naar klassiek@athenaeum.nl.

De overblijfselen van de Etruskische stad Caere vormen het middelpunt van dit boek dat ingaat op de verstedelijking in pre-Romeins Italië. Omdat er nauwelijks geschreven bronnen zijn uit deze periode is het archeologisch materiaal de leidraad.

De Lycische stad Patara in het hedendaagse Turkije was een belangrijke plaats in de oudheid, en wordt in Patara. Lykiens Tor zur Römischen Welt de oostelijke poort naar de Romeinse wereld genoemd. Bekendste persoon uit deze plaats: Nicolaas van Myra, oftewel Sinterklaas.

Auxilia, of inheemse hulptroepen, ondersteunden de Romeinse legioenen in hun veldtochten. De Bataven zijn hiervan een bekend voorbeeld. De Britse hoogleraar Romeinse archeologie Ian Haynes heeft ze uitvoerig onderzocht in het boek Blood of the Provinces. The Roman Auxilia and the Making of Provincial Society from Augustus to the Severans.

Uitgeverij van Oorschot heeft een aangevulde heruitgave uitgebracht van Gerard Koolschijns vertaling van Herodotus onder de titel Macht heeft vele minnaars. 50 verhalen en vormt een toegankelijke introductie van het werk van de Griekse historicus.

The Peripatetics. Aristotle’s Heirs 320 BCE – 200 CE gaat over de navolgers van Aristoteles die we kennen onder de noemer van de peripatetische school, met namen als Theophrastus en Strato.

======================================

DWAASHEID

Daar zijn ze weer, de Chinezen die afstammen van de Romeinen. Niet voor het eerst. Het erge is dat uw redacteur dit stuk kletskoek de wereld in lijkt te hebben geholpen, in 1995 of zo, toen het internet nog jong was en de mensheid nog onschuldig. Hier is een schuldbekentenis uit 2011.

Waren er ooit vrouwelijke priesteressen in het vroege christendom? Uitgesloten is het zeker niet, maar in elk geval de claim dat ze zijn afgebeeld in de catacomben is klinkklare kwakwetenschap – de afgebeelde vrouwen zijn zogenaamde orantes.

Jezusmythicisme – het idee dat Jezus geen historisch figuur is – is lastig te bestrijden omdat de aanhangers de twintigste- en eenentwintigste literatuur niet lezen. Die ligt immers achter de betaalmuren waar we nog tot 2020 voor moeten dokken. De mythicisten lezen in plaats daarvan verouderde literatuur en die lezen ze dan ook nog in het Engels. Cor Hoogerwerf legt in een schitterende blog uit welke gevolgen dat heeft.

En verder: de oudste nog gesproken talen ter wereld – gek genoeg zonder het Grieks, dat al zo’n vierendertig eeuwen is gedocumenteerd.

======================================

NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA

Uw redacteur blogde in december over de vragen uit de Nationale Wetenschapsagenda die betrekking hadden op de oude wereld. Antwoorden zijn er niet altijd, maar het waren goede vragen.

======================================

OVERLEDEN

De Nederlandse classica Anna Maria van Erp Taalman Kip is overleden. Ze wist alles over bokkenzangen, ofwel de Griekse tragedies.

======================================

EN TOT SLOT

De Vlaamse classicus Patrick Lateur blogt elke week: “De Oudheid op zondag”.

Toota witharsechwanoo!

======================================

Oude nieuwsbrieven zijn te raadplegen via de nieuwspagina van het Rijksmuseum van Oudheden en bij Aantekeningen bij de Bijbel.

Tags: ,

Op 1 januari jongstleden is professor dr. Bruinsma overleden. Vele jaren heeft hij met zijn grote kennis van de Bijbel en de natuur ons van adviezen voorzien. Ter herinnering aan hem plaatsen we een reeks  artikelen van de hand van prof. Bruinsma. Het eerste artikel is hier, het tweede hier en het derde hier te vinden.

Johan Bruinsma (1927-2017) studeerde van 1945-’52 biologie aan de universiteit van Amsterdam en promoveerde daar in 1958 op de stofwisseling van vetplanten. In 1958 kwam hij bij het Centrum voor Plantenfysiologisch Onderzoek in Wageningen, waarna hij van 1968-’89 hoogleraar plantenfysiologie was aan de universiteit aldaar. Sinds zijn wedergeboorte in de jaren ‘80 van de vorige eeuw was hij lid van de Vrije Evangelische Gemeente te Bennekom. Johan Bruinsma was getrouwd, had drie getrouwde kinderen en 21 (achter)kleinkinderen.

INTELLIGENT ONTWERP

Niet alleen kunnen zulke niet-reduceerbaar complexe systemen niet geleidelijk ontstaan, door natuurlijke selectie van recombinaties en/of mutaties, zij wijzen ook op de noodzaak van ontwerp. Zoals een ingenieur een ontwerp maakt met een doel voor ogen, of het nu is voor een wasknijper of voor een wolkenkrabber, zo kun je ook overal in de levende natuur doelbewust ontwerp zien. De informatie van elk ontwerp is in het DNA vastgelegd; op grond van die informatie, de volgorde van de nucleotiden, wordt elk organisme opgebouwd. De volgorde van die nucleotiden is dan dus allerminst toevallig, maar moet zo bedoeld zijn. Ontwerp is noodzakelijkerwijs verbonden met intelligentie, van blind toeval kan dan dus geen sprake meer zijn.

Dit intelligentie-aspect van het leven heeft Amerikaanse onderzoekers geleid tot de oprichting van een Intelligent Design Movement, die vooral in de V.S. veel aandacht trekt en mensen daar bevestigt in hun geloof in God. Als immers de levende natuur ontwerp vertoont, dan verwijst dat naar een Ontwerper daarvan met een ontzagwekkend creatieve intelligentie, die het menselijk vernuft verre te boven gaat. Deze idee van ‘Intelligent Ontwerp’ heeft ook in Nederland aanhang onder allerlei natuurwetenschappelijke onderzoekers. Niet alleen biologen, ook chemici, fysici, kosmologen en wiskundigen worden er door geboeid. De gedachte is overigens niet nieuw, zij is zelfs veel ouder dan Darwin’s theorie. Vanouds immers heeft de mens de kosmos als een goddelijk ontworpen schepping beleefd. Ik wees al op denkers in de Griekse oudheid. De onderzoeker Robert Boyle (1627-1691) vergeleek de kosmos met een ingenieus uurwerk, waarin hij de hand van een goddelijk ontwerper en onderhouder meende te herkennen. De Amsterdamse microscopist Jan Swammerdam (1637-1680) zag in het kleinste insectje de grootheid van ‘den Alder Oppersten Maaker’, zijn studies zijn verzameld in een ‘Bijbel der Natuure’. Terwijl de Leidse fysicus Petrus van Musschenbroek (1692-1761) juist in de hemellichamen ‘het waare Aanwezen van den Almagtigen en Oneindigwyzen GOD’ onderkende. Ook Albert Einstein (1879-1955) ontwikkelde zijn geniale relativiteitstheorieën op grond van zijn overtuiging dat God planmatig ontwerpt, ‘zonder dobbelen’, dus zonder toeval. Steeds heeft men ‘het Boek der Natuur’ naast ‘het Boek der Schriftuur’, de Bijbel, gelezen en tal van dienaren der Kerk waren actieve natuuronderzoekers, o.a. Copernicus. Van de 16e-eeuwse Galileï tot de 19e-eeuwse Maxwell waren excellente wetenschappers gelovige christenen. Nog in 1891 publiceerde de Engelse fysicus G.G. Stokes zijn boek ‘Natural Theology’, terwijl de chemicus C.J. Dippel voorzitter was van een Nederlands Hervormde studiegroep die in 1965 en 1967 het tweedelige ‘Geloof en Natuurwetenschap’ uitbracht. In historisch perspectief lijkt dan ook de huidige tegenstand van de zijde van atheïstische materialisten tegen doelmatig en planmatig ontwerp in de natuur een tijdelijk verschijnsel, nog resterend van het 19e-eeuws gebrek aan kennis van de complexiteit van de levende natuur.

Echter, de oorzaak van het ontwerp, de aard van de ontwerpende intelligentie ligt, evenals de oorzaak van de Big Bang, buiten het terrein van de natuurwetenschap. De doelbewuste intelligentie behoeft, wat dat betreft, niet te berusten bij de God van de Bijbel, maar kan ook van de veelheid van Hindoegoden of zelfs van marsmannetjes afkomstig zijn. Daar is natuurwetenschappelijk uiteraard geen verstandig woord over te zeggen. Dat neemt niet weg dat door verder onderzoek van de natuur nadere argumenten kunnen worden aangedragen die intelligent ontwerp tegenover blind toeval steeds meer aannemelijk maken.

Het concept van intelligent ontwerp wordt zelfs nog verder doorgetrokken. Wij leven in een onvoorstelbaar groot en eigenlijk onleefbaar heelal, ons ‘ruimteschip aarde’ spoedt zich voort in een koude en donkere leegte, een vacuüm bij zo’n 270° C onder nul. Het is buitengewoon bijzonder dat op onze planeet precies de juiste hoeveelheden licht, lucht, water en chemische elementen binnen nauwe temperatuurgrenzen aanwezig zijn, zodat de mens hier in zijn omringende natuur kan bestaan. Een miniem verschil in de waarde van één van de vele natuurconstanten zou dit hele heelal, inclusief een bewoonbare aarde, onmogelijk maken. Zelfs het bestaan van atomen en sterren in onze kosmos hangt van deze uiterste precisie af! Daarom menen sommige wetenschappers dat zo’n uiterst nauwkeurig afgebakende kosmologische, fysische en chemische combinatie van condities wel planmatig met het oog op het bestaan van de mens in zijn specifiek milieu bepaald moet zijn. Dit zou dan wel een bijzonder krachtig argument voor ontwerp zijn; nog één stap verder met dit zgn. antropisch principe (anthropos [Gr.] = mens) en je bent bij de goddelijke Schepper, die de kennende en Hem erkennende mens als het doel van zijn schepping heeft gecreëerd. Maar ook die stap kan alleen worden gezet in geloof.

Consequente atheïsten onderstellen daartegenover dat er dan een ‘multiversum’ zal moeten bestaan met talloos vele universa, die steeds andere toevallige natuurconstanten bezitten; één daarvan, namelijk ons heelal, zou dan toevallig net over die natuurconstanten beschikken die leven mogelijk maken. Maar andere universa dan het onze zijn principieel onkenbaar, deze ‘multiversumhypothese’ is dus niet te toetsen en daarom niet wetenschappelijk. Bovendien geldt in de wetenschap dat bij de keuzemogelijkheid tussen verschillende theorieën de eenvoudigste de voorkeur verdient en dat is bepaald niet die van een multiversum!

Natuurwetenschap bestudeert materie en energie in ruimte en tijd, sinds de Verlichting vooral in een gesloten, mechanistisch wereldbeeld. Geleidelijk begint men zich bewust te worden van de consequenties dat dit studieterrein raakvlakken heeft met, ja, deel uitmaakt van een groter geheel van de werkelijkheid die de menselijke geest kan ervaren. Dit leidt tot de mogelijkheid van een meer open wereldbeeld, dat ook ruimte biedt voor goddelijke interventie in het natuurgebeuren. Voor zover dat gebeurt via de natuurwetten blijft dat wetenschappelijk onopgemerkt; buiten die wetten om spreekt men van wonderen, bijv. bij tal van in de Bijbel vermelde gebeurtenissen, alsook bij genezingen in onze dagen.

De evolutietheorie is een interpretatie van natuurwetenschappelijke feiten maar wordt, ten onrechte, door atheïsten vaak als een feit op zichzelf beschouwd in hun materialistisch geloof, het evolutionisme. Zij houden er daarbij geen rekening mee dat, voor het verkrijgen van nieuwe levensstructuren, het enig bekende mechanisme: selectie van toevallige recombinaties en mutaties in de ‘struggle for life’, volstrekt ontoereikend is. Sinds professor Jan Lever van de Vrije Universiteit in de vorige eeuw denken christenen wel aan een ‘theïstische evolutie’, maar eigenlijk ontbreekt meer en meer de wetenschappelijke grond voor enige evolutie van laag naar hoog georganiseerd leven. Het afscheid van de traditionele evolutietheorie zal ongetwijfeld aanzienlijke gevolgen hebben ook buiten het vakgebied van de natuurwetenschap zelf.

MENS EN MENSAPEN

Ik ben bioloog geworden uit belangstellende liefde tot de natuur. Wat is dat eigenlijk, die fascinatie door ‘wat leeft en groeit en altijd weer boeit’, waarom kunnen we schoonheid ervaren aan vlinders op bloemen, genieten van vogelzang? Wat dat laatste betreft, waarom hebben lijsters en nachtegalen repertoires van meer dan 100 melodieën, ze zouden toch met een paar verschillende roepen kunnen volstaan om de voor hen nodige signalen af te geven? Vragen, die alweer niet natuurwetenschappelijk te beantwoorden zijn. Maar zou het misschien kunnen, doordenkend in de lijn van het antropisch principe, dat het is om ons mensen er van te kunnen laten genieten? Zou dat bedoeld kunnen zijn in de ons omringende natuur? Je vraagt je dan af: is de mens dan zo iets bijzonders?

Zoölogisch gezien is de mens een zoogdier. Als Homo sapiens is hij een Primaat, verwant aan de aapachtigen, vooral aan de mensapen, waarvan hij wat zijn genen betreft maar luttele procenten verschilt. Maar paleontologisch is ook hier een niet overbrugde kloof: de steeds talrijker fossiele resten zijn tot nu toe òf duidelijk aapachtig òf typisch menselijk. Zo blijkt de bekende ‘Lucy’ een aap, die op de knokkels van de voorpoten liep. Evolutionisten zien in de overeenkomst in het DNA van mens en mensapen een bewijs voor gemeenschappelijke afstamming, maar het argument dat de Ontwerper dezelfde bouwstenen gebruikt voor overeenkomstige levensvormen is even goed te verdedigen. Het is beide een kwestie van geloof, òf in darwinistisch-toevallige evolutie òf in schepping.

Maar of de mens toevallig geëvolueerd is, dan wel een aparte schepping, is wel van groot belang voor het christelijk geloof. Want als althans de geestelijke vermogens van de mens niet zouden berusten op schepping maar toevallig geleidelijk ontwikkeld zouden zijn, dan zou hij schuldeloos zijn als een dier en konden hem zijn wandaden evenmin moreel worden aangerekend als het slaan van een hert door een leeuw. En dan zou er dus ook geen noodzaak zijn voor zondeverzoening aan het kruis (vergelijk ook de overwegingen van Paulus in bijv. Rom. 5:18,19 en 1 Kor. 15:20-22).

Van de mensapen leeft de orang oetan solitair. Wel houdt de moeder haar jong meer dan vier jaar bij zich om het de honderden plantendelen te leren kennen, die het nodig heeft om in het oerwoud gezond en veilig te kunnen overleven. De andere mensapen: gorilla, chimpansee en bonobo, kennen een rijk sociaal samenlevingsverband. Vooral zij hebben een onderling gedrag van gebaren en mimiek, dat ons zo herkenbaar voorkomt: ‘het zijn net mensen’. Maar recent gedragswetenschappelijk onderzoek aan voornamelijk chimpansees, ons genetisch het meest verwant, heeft drie opvallende verschillen met menselijke vermogens aangetoond:

 • Mensapen communiceren onderling veel met mimiek en gebaren en kunnen getraind worden op wel honderd gebaren om hun wensen aan onderzoekers kenbaar te maken. Ze doen dat vooral op verzoek, het blijkt dat ze uit zichzelf niets met die gebaren doen, ze zijn er niet in geïnteresseerd. Een mensenbaby gaat op een bepaalde leeftijd brabbelen (zelfs als het doofstom is gaat het met zijn handjes ‘brabbelen’), een mensapenjong niet, hij doet ook geen geluiden na: mensapen missen taalgevoel;
 • Mensapen kunnen wel tellen, ze zien het verschil tussen drie en vier bananen. Maar ze missen volkomen het menselijk vermogen om abstract reeksen, zoals optellingen of vermenigvuldigingen, tot in het oneindige voort te zetten. Ze kunnen blijkbaar niet abstract denken en hebben geen notie van oneindigheid of eeuwigheid;
 • Ondanks hun sociaal gedrag, alle gevlooi en geknuffel, blijken mensapen zich niet in elkaar te kunnen verplaatsen, zich in een ander in te leven. Als een apenjong iets wil proeven van wat de moeder eet, dan laat deze passief toe dat hij haar arm naar zich toe trekt, meer niet, heel anders dan bij ons menselijk gedrag aan tafel. Apen tonen wel enige empathie voor elkaar, maar ze hebben geen enkel moreel besef en, vooral, ze kennen geen liefde zoals de mens.

Opnieuw dus de vraag: is de mens dan zo iets bijzonders? Volgens Genesis 1 zijn plant en dier geschapen ‘naar hun aard’, maar niet de mens: ‘God zei: Laat ons mensen maken naar ons beeld, als onze gelijkenis’ (Gen. 1:26). Zoals God een Triniteit is van Vader, Zoon en Heilige Geest, zo is de mens een triniteit van lichaam, ziel en geest. Het lichaam heeft hij met alle materie gemeen; de ziel, waarin het denken, voelen en willen zetelen, met althans de hogere dieren; maar zijn geest is volstrekt uniek. Niet alleen om als rentmeester de overige schepping te beheren, althans op aarde, maar ook om met God te communiceren, zoals Adam met God ‘wandelde in de hof’ (Gen. 3:8). Welnu: taalgevoel, liefde, besef van moraal en van eeuwigheid, al deze specifieke eigenschappen van de menselijke geest, zijn juist daar voor nodig, zij kenmerken onze omgang met God en met elkaar.

NATUURFILOSOFIE

Ook door niet-biologen zijn gedachten ontwikkeld, die een interessant licht op ons onderwerp werpen.

De Joods-Franse wijsgeer Henri Bergson (1859-1941, Nobelprijs 1928) beschreef in zijn boek L’Évolution créatrice (1907) een ‘élan vital’ in de levende natuur. Dat ‘élan’ is een door een liefdevolle God gegeven creatieve drang, die door de ganse schepping heen vaart. Het is deze scheppingsdrang die de grote verscheidenheid in levensvormen op aarde tot stand heeft gebracht. Het uiteindelijke doel van die drang is de schepping van de mens, omdat het in de ganse kosmos alleen de mens is, die met zijn bewustzijn Gods schepping kan waarderen en Hem in wederliefde kan herkennen en aanbidden.

Puur wetenschappelijk kun je niet veel met zo’n filosofie, omdat de natuurwetenschap haar grenzen moet trekken en nu eenmaal niet de gehele werkelijkheid omvat. Maar die grenzen worden doorbroken door deze religieuze filosofie, die juist daar verklaringen biedt waar de wetenschap moet stoppen: bij de vragen naar het begin van alles, naar het onwaarschijnlijke ontstaan van het leven op aarde, naar het proces van de ontwikkeling van dat leven in zijn uitbundige verscheidenheid van bouwplannen, vormen en functies, naar de niet-reduceerbare complexiteit op alle niveaus in een natuur met een planmatige doelgerichtheid, culminerend in de mens. De mens met zijn geest: zijn abstraherend verstand, zijn taalgevoel en zelfbewustzijn, zijn cultuur en zijn religieus en moreel besef. De mens als het uiteindelijk hoogtepunt, de kroon van een bedoelde ontwikkeling. Zo zien wij, dat ook door filosofie de terreinen van geloof en wetenschap elkaar kunnen aanvullen en versterken.

Bergson’s principe van het élan vital in de levende natuur is zelfs nog uitgebreid tot het gehele universum in het christelijk panentheïsme, bijv. door de Duitse theoloog Jürgen Moltmann in zijn Spirit of life: A universal affirmation (1999). Dit panentheïsme (wel te onderscheiden van ‘pantheïsme’, dat het goddelijke beperkt tot alleen het waarneembare heelal) stelt dat, waar de Heilige Geest al bij het begin van de schepping werkzaam was (Gen. 1:2), de bovennatuurlijke, transcendente God in de persoon van de Heilige Geest van ouds altijd en alom ook in al het geschapene, dus immanent, aanwezig is. De Heilige Geest kan dus niet alleen de mens vervullen, maar doordringt op enigerlei wijze de gehele schepping. Deze panentheïstische visie, waarvan hier alleen het principe weergegeven is, gaat je mogelijk te ver; als je de consequenties ervan doordenkt, rijzen wel veel vragen en uiteindelijk moet het denken stoppen voor het goddelijk mysterie. Maar er zijn blijkbaar gradaties in de zienswijzen, hoe een creatief God met en in Zijn schepping kan handelen. En dat handelen betreft niet alleen de veelheid van vormen in de natuur, maar evenzeer de verscheidenheid op individueel niveau, waarover de vragen gaan die ik aan het begin van dit artikel aan je stelde. Hopelijk kan deze beschouwing je dan ook helpen bij de vorming van een wereldbeeld, waarin geloof en wetenschap harmonieus samenhangen, met een zinvolle zienswijze op schepping en evolutie in de levende natuur.

Voor verdere oriëntatie op dit gebied volgt hier nog enige literatuur.

 • Batten, D., Catchpoole, D., Wieland, C., Sarfati, J., Hoe bestaat het! – 60 vragen over schepping, evolutie en de Bijbel De Banier, 2009, ISBN 978-90-336-29693, 333 blz.
 • Burgess, S., Ontwikkeling of ontwerp Medema, Vaassen, 2003, ISBN 90-6353-417-5, 187 blz.
 • Dekker, C., Meester, R., Van Woudenberg, R., Schitterend ongeluk of sporen van ontwerp? Ten Have, Kampen, 2005, ISBN 90-259-5483-9, 348 blz.
 • Dekker, C., Meester, R., Van Woudenberg, R., En God beschikte een worm. Over schepping en evolutie Ten Have, Kampen, 2006, ISBN 90-259-5664-0, 405 blz.
 • Dekker, C., Van Woudenberg, R., Van den Brink, G., Omhoog kijken in platland Ten Have, Kampen, 2007, ISBN 90-259-5776-6, 432 blz.
 • Hobrink, B., Moderne wetenschap in de Bijbel Gideon, Hoornaar, 2005, ISBN 90-6067-
 • 794-3, 356 blz.
 • Scheele, P.M., Degeneratie, het einde van de evolutietheorie Buijten en Schipperheijn, Amsterdam, 1997, ISBN 90-6064-938-9, 239 blz.
 • Smelik, P.G., Scheppingsgeloof of toevalsgeloof? In: C. Dekker c.s. 2007.

Tags: , ,

Op 1 januari jongstleden is professor dr. Bruinsma overleden. Vele jaren heeft hij met zijn grote kennis van de Bijbel en de natuur ons van adviezen voorzien. Ter herinnering aan hem plaatsen we een reeks  artikelen van de hand van prof. Bruinsma. Het eerste artikel is hier, het tweede hier te vinden.

Johan Bruinsma (1927-2017) studeerde van 1945-’52 biologie aan de universiteit van Amsterdam en promoveerde daar in 1958 op de stofwisseling van vetplanten. In 1958 kwam hij bij het Centrum voor Plantenfysiologisch Onderzoek in Wageningen, waarna hij van 1968-’89 hoogleraar plantenfysiologie was aan de universiteit aldaar. Sinds zijn wedergeboorte in de jaren ‘80 van de vorige eeuw was hij lid van de Vrije Evangelische Gemeente te Bennekom. Johan Bruinsma was getrouwd, had drie getrouwde kinderen en 21 (achter)kleinkinderen.

MICRO-EVOLUTIE

Maar die Darwin-vinken dan? Daarbij is toch duidelijk soortvorming vastgesteld, evenals naderhand door vele onderzoekers, bij zowel planten als dieren. Als bijv. een plantensoort zijn areaal uitbreidt aan weerszijden van een gebergte waar hij niet overheen kan, dan kunnen aan beide kanten door natuurlijke selectie van recombinatie en/of mutatie populaties ontstaan, die uiteindelijk niet meer met elkaar en/of met de ouderpopulatie zijn terug te kruisen. Dan is speciatie (soortvorming) opgetreden.

Dat is dè belangrijke ontdekking van Darwin: biologische soorten zijn niet vanaf de schepping in Genesis 1 onveranderlijk, zij kunnen zich verder ontwikkelen tot andere, nieuwe soorten. Maar deze bewezen vorm van evolutie, wat genetische rijkdom betreft resulterend in verarming, degeneratie, devolutie, bergafwaarts, moet als micro-evolutie onderscheiden worden van de slechts theoretische macro-evolutie van lager naar hoger ontwikkeld. Micro-evolutie, down-hill, is veelvuldig gevonden, maar up-hill macro-evolutie is nooit met zekerheid aangetoond. Het is de combinatie van Darwin’s genialiteit enerzijds en zijn onbekendheid met latere wetenschappen als genetica, biochemie en informatica anderzijds, die hem er toe bracht het door hem ontdekte down-hill proces ten onrechte te generaliseren tot een opwaarts gerichte ontwikkeling van laag naar hoog, als ‘van amoebe tot mens’. Voorzichtigheidshalve schreef hij al:

Te onderstellen dat het oog, met al zijn weergaloze vernuftigheden…, door natuurlijke selectie gevormd kan zijn lijkt, ik geef het toe, absurd in de hoogste graad. (Origin of Species, p. 167).

Anderhalve eeuw lang heeft de darwinistische evolutietheorie, in verschillende varianten om aan feitelijke bezwaren tegemoet te komen, een overheersend stempel gedrukt op de biologie en van daar uit op andere gebieden van menselijke activiteiten, tot op de economie, sociologie en psychologie toe. Wij moeten thans, op bovengenoemde wetenschappelijke gronden, onze inzichten herzien en de theorie beperken tot de degeneratieve micro-evolutie op soortsniveau. Wij zagen al, dat ook de paleontologie geen argumenten voor macro-evolutie oplevert.

Als het enig alternatief voor macro-evolutie schepping is, en micro-evolutie nieuwe soorten kan doen ontstaan tot op de huidige dag, hoe verhoudt zich dan dit laatste proces tot het ontstaan van de planten en dieren zoals in de scheppingsweek van Genesis 1? Geschiedenis, van mens, aarde of kosmos, is een éénmalig proces, dus niet reproduceerbaar en daarom niet experimenteel te toetsen. Wel houdt schepping een polyfyletische ontwikkeling van het leven op aarde in, zoals ook uit de paleontologie waarschijnlijk is geworden. Een veronderstelling is, dat bij de schepping van de planten en dieren ‘naar hun aard’ (Gen.1:21,24,25) gedacht kan worden aan genetisch heel rijke oertypen (zgn. ‘baramin’, naar ‘bara’ = scheppen en ‘min’ = soort, aard), die vervolgens via natuurlijke selectie van recombinatie en/of mutatie zich ontwikkelden tot de soorten, die wij in de huidige flora en fauna kennen. Bijv. een oer-mees, waaruit naderhand o.a. kool-, pimpel-, kuif-, staart-, buidel-, rouw- en zwarte mees zijn ontstaan. Overigens, als je bijv. ziet hoe mooi het verenkleed van deze vogeltjes is en hoe specifiek en constant ze nu zijn en blijven, kun je je ook beter nog een scheppende hand in deze micro-evolutie voorstellen dan een ongericht en doelloos toevalsmechanisme! God kan in de natuur juist ook met behulp van de door Hem gegeven natuurwetten werken. Toeval kan schijn zijn: als God gerichte mutaties en recombinaties zou bewerkstelligen, dan kan zijn scheppingswerk in de tijd doorgaan.

Al die soorten zijn echter wel onmiskenbaar mezen gebleven. Het is net zo als bij de teeltkeus door de mens in veredeling en fokkerij. Rozen kunnen veredeld worden tot miniatuur-, klim- of trosroos, in talloze kleurvariaties, het blijven allemaal rozen. En honden zijn uit elkaar gefokt van Chinees schoothondje tot Ierse wolfshond, maar wij blijven hen, en zij ook elkaar, herkennen als hond. Er komt nooit iets tussen hond en kat in, met selectie van recombinatie en mutatie kom je nooit buiten de ‘aard’ van het beestje, je blijft binnen de potentie van de ‘baramin’, het oertype.

En de mens, heeft die zich dan ook door degeneratie ontwikkeld tot al zijn huidige rassen? Ja, waarom niet? Volgens de Bijbel werd Adam, sprekende met God die zag dat het ‘zeer goed’ was, 930 jaar oud. Hij was ongetwijfeld een in alle opzichten zeer gezegend persoon en ook genetisch heel rijk gevarieerd. Dus waarom zouden de diverse rassen hem niet tot oervader gehad kunnen hebben? Dat die rassen door genetische verarming zijn gevormd, behoeft niet te leiden tot enigerlei vorm van denigrerend racisme. Ik zou niet weten of het blanke ras meer gedegenereerd is dan bijv. het Chinese. Een dergelijke vraagstelling vind ik trouwens ongepast wegens de principiële geestelijke gelijkwaardigheid van alle mensen als beelddragers van God.

Micro-evolutie kan dus binnen de soort leiden tot nieuwe rassen of ondersoorten en, als er populaties ontstaan, die niet meer binnen zo’n complex kruisbaar blijken, tot nieuwe soorten. Het begrip ‘soort’ (species) wordt immers gedefinieerd als het totaal van de individuen die onderling vruchtbaar kunnen kruisen. Soms worden bij kruising van verwante soorten nog wel nakomelingen gevormd, maar die kunnen zich dan meestal niet meer voortplanten; bijv. de kruising van een paardenhengst met een ezelin levert een steriele muilezel op. Hybridisatie, dat is kruising van rassen of ondersoorten onderling, levert vruchtbare hybriden op. Deze zijn, in tegenstelling tot de micro-evolutie in het algemeen, weer genetisch verrijkt door de combinatie van de twee verschillende genetische oudersets; hybriden zijn dan ook dikwijls groter dan hun ouders, het zgn. hybridisatie-effect. Ook de bovengenoemde, steriele muilezel is groter, sterker en zelfs intelligenter dan elk van de beide ouderdieren. De verrijking door hybridisatie blijft uiteraard beperkt tot het genenmateriaal dat binnen de soort reeds voorhanden was. Het verrijken van het genoom van vruchtbare nakomelingen met genen van buiten de soort is alleen mogelijk langs kunstmatige weg, bijv. met recent ontwikkelde biotechnologische methoden; maar dat zijn menselijke ingrepen die in de vrije natuur niet voorkomen.

NIET-REDUCEERBARE COMPLEXITEIT

Zelfs al zouden er winstmutaties bestaan, dan nog kunnen deze niet zonder meer leiden tot hoger ontwikkelde organen of organismen. Om nog één keer de voorzichtige Darwin te citeren:
Als aangetoond kan worden dat er een complex orgaan bestaat dat onmogelijk gevormd kan zijn door zeer vele opeenvolgende kleine veranderingen, dan zou daarmee mijn theorie afgedaan hebben (Origin of Species, p. 154).

En dat is nu precies het geval. Een voorbeeld: je arm kun je alle kanten op bewegen, omdat je schouder een kogelgewricht heeft. Dat geldt ook voor je heup, maar gelukkig niet voor je knie, anders zou je hoogstens zwalkend kunnen lopen. Je knie heeft een scharniergewricht, zodat je onderbeen alleen naar voren en achteren kan scharnieren. Dat gewricht is erg complex, nog afgezien van knieschijf, kapselbanden e.d. Eigenlijk is de knie een scharnierend schuifgewricht, dat zowel kan rollen als schuiven. Met twee knobbels onder aan je dijbeen, die passen in twee holten boven op je scheenbeen, kan je knie buigen, maar in principe kunnen die twee beenderen daarmee ook langs elkaar heen glijden, waardoor je knie uit elkaar zou kunnen vallen. Dat wordt verhinderd door twee kruisbanden, die aan weerszijden aan beide botten vastzitten en binnen het scharnier elkaar passeren. Aanhechtingsplaatsen en lengten van die kruisbanden liggen geometrisch precies vast om zowel verrekking als uitglijden te verhinderen. Elke voetballer weet wat er gebeurt, als zo’n kruisband wordt beschadigd!

Welnu, een dergelijk systeem, waarvan hier alleen het principe is beschreven, kan onmogelijk geleidelijk tot stand komen. Het moet in één keer in alle onderdelen precies goed aanwezig zijn om te kunnen functioneren. Een organisme, waarin het kniegewricht onvolledig aanwezig zou zijn, ‘in de loop van zijn ontwikkeling van lager naar hoger’, zou zich niet kunnen voortbewegen, laat staan voortplanten. Dit is een voorbeeld van niet-reduceerbare complexiteit: de ingewikkeldheid van het systeem kan niet worden verminderd, onvolledigheid van één van de elementen maakt het hele systeem onbruikbaar, alles moet tegelijk en volledig in één individu aanwezig zijn. Een recombinant of een mutant die aan zo’n voorlopig, nog in ontwikkeling verkerend, onwerkzaam orgaan energie en materiaal zou verspillen, verliest de struggle for life.
Een ander voorbeeld. Op een van de tropische Hawaï-eilanden zag ik tot mijn verbazing een Goudplevier rondscharrelen, een landvogel uit het Noordpoolgebied. Hoe kon dat? Het blijkt dat deze pacifische soort, die leeft in Alaska en Oost-Siberië, zich daar in de poolzomer volvreet, ‘opvet’, tot zijn lichaamsgewicht met de helft is toegenomen (stel je voor, jij met je 60 kg zo’n 30 kg vet erbij!). Dan vliegt de Goudplevier naar het zuiden om aan de koude poolwinter te ontkomen; niet, zoals te verwachten van een vogel die niet kan zwemmen of drijven, langs de kustlijn van Amerika of Azië, maar recht de Grote Oceaan op. Door weer en wind koerst hij rechtstreeks op de minieme Hawaï-eilanden af, 4500 km over zee. Deze eilanden hebben vroeger nooit dichter bij de Noordpool gelegen. De Goudplevier vliegt 90 uur onafgebroken met 50 km per uur. Niet langzamer, dan duurt de vlucht te lang en wordt hij te moe; ook niet sneller, want dan verbrandt hij zijn vet te oneconomisch. Als je uitrekent hoe snel hij onderweg zijn vet verbruikt, moet dat ongeveer 800 km vòòr Hawaï opgebruikt zijn: plons. Dat hij het toch juist haalt, komt doordat de vogels groepsgewijs vliegen, als ganzen in een V-formatie die de luchtweerstand efficiënt vermindert. Welnu, zo’n gedrag kan nooit door een geleidelijke evolutie zijn ontstaan: als in dat vogelkopje nog maar één stukje informatie onvolledig zou zijn, zou er geen pacifische Goudplevier bestaan, hij zou òf doodvriezen in de poolwinter òf verdrinken in de oceaan: dat is niet-reduceerbare complexiteit.

Dit is een voorbeeld uit de oecologie, het ene uiterste van de biologie; interessant is ook de, uiteraard strikt gelijktijdige, aanpassing aan elkaar van geheel verschillende organismen als bijv. bloemplanten en de hen bestuivende diersoorten. Aan de andere kant van de biologie, de moleculair-biologische, is de genetisch gereguleerde enzymsynthese, die we al bij het ontstaan van het leven tegenkwamen, een goed voorbeeld van een complex systeem dat niet kan werken als één der elementen niet volledig ontwikkeld is. Dit principe van de niet-reduceerbare complexiteit vinden we in de gehele levende natuur, van bacterie tot mens, van eiwitsynthese en celdeling tot orgaanbouw en gedrag. De levende natuur is, in tegenstelling tot de levenloze, vol van zulke systemen, waarvan niet één element kan worden gemist zonder dat de gehele functie volledig uitvalt. Buiten de levende natuur treffen we deze niet-reduceerbare complexiteit alleen, maar dan ook veelvuldig, aan bij door de mens ontworpen systemen. Michael Behe, een Amerikaans biochemicus, die dit principe in 1996 formuleerde, gaf als voorbeeld een muizenval. Voor een doorsnee muizenval zijn zeven onderdelen nodig, zoals een plankje, een veertje, een haakje voor het stukje kaas, enz.; ontbreekt één van deze elementen, dan heb je geen muizenval, geen muis die er in trapt. Vaak zijn zulke door de mens ontworpen technologische constructies heel ingewikkeld en bevatten zij ook regulatiemechanismen die werken met mee- en tegenkoppelingen. Bijv. een meetapparaat stelt vast dat een vloeistofniveau te laag daalt; het geeft daarop een signaal aan een toevoerklep die dan meer opent, eventueel ook aan een afvoerklep die meer gaat sluiten. Nadert het niveau een bovengrens, dan geeft de meter tegenovergestelde signalen af, zodat een bepaald niveau binnen zekere grenzen wordt gehandhaafd. Het apparaat is zodanig af te stellen, dat de fluctuatie niet te groot wordt, maar ook niet te klein, anders gaan de kleppen klepperen en treedt te veel slijtage op. Bij plant en dier komen ook veel van zulke regelsystemen voor, die balansen in het lichaam moeten handhaven; zij zijn vaak van hormonale aard. Denk maar aan de regeling van bloeddruk, hartslag, spijsvertering, spierbeweging, slaapritme en immuunsystemen; of aan de kiemrust van zaden en de groei en veroudering van stengels, bladeren, bloemen en vruchten.

Tags: , ,

« Older entries