‹ Pasen: INRIPesach ›
Big Brother watching you
Gepubliceerd op 20-03-2006

Het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt aan een databank met gelaatsscans en vingerafdrukken van alle Nederlanders met een paspoort. Omdat dit problemen zou kunnen opleveren in een democratische staat, heeft het ministerie "veiligheidshalve" maar de Tweede en Eerste kamer gepasseerd (de Volkskrant) want een wettelijke basis is blijkbaar niet meer nodig.

Natuurlijk is zo'n databank enorm handig! Ze hebben van iedereen een DNA-profiel, vingerafdrukken, een scan van de iris, het medisch dossier, natuurlijk de NAW gegevens en andere informatie bij de hand. Door het wijzigen van het sofinummer in een BSN "Burger Service Nummer" wordt het allemaal wat klantvriendelijker, zo stellen ze zich voor dat je maar een keer je verhuizing hoeft door te geven, want de overheid is druk bezig om al je gegevens via DigID te ontkoppelen voor de burger. De belofte dat zo'n nummer alleen voor de fiscus gebruikt zou worden hebben ze gelukkig aan de kant geschoven, want dat remt de innovatie alleen maar.

Het paspoort is ook al zo'n vervelend iets, in de toekomst heb je dat niet meer nodig, want identificeren gaan we doen met een RFID chip aan je tas of het beste: in je lichaam natuurlijk.

Het is er nog niet helemaal gerealiseerd. Het ministerie is bezig met voorbereidingen aan het treffen, want er is wel even de tijd nodig om zo'n volledig geïntegreerde database in elkaar te zetten. Je moet nl. niet iets vergeten. Daarnaast zijn er altijd wel wat vervelende partijen, zoals de PvdA die wat vragen hebben, gelukkig kunnen we die afschepen met vage antwoorden, zoals de geweldige toepassing van datamining (een soort super spreadsheet), waarmee het mogelijk is om dwarsdoorsnedes te maken uit deze superdatbase, om daarmee "criminele individuen" te selecteren. Vervelende bijzaak is natuurlijk wel dat mensen met een afwijkend gedrag, zoals die nachtwerker die werd opgepakt omdat hij zijn huis zou onderverhuren. Dat die man al 20 jaar nachtdienst draait en zich daarbij lekker voelt, betekent alleen maar dat hij afwijkend gedrag vertoond. Misschien dat zo'n persoon door middel van zijn medische gegevens, geadviseerd kan worden om naar een psycholoog te gaan.

Ja, het is een geweldig systeem waarmee we terrorisme kunnen bestrijden, toch een klein vraagje. Wat gaan we doen als er een derde wereld oorlog uitbreekt en we krijgen een Hitler achtig persoon aan de macht? Dan is een razzia wel heel makkelijk. Men scant even je RFID en weet of deze persoon mee moet of niet. En wat doen we met een hacker die toegang krijgt? Deze hacker weet alles over je... Misschien is dat nog niet zo erg, maar hij kan je ook een strafblad geven en je medisch dossier aanpassen (The Net). Of hacken is helemaal niet nodig uiteindelijk worden onze gegevens toch op een nette manier achtergelaten in een trein.

Misschien moeten we ons gezond verstand gaan gebruiken en deze verzamelwoede van inlichtingen maar vergeten. Het is een slecht idee, waar zelfs een oud interessant boek al voor waarschuwde.


Tags: Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel