‹ We zijn allemaal Israëliërs.Hebraïsmen: Gabber ›
Wat is geloof?
Gepubliceerd op 07-05-2006

Als iemand zegt "ik geloof van wel" dan weten we allemaal dat hij bedoeld dat het er niet helemaal zeker van is. Geloof is in onze hedendaagse begrippen een vaag/twijfelachtig iets. Toch als we de van Dale er op naslaan dan zien we dat geloof iets anders betekent:

ge·loof (het ~, geloven)
1 vertrouwen in de waarheid van iets
2 vast en onwankelbaar geloof in God en Gods woord <=> ongeloof
3 godsdienst
Vanochtend lazen we in de kerkdienst 2 Tim 4 vers 7 waar Paulus over zichzelf zegt: "Ik heb den goeden strijd gestreden, ik heb den loop geëindigd, ik heb het geloof behouden", of anders gezegd Paulus is trouw gebleven aan Christus. We kunnen ons afvragen wat geloof is, in ieder geval wordt er niet iets twijfelachtigs mee bedoeld, zoals in ons dagelijks spraakgebruik. In Hebreeën 11 het eerste vers wordt de definitie gegeven wat geloof is: "Het geloof nu is een vaste grond der dingen, dien men hoopt, en een bewijs der zaken, die men niet ziet." In Het Boek wordt deze definitie nog duidelijker:
"Wat is geloof? Het is de absolute zekerheid dat onze hoop ook werkelijkheid wordt en het is het bewijs van dingen die wij niet kunnen zien."
Dat is heel wat anders dan "ik geloof het wel", hier wordt gesproken over het vaste en onwankelbare geloof in God en Zijn Woord. En dat is iets anders dan Demas die het wel geloofde en te veel hield van de goede dingen van dit leven (2 Tim 4:10) en die liever luisterde naar de predikanten die vertellen wat de mensen vandaag de dag graag willen horen (2 Tim 4:4).


Tags: Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs