‹ Christelijk leiderschap (2)Vijgen in April ›
Thomas a Kempis
Gepubliceerd op 07-06-2006

Een beetje laat maar hier nog een bericht dat afgelopen zondag Thomas a Kempis is overgeplaatst naar een nieuwe (laatste?) rustplaats:

ZWOLLE (ANP) - Met een plechtige processie door de binnenstad van Zwolle is zondag het stoffelijk overschot van Thomas a Kempis overgebracht naar een nieuwe rustplaats. De kerk waar de eeuwenoude schrijn met daarin de botten van de wereldberoemde theoloog lag, is onlangs gesloten.

Thomas a Kempis (1379/80-1471) is de auteur van het spirituele geschrift Over de Navolging van Christus, na de Bijbel mogelijk het belangrijkste werk uit de christelijke geschiedenis. Volgens Joost van Belois, voorzitter van de stichting Thomas a Kempis, is er een toenemende belangstelling voor het werk van de Zwolse theoloog. ,,Spiritualiteit staat meer in de belangstelling dan een aantal jaren terug. Mensen gaan met het gedachtegoed van Thomas aan het werk.''
Na zijn dood werd Thomas a Kempis begraven nabij het Agnietenklooster. In 1672 werden zijn stoffelijke resten opgegraven en in een schrijn geplaatst. Deze ging in processie naar de binnenstad. Zondag vond wederom een processie plaats, ditmaal in open auto, die onder meer de begraafplaats aandeed waar voorheen het klooster stond. In de schaduw van de bomen rond de begraafplaats vond een korte meditatie plaats. De stoet vervolgde zijn weg naar de binnenstad waar de eeuwenoude groengouden kist op een kinderbaar in wandeltocht naar de Onze Lieve Vrouwebasiliek werd gedragen, gadegeslagen door een grote schare nieuwsgierigen.
De schrijn, onder stemmig gezang en orgelklanken de kerk in gedragen, staat voorlopig achterin de basiliek opgesteld. De grafkist zal later in een nieuw grafmonument worden geplaatst. Het oude monument uit 1897, bekostigd met donaties van de toenmalige paus en koningin Emma, is in 1965 tijdens de sloop van een kerk verloren gegaan. Delen van dat monument, dat door Zwollenaren van de sloopplaats als souvenir mee naar huis zijn genomen, zullen in het kunstwerk worden verwerkt.

Bron: de Gelderlander

Zijn bekendste boek Over de Navolging van Christus is vertaald in het Nederlands en is hier te lezen. Informatie over de parachie Thomas a Kempis is hier te vinden. Biografieën zijn hier te vinden.


Tags: Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Hadderech