‹ Hebreeuws: dagen van de weekBiblical Studies Carnaval XI ›
Christenvervolging: Irak
Gepubliceerd op 01-11-2006

BAQUBA - Een 14-jarige christelijke Assyrische jongen is op 21 oktober in de Iraakse stad Baquba door moslims onthoofd. Dat berichtte de Assyrian International News Agency (AINA) dinsdag.

De jongen, Ayad Tariq, verrichte werkzaamheden aan een elektrische generator toen drie moslims hem om een identiteitsbewijs vroegen. Volgens een ooggetuige, die wegschool toen hij de mannen zag naderen, begonnen de moslims Ayad Tariq te schoppen en te slaan toen ze op zijn identiteitsbewijs het woordje ”christen” zagen staan. Ze vroegen hem of hij „een christelijke zondaar” was, waarna de jongen antwoordde: „Ik ben wel een christen, maar geen zondaar.” Daarop werd hij door enkele mannen vastgepakt, waarna een van hen de jongen onthoofde en „Allah is groot” riep.

De Irakezen zijn verplicht hun godsdienst op hun identiteitsbewijs te vermelden. Diverse mensenrechtenorganisaties hebben er al op aangedrongen die verplichting te laten vallen.

De Duitse mensenrechtenorganisatie Genootschap voor Bedreigde Volken meldde dinsdag dat ook een 22-jarige christelijke Assyrische man onderweg naar zijn werk in Mosul door moslims is onthoofd. De terreur tegen christenen neemt zo sterk toe dat de meerderheid van de christenen in Irak overweegt te vluchten, aldus de organisatie. De aartsbisschop van Kirkuk, Louis Sako, betitelde Bagdad onlangs als een gevangenis, waaruit christenen proberen te ontsnappen.

De Kamerleden Van der Staaij (SGP), Van Baalen (VVD), Herben (LPF), Ormel (CDA), Van Bommel (SP) en Huizinga (ChristenUnie) hebben dinsdag aan minister Bot van Buitenlandse Zaken schriftelijke vragen gesteld over de situatie van christenen in Irak. Aanleiding is een artikel in de krant The New York Times van 17 oktober waarin staat dat mogelijk zo’n 200.000 christenen Irak zijn ontvlucht.

Eerder dit jaar gaf de Chaldeeuwse hulpbisschop Andreos Abouna van Bagdad aan dat sinds de invasie van de geallieerden in Irak in 2003 al de helft van de christenen het land heeft verlaten. Voor de invasie woonden er 1,2 miljoen christenen in Irak, maar dat aantal is nu gedaald tot nauwelijks 600.000. Zo’n 95 procent van de 24,7 miljoen Irakezen is moslim.

Bron: Reformatorisch Dagblad


Tags: Christenvervolging
Gerelateerde onderwerpen: Christenvervolging

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen