‹ Christenvervolging: IndiaSynopsis: de eerste brief van Johannes ›
Christenvervolging: Turkije
Gepubliceerd op 24-11-2006

ISTANBUL (AP) - Twee Turkse mannen die zich van de islam tot het christendom hebben bekeerd, zijn donderdag in Istanbul voor de rechter verschenen. Zij zouden hebben aangezet tot religieuze haat.

De twee, de 37-jarige Hakan Tastan en de 46-jarige Turan Topal, zijn aangeklaagd op basis van het omstreden artikel 301 van het Turkse Wetboek van Strafrecht, waarin belediging van de Turkse republiek en de Turkse identiteit strafbaar zijn gesteld. Op grond van dit artikel zijn de afgelopen jaren tal van auteurs, journalisten en uitgevers vervolgd, onder wie Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk.

De EU stelt intrekking of wijziging van dit artikel als een van de voorwaarden om Turkije in aanmerking te laten komen voor een eventueel lidmaatschap van de Europese Unie.

Tastan en Topal worden onder meer beschuldigd van pogingen Turkse moslims tot het christendom te bekeren en van het beledigen van de islam als een primitief geloof. Ook zouden ze openlijk hebben gepleit tegen de dienstplicht en een database hebben bijgehouden over tot het christendom bekeerde Turken.


Tags: Christenvervolging
Gerelateerde onderwerpen: Christenvervolging

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel