‹ MaansverduisteringKind soldaten ›
Maansverduistering
Gepubliceerd op 04-03-2007

De zon zal veranderd worden in duisternis, en de maan in bloed, eer dat die grote en vreselijke dag des HEEREN komt.

Joël 2: 31

Afgelopen nacht hebben we in Nederland tegen verwachting in kunnen genieten van de Maansverduistering, het was niet te koud en vrij nevelachtig wat (naar persoonlijke) mening de sfeer alleen maar vergrootte. Nu is een Maansverduistering niet echt zeldzaam, maar toch bijzonder genoeg om mijn jongste dochter uit bed te halen. Gelokt door de rode paprika chips en de coca cola was ze bereid om toch verschillende keren zich op te offeren om samen met mij buiten naar deze verduistering te kijken. Ze vond de Maan net de kleur van de paprika chips.

Dit is niet vreemd, in de Bijbel wordt op verschillende plekken, zoals in Joël gesproken over de bloedrode kleur van een verduisterde Maan. Hoe komt dit? Tijdens een totale Maansverduistering duikt de Maan helemaal in de kernschaduw van de Aarde. De kernschaduw (umbra) is het binnenste deel van de schaduw van een hemellichaam, waar in het geheel geen zonlicht meer in doordringt. Toch blijft de Maan zichtbaar door een zwak roodachtig licht, dit komt door het feit dat het zonlicht in de aardatmosfeer naar de kernschaduw wordt gebogen. De Aarde functioneert als een gigantische prisma, waar de blauwe straling via de breking wordt tegengehouden. De rode, paprika kleurige, straling wordt het minst gehinderd en bereikt de Maan.

Opgeslagen onder: Maansverduistering


Tags: Astronomie
Gerelateerde onderwerpen: Astronomie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs