‹ Vernieuwingsfestival 20-22 april a.s.Bijbels Grieks en Hebreeuws Quizen ›
De stad van Plezier
Gepubliceerd op 28-03-2007

De afgelopen weken was het rustig met bloggen, daar ik voor mijn werk naar Tenerife moest en wel naar het stadje Playa de las Américas.

Dit gebied dat in vroeger tijden ontstond door vulkanen, die rivieren van gesmolten lava uitspuwden die omlaag gleden naar de kust. Een gebied dat door de eerste bezoekers, toen ze het vuur en de rook uit de grote vulkaan el Teide zagen komen, het "eiland van de hel" noemden.

In de hedendaagse tijd is er volgens een reisgids nog steeds "een mogelijke reactie van afschuw", er is namelijk in de eens vulkanische woestijn die nu Playa de las Américas heet "een stad gecreëerd, puur en alleen omdat de zon hier het hele jaar door schijnt - zelfs de stranden moesten ofwel worden aangelegd ofwel een handje worden geholpen. Het is een zielloze en soms onvoorstelbaar sjofele grote stad die gewijd is aan Plezier." De reisgids eindigt met de opmerking, tussen haakjes, "hebt u al plezier?"

En inderdaad, als je rondloopt op de vele kilometers lange boulevards, waarvan sommige stukken van marmer (geld speelt geen rol), dan zie je alleen maar restaurants, winkels met luxe artikelen en luxe hotels en appartementen. In de winkels zijn allerlei zaken te koop waarmee de postmoderne mens zich gelukkig voelt. Voor de vrouwen zijn er vele parfumerie-, kleding-zaken en beautyshops zodat ze er "op en top" uit kunnen zien. Voor de mannen is alles op het gebied van techniek te koop, zodat ze even zich kunnen voelen als een miljonair. En natuurlijk ook de kinderen worden niet vergeten, alle gadgets die in de laatste films te zien waren zijn hier te koop.

Alles draait om het "perfecte" lichaam, je ziet dan ook constant mensen joggen om hun lichaam op te kalefateren. Vrouwen proberen er als filmsterren uit te zien en lijden zichtbaar aan anorexia, terwijl een andere groep vrouwen weet dat dit niet meer lukt en zich zonder schuldgevoel volproppen bij de vele restaurants en zichtbaar aan boulimia lijden.

Natuurlijk is het verboden om geen "plezier" te hebben, en om de toeristen hierbij te helpen zijn er verschillende "playboys" die voorkomen dat vrouwen van hun boulimia afkomen door ze al flirtend naar de restaurants te begeleiden. Weet je deze te omzeilen (af en toe is het echt hindernislopen) dat zijn er nog van die lieftallige vrouwtjes die naast leuke bewegende hondjes en andere prullaria ook zichzelf als koopwaar hebben, onder het motto de toerist moet plezier hebben.

En zo is deze ooit dorre streek veranderd in een zielloze, geestelijke dorre streek waar duizenden naar de zon snakkende vakantiegangers komen, om te genieten van de geneugten des levens. Tenerife mag dan niet meer het "eiland van de hel" heten, maar Playa de las Américas lijkt wel verdacht veel op het voorportaal van de hel.

Voor hen die denken dat ik absoluut niet genoten heb, de binnenlanden van Tenerife zijn schitterend, vooral voor hen die van bloemen houden zijn de verschillende parken een absolute topper. Daarnaast zijn er ook nog verschillende oude piramides te vinden. De tocht naar het nabijgelegen Gomera was schitterend.


Tags: Algemeen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken