‹ RacismeChristenvervolging: Turkije ›
De ark van Noach
Gepubliceerd op 03-04-2007

In de tijd van Noach groeide het aantal mensen op aarde gestaag. En in die tijd waren er reuzen op aarde. In de ogen van de mensen waren het beroemdheden, mannen van naam, geweldenaars! In de loop van de tijd werden de mensen steeds slechter en gewelddadiger, om die reden zei God tegen Noach: "Ik heb besloten de hele mensheid uit te roeien, want zij is de schuld van alle geweld en slechtheid. Bouw een ark... en Noach deed het."

Bovengenoemde passage kunnen we lezen in Genesis 6, en eigenlijk is er na al die millennia niets veranderd. Ook nu zien we het aantal mensen gestaag groeien, en ook nu zien we dat steeds meer mensen zich van God afwenden en hun eigen weg gaan, de reuzen zijn vervangen door de sterren van de televisie of het voetbal, en de hele wereld wordt steeds slechter en gewelddadiger. Het is dan ook een opvallende verschijning als je via de verdorven stad Amsterdam naar Noord-Holland rijdt en daar aan een kanaal een levensgrote replica ziet van de Ark van Noach.

Het was even zoeken en daar ik op nog een paar mensen moest wachten eens een gesprek aangegaan met een Schagenees, ja ze hadden gehoord van die gekke Johan die een ark bouwde, was behept met een soort godsdienstwaanzin. Eenmaal aan boord, kwam deze "gekke Johan" direct naar ons toe, wilde ons al de deur wijzen, want er kwamen al zoveel mensen die de ark wilden bezichtigen, maar dat kan pas na 22 april. Gelukkig hadden we een afspraak gemaakt en mochten de ark bezichtigen en een interview met hem aangaan.

Het eerste wat opviel, hier is een man die al zijn tijd en vermogen heeft gestopt in een ideaal. De afmetingen zijn reusachtig (hoewel het slechts een schaalmodel is van de echte ark), direct bij de ingang worden we al bijna verpletterd door 2 reusachtige olifanten, aan de andere kant een levensgrote giraffe, iets verder op een neushoorn en twee andere soorten (dwerg)olifanten. Johan gelooft niet dat de dieren later gemuteerd zijn, dus volgens hem is het zeer goed mogelijk dat er meerdere soorten olifanten in de ark waren. Op de verschillende balken kijken eekhoorntjes en andere kleine dieren naar je. Ergens weggestopt is een klein huiskamertje met een bed en veel boeken waar Noach en zijn gezin hun vrije tijd doorbrachten.

Op een andere verdieping, is een klein Bijbels museum ingericht. Hier wordt informatie gegeven over de Bijbel. Zo zien we het graf van Christus, de tent van Abraham en verschillende andere Bijbelse taferelen.

Tijdens het interview en de rondleiding blijkt dat Johan een zeer bevlogen figuur is, op de vraag waarom bouw je nu zo iets, wordt een haast te simpel antwoord gegeven: om Gods Woord te verkondigen. Door vragend of het niet vreemd is dat iemand om die reden een miljoenen project begint, blijkt dat dit voor hem absoluut niet vreemd is, God is Almachtig en dat moet verkondigd worden en zoals in de tijd van Noach de wereld verdorven en gewelddadig is, is dat nu ook. Er moet toch iemand opstaan om Gods grootheid te verkondigen. De vraag die eigenlijk al vanaf het begin door mijn hoofd speelde, nl. dat de mensen hem maar een vreemde haan vonden, bleek opeens niet meer zo vreemd, ook Noach had daar mee te maken gehad.

Al met al een indrukwekkende gebeurtenis, voor hen die de ark met eigen ogen willen zien hij gaat open voor het publiek op 22 april in Schagen, daarna zal hij te zien zijn in Rotterdam tijdens de wereldhavendagen.
Verder informatie is hier en hier te vinden.

Opgeslagen onder: Ark van Noach


Tags: Ark van Noach, Ark van Noach + Zondvloed

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken