‹ Online: Carl Friedrich Keil + Franz DelitzschLivius Nieuwsbrief (29) ›
koningin incognito
Gepubliceerd op 23-02-2008

Van sommige vrouwen is de naam niet bekend, terwijl aan één toch een heel hoofdstuk in de Bijbel aan wordt besteed. Het betreft de vrouw van Jerobeam, koning van Israël. In opdracht van haar man, vermomd zij zich en gaat naar de profeet Ahia die in Silo woont. Deze profeet had indertijd geprofeteerd dat Jerobeam koning zou worden (1 Kon 11:31), maar nadat hij zich van God had afgewend kon hij niet zomaar verschijnen bij de profeet. Maar omdat het om een belangrijke persoonlijke zaak gaat en hij waarschijnlijk niemand anders vertrouwde dan zijn vrouw, stuurde hij haar op de profeet af. Zijn grote probleem was dat zijn zoon Abia (1 Kon 14) erg ziek was en wilde weten of deze genezen kon worden.

Wat opvalt is dat de profeet reeds wist dat de koningin langs zou komen en waarschijnlijk zag hij dat de koningin oprecht verdriet had. Hij begint heel tactisch met “Ik heb droevig nieuws voor u”, waarna hij omzichtig eerst verteld wat haar man allemaal had kunnen doen maar niet had gedaan. In plaats van gehoorzaam te zijn aan God, negeerde hij de geboden, beging meer zonden dan zijn voorganger en volgde afgoden na. Pas daarna komt de profeet met het oordeel: Omdat Jerobeam God had genegeerd, zal God een ramp over zijn familie brengen en al zijn zonen, zowel getrouwd als ongetrouwd, vernietigen. De gehele familie zal worden weggevaagd, zoals een staljongen de mest de stal uitveegt. Ze zullen allemaal worden opgevreten door honden of de vogels, behalve…

De enige die een normale begravenis zal krijgen is de zieke Abia, omdat alleen in hem, de Heere nog iets goed zag. (vs. 13) Het gehele volk zal om hem rouwen en hem een begravenis geven. Als de koningin vervolgens terug gaat naar haar paleis, stierf Abia toen ze haar huis binnenliep. Iets verderop lezen we dat Baësa (1 Kon 15:25ev) de gehele familie van Jerobeam uitroeit.


Tags: Personen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken