‹ Livius Nieuwsbrief (29)Het andere gezicht van Iran ›
Het beeld uit de hemel
Gepubliceerd op 25-02-2008

Efeziërs, er is toch geen mens die niet weet dat onze stad de zorg draagt voor de tempel van de grote Artemis en voor het beeld dat uit de hemel gekomen is?
Handelingen 19:35

Als we deze tekst lezen dan zien we dat er onderscheid wordt gemaakt tussen:
  1. Dat de Efeze de zorg draagt voor de tempel van Artemis, en
  2. voor het beeld dat uit de hemel is gekomen.
Het tweede duidt erop dat er waarschijnlijk een meteoriet uit de hemel is neergevallen, waarvan men dacht dat die van goddelijke oorsprong was. In de grondtekst wordt het samengestelde woord Διοπετής, Diopetēs gebruikt, van Dios "van Zeus" en een afgeleide vorm van het werkwoord piptō "vallen". Er staat dus letterlijk "het van Zeus gevallen [beeld]", waarbij "van Zeus" wil zeggen "vanuit de hemel". Diopetēs werd zeer waarschijnlijk op den duur een eigennaam en valt mogelijk te identificeren met het beeld van Artemis zelf. Men gaat er dan van uit dat deze meteoriet later bewerkt is tot een beeld van de godin of is in het eigenlijke beeld vervat.

Dat een meteoriet op deze manier wordt vereerd is niet iets bijzonders, andere bekende gevallen zijn de steen van Emesa, de zwarte steen van Paphos, en de steen van Zeus Kasios (welke op verschillende munten is vereeuwigd). Ook van de al-Hajar-ul-Aswad, de zwarte steen in de Ka'aba in Mekka wordt gezegd dat het een meteoriet is.


Tags: Astronomie
Gerelateerde onderwerpen: Astronomie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen