‹ De Slak Nikolaas van Myra (2) ›
Sinterklaas in Paphlagonië
Gepubliceerd op 27-11-2008

Volgens berichten is het overgrote gedeelte van de Nederlandse bevolking in de stress, met als reden: Sinterklaas komt eraan. Het voornamelijk jeugdige deel van de bevolking, omdat ze niet weten wat ze in hun overvloed moeten vragen, een groot deel van de oudere bevolking omdat ze niet weten wat ze moet toevoegen aan de overvloed van hun kinderen en ten slot is er nog een rest welke in de stress is geschoten dat ook dit jaar zoveel commerciële aandacht wordt geschonken aan het "paapse" feest, waar bovendien nog eens een paar discriminerende zwarte pieten een belangrijke bijrol spelen. Kortom de harten van de gehele bevolking klopt wat sneller. Reden om de komende tijd wat extra aandacht te besteden aan deze goedheilig man. Een van de artikelen die mijn aandacht trok is die van Jaap-Jan Flinterman (docent Oude Geschiedenis, Vrije Universiteit in Amsterdam) waarin hij een beschrijving geeft van goedheilig mannen in het Romeinse rijk en daarbij niet schroomt om parallellen te trekken met hedendaagse charlatans. In het artikel beschrijft Flinterman het verhaal van een religieuze freelancer uit de tweede eeuw die een succesvol orakel stichtte, Alexander van Abonouteichos. Ter waarschuwing, voor alle goedgelovige lezers, het artikel gaat ook over de controversiële vraag of de opvattingen die de vroegste christenen over Jezus van Nazaret formuleerden, wellicht beïnvloed zijn door heidense voorstellingen. Voor iedereen die zich inmiddels begint af te vragen waar dat 'Sinterklaas in Paphlagonië' op slaat, zullen daarvoor toch echt het artikel moeten lezen. Als je dan toch op zijn website bent, dan is het zeker de moeite om ook zijn overige artikelen te lezen.


Tags: Sint Nikolaas, Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken