‹ KassiaDesktoplaria ›
Christenvervolging of paranoïde gedrag
Gepubliceerd op 16-05-2009

Op mijn wekelijkse overzicht "Christenvervolging" kreeg ik een reactie dat de "Tilburgse pastoor wordt niet aangepakt wegens zijn geloofsovertuiging, maar wegens geluidsoverlast" niet in het rijtje thuis zou horen.

Deze week heb ik voor het eerst bovenin het overzicht de volgende opmerking toegevoegd "die met christenvervolging te maken hebben, of hier naar neigen", dit laatste omdat steeds meer berichten opduiken dat christenen "niet meer in vrijheid worden gesteld om hun geloof, met de daarvoor voor hun specifieke tradities kunnen uitoefenen". Je kunt je dan ook terecht afvragen wanneer er sprake is van christenvervolging. In de Bijbel staat een volgende definitie "Alsdan zullen zij u overleveren in verdrukking, en zullen u doden, en gij zult gehaat worden van alle volken, om Mijns Naams wil." (Mattheüs 24:9), op een andere plek in de Bijbel wordt het volgende voorspeld "Maar ziet gij voor uzelven toe; want zij zullen u overleveren in de raadsvergaderingen, en in de synagogen; gij zult geslagen worden, en voor stadhouders en koningen zult gij gesteld worden, om Mijnentwil, hun tot een getuigenis." (Marcus 13:9)

Zoals we aan de hand van deze twee teksten zien, is er geen sprake van "een christenvervolging als mensen worden belemmerd in het uitoefenen van het gebod van naastenliefde, niet als iemand tekortschiet in respect voor zijn naaste". Christenvervolging betekent in de meest extreme vorm: dat christenen gevangen worden gezet of zelfs worden gedood, in een lichtere vorm dat christenen worden gehaat, dat (om wat voor reden) ze voor de overheid worden gesleept. Bijvoorbeeld doordat het luiden van de klok als "overlast" wordt ervaren en als men geen gelijk krijgt van de rechter de wetgeving gaat aanpassen om alsnog gelijk te krijgen.

In Engeland hebben we de afgelopen weken voorbeelden gezien dat christelijke stewardessen zich in "burka's" moesten kleden omdat ze plotseling na jaren "aanstoot zouden geven" aan de moslimbevolking, hun leidinggevenden wilden zelfs niet eens naar een alternatieve oplossing zoeken, maar vonden het "normaal" dat bij de eerste klacht deze stewardessen werden ontslagen.
In Nederland zien we een soortgelijke cultuur ontstaan, reclameboodschappen als "God bestaat (waarschijnlijk) niet" mogen wel worden geplaatst, terwijl het omgekeerde "God bestaat WEL" niet mag worden geplaatst, zonder opgaaf van reden of zoals men later in een paar kranten wist te vertellen ze hadden geen "aanvraag ingediend" terwijl bij nader onderzoek bleek dat dit wel was gedaan.

Nog een voorbeeld: Als christenen in Nederland een kerk willen bouwen, wordt dit in (bijna) iedere gemeente de eerste paar keren afgekeurd of flink tegengewerkt. Als moslims een moskee willen bouwen, dan wordt dit vaak direct al de eerste keer toegestaan, zelfs als het niet in overeenstemming is met het bestemmingsplan. Ook hier is weer geen sprake van "vervolging" maar wel van een (grote) vorm van "tegenwerking".

Nog een voorbeeld, regelmatig verschijnt op mijn weblog een Nieuwsbrief van Livius met allerlei wetenswaardigheden over de antieke wereld. Dezelfde brief wordt ook geplaatst door de overheidsinstantie "Rijksmuseum van Oudheden", onder de noemer van "politieke correctheid" wordt iedere verwijzing naar joden- en christendom weggecensureerd.

Het moge duidelijk zijn dat Nederland een atheïstisch land is geworden, ondanks dat er een "christelijke" regering is. Dat dit voor de Nederlandse christenen betekent dat niet alles meer vanzelfsprekend is, moge ook duidelijk zijn. Echter de trend dat christenen steeds meer op allerlei terrein, soms subtiel, soms overduidelijk worden tegengewerkt is steeds zichtbaarder. Ondanks dat "geloofsvrijheid" wordt gegarandeerd in de grondwet, blijkt dat het voor christenen steeds moeilijker wordt om sommige beroepen of hun geloof uit te oefenen. Bekende voorbeelden uit het recente verleden zijn de trouwambtenaren en beveiligingsbeambten. Nieuw is het feit dat kerkgangers steeds meer belemmert worden, door allerlei eisen te gaan stellen rondom de kerkgang. Onze Tilburgse pastoor mag plotseling niet meer de klok luiden, invaliden mogen hun auto niet meer plaatsen bij kerken welke in een centrum staan (bv. in Barneveld waar men als reden opgaf: om ramkraken tegen te gaan). Activiteiten in grote markthallen waar duizenden bezoekers komen zijn toegestaan, maar als een kerk met enkele hondereden bezoekers noodgedwongen daarnaar wil uitwijken (zoals de Doorbrekers in Barneveld) dan is het plotseling niet meer toegestaan omdat de markthal "niet brandveilig" genoeg zou zijn.

Er is dan ook geen sprake van christenvervolging als "als mensen worden belemmerd in het uitoefenen van het gebod van naastenliefde", er is sprake van christenvervolging (in de meest ruime zin van het woord), als christenen als specifieke bevolkingsgroep, worden tegengewerkt. Als christenen worden gehaat omdat ze christen zijn. De cultuur van de christenen bewust wordt vernietigd, puur omdat het christenen zijn. Dat christelijke waarden en normen niet worden gerespecteerd, maar zij andere normen wel moeten respecteren.
Deze trend hebben we in het verleden gezien voordat de joden werden vervolgd, we hebben deze trend gezien in landen waar het communisme en moslim steeds meer aan macht wonnen. De tweede fase is, dat ze "echt" worden vervolgd en in gevangenissen worden gegooid of zelfs gedood, kun je in landen als Noord Korea, Somalië, Iran en vele andere zien.

De vraag is: moeten we nu de "noodklok" in Nederland luiden, of pas als de christenen ook hier in de gevangenissen worden gegooid of een "batch" op moeten doen van "ik ben christen". In ieder geval is het voor mij een reden, om dit soort "uitwassen" nu al af en toe in het lijstje op te nemen. Maar wie weet ben ik alleen maar paranoïde.


Tags: Christenvervolging
Gerelateerde onderwerpen: Christenvervolging

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij