‹ Waren het engelen?Een zaaier ging zaaien ›
Verslaving: Alcohol
Gepubliceerd op 13-09-2011

Dit is een nieuwe reeks over verschillende soorten verslaving in samenwerking met Stichting Voorkom.

Een paar dagen geleden schreef ik over het gebruik van wijn, daarin werden verschillende Bijbel-passages aangehaald over het gebruik van alcohol. We hebben toen behandeld dat het matig drinken van alcohol in de Bijbel niet wordt afgewezen, terwijl aan de andere kant een beeld is geschetst dat uitbundig gebruik tot dronkenschap leidt en wel negatief wordt beoordeeld. Daarnaast heb ik eerder dit jaar geschreven over dit laatste onder christenen op de Bible Belt. Het is dan ook belangrijk om eerst eens enkele cijfers te geven:

Jongeren beginnen op steeds jongere leeftijd alcohol te drinken. Ook drinken ze steeds vaker en wordt de hoeveelheid per keer hoger. De meeste jongeren drinken voor het eerst als ze tussen de 13 en 16 jaar oud zijn. Na dat eerste pilsje of mixje gaat het aantal glazen per keer erg snel omhoog. 75% van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar drinkt tijdens het uitgaan minimaal 6 glazen. Ze vallen daarmee in de categorie ‘zware drinkers’, wat schadelijk is voor de gezondheid. Ruim 30% van de jongeren drinkt 10 glazen of meer. 10% slaat tijdens een avondje stappen meer dan 20 glazen achterover.

Alcohol is dan ook de bekendste drug ter wereld en is haast niet meer weg te denken uit onze hedendaagse cultuur. Het wordt gewoon gevonden dat je een alcoholisch drankje neemt als je onder elkaar bent, want ‘iedereen doet het’. Men vindt dan ook dat je hen

dat beslist niet mag afnemen. De vraag is of dit laatste argument hout snijdt als je de hierboven genoemde feiten leest. Natuurlijk is het gezellig als je met een groep vrienden bij elkaar bent en samen wat drinken verhoogt zeker deze gezelligheid, maar dat drinken hoeft niet perse een alcoholisch drankje te zijn, ook het samen drinken van een glas fris kan zorgen voor de gezelligheid.

Nu kan ik nog meer Bijbelteksten aanhalen over dronkenschap, maar die kun je vinden in de eerder genoemde links. Wie meer informatie wil hebben over alcohol verslaving en eventuele hulp verwijs ik naar de volgende documenten van Stichting Voorkom:


Tags: Dronkenschap, Uncategorized, Verslaving
Gerelateerde onderwerpen: Dronkenschap, Verslaving

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin