‹ Lezing: De astronomie in JobBijbelquiz (105) ›
Dominee: werk of roeping
Gepubliceerd op 15-01-2012

In Trouw las ik het volgende statement van Sjaak Verwijs, directeur van de Bond van Nederlandse predikanten: "Een predikant die zijn kerkelijke werkzaamheden gratis verricht, is een bedreiging voor de beroepsgroep en een oneerlijke concurrent voor andere dominees."  Dit statement klinkt me zeer vreemd in de oren, want een bekende predikant die stad en land afreisde en dat allemaal op eigen kosten deed was Paulus. Nooit vroeg hij om een traktement, maar werkte keihard voor zijn inkomsten door het smerige beroep van leerlooier uit te voeren, om daarna 's avonds onvermoeid te preken.

Iets verderop in het artikel las ik "Een voorganger die zijn diensten gratis aanbiedt handelt niet in strijd met de regels van de PKN" ...  "Maar als dit vaker voorkomt, zullen we in actie komen. Dit is een uitholling van de inkomenspositie van de beroepsgroep. Een gemeente dient de predikant te onderhouden en te zorgen voor een goed inkomen en een behoorlijk huis." Ook hier blijkt dat deze man het niet heeft begrepen, want het gaat niet om de regels van de PKN, maar om de regels van Jezus, nl.: "gaat henen en verkondig het Evangelie" (Mat. 28:19; Mark. 16:15; Joh. 15:16).

Het gratis verkondigen van het Evangelie is geen uitholling van de beroepsgroep, maar juist het in actie komen hiertegen is de uitholling. Want uit dit soort statements van Verwijs, blijkt dat het niet meer om het beroep (van het woord "roeping") gaat, maar om de bescherming van "werk", wat dit werk dan ook moge zijn. Het verbaast me dan ook zeer, dat deze PKN meer moeite heeft met iemand die het als zijn roeping ziet om op eigen kosten het Evangelie te verkondigen, dan met iemand die op kosten van hun het atheïsme verkondigd en het Evangelie afbreekt. Het is dan geen wonder dat met dit soort leidinggevende personen de hedendaagse kerk op sterven na dood is.


Tags: Gemeente, Gemeente zijn

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij