‹ Qohelet = de predikerPrediker: Niets nieuws onder de zon ›
IJdelheid is niets dan lucht en leegte
Gepubliceerd op 31-01-2012

Lucht en leegte, zegt Prediker,

lucht en leegte, alles is leegte.

Prediker 1:2 (NBV)

Een en al vluchtigheid, zegt Prediker,

een en al vluchtigheid, alles is even vluchtig.

Prediker 1:2 (HSV)

IJdelheid der ijdelheden, zegt de prediker;

ijdelheid der ijdelheden, het is al ijdelheid.

Prediker 1:2 (SV)

Dit is een van de bekendste teksten uit Prediker en iedereen kent deze passage zoals die in de Statenvertaling staat. Omdat de betekenis van ijdelheid in de loop der tijd wat is verdwenen zie je dan ook dat nieuwere vertalingen het woord hebben veranderd door andere woorden. Hierbij is het jammer dat ze verschillende woorden gebruiken voor een en hetzelfde Hebreeuwse woord. In het Hebreeuws lezen we hăbēl hăbālîm "ijdelheid der ijdelheden" of "niets van de nietigheden"het is een superlatief die we vaker tegenkomen in de Bijbel zoals, qōdeš haqqŏdāšîm "heilige der heiligen" voor de meest heilige plaats (Ex. 26:33)of  šîr haššîrîm "lied der liederen" voor het mooiste lied (Hoogl. 1:1).

Het woord hăbēl betekent zoiets als "vluchtig, niets, ijdelheid", zo vinden we dit terug in de naam van Abel (in oudere vertalingen Habel; Gen. 4:2, 25) wiens leven zo "vluchtig" was dat het in een "ademtocht" voorbij was. Interessant is dat in het tweede gedeelte hakōl "alles" wordt gebruikt. Hoewel het vaak in absolute zin wordt gebruikt, wordt het vaak ook in een meer specifieke zin gebruikt met betrekking op het onderwerp zoals hier "alles is een ademtocht/vluchtig" waarbij met het laatste hăbēl "volkomen zinloos" wordt bedoeld.

De vraag waarom alles dan volkomen zinloos is, wordt in het volgende vers genoemd nl. alles wat onder de zon gebeurd. Of anders gezegd alles wat de mens doet is zinloos. Daarom vind ik de vertaling van de NBV, die technisch correct is vertaald, geen goede weergave van wat wordt bedoeld, ik had eerder verwacht dat ze het zouden hebben vertaald met "zinloos en zinloosheid, zegt de Prediker, zinloos en zinloosheid, alles is zinloos".


Tags: Abel, Bijbelstudie, Prediker
Gerelateerde onderwerpen: Abel, Bijbelstudie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin